Sök
Linus Klasen
Ronnie Rönnkvist / Bildbyrån
SHL

"Egot jag har kommer aldrig att försvinna"

En artist är tillbaka i svensk hockey. I en lång intervju med hockeysverige.se berättar Linus Klasen om återkomsten till Luleå, drömmen om ett SM-guld och skillnaderna på svensk och schweizisk ishockey.

– Det får jag nog vänja mig med ganska snabbt nu när jag kommit hem, att hugga och slå får jag göra hemma i garaget, konstaterar han.

HUDDINGE (Hockeysverige.se)

SHL blir en artist rikare kommande säsong då Linus Klasen återvänder till Luleå efter sex säsonger i Lugano. Under sina säsonger i Schweiz har han gjort ett starkt avtryck samtidigt som han själv och familjen verkligen trivs i landet. Nu är han hemma i Sverige och förbereder sig för comebacken i SHL. Hockeysverige.se stämde träff med 34-åringen från Huddinge vid Björkängshallen.

– Ja, det var här allt började, alltså på uterinken där Nickehallen ligger idag, säger Linus Klasen då han klivit ur bilen och hälsat med armbågen som man bör föredra att göra i Covid-19 tider. 

Säsongen 2013/14 slutade Linus Klasen trea i elitseriens poängliga och var en av Luleås ledande spelare. Efter säsongen valde han att lämna Norrbotten för att söka sig söder ut. Närmare bestämt till Lugano.

– Jag ville bygga en lång och framgångsrik karriär i Schweiz och vara en sådan spelare som gör att folket där kommer ihåg mig. Jag ville göra ett bra avtryck och få lite av en legendstatus.  

Hade du då förväntat dig att stanna i Lugano under sex säsonger?
– Nej, jag trodde inte att det skulle bli så länge. Jag och Thomas (Sjögren), min agent, pratade innan jag sajnade att det kunde bli något stort.
– Det hade kanske kunde blivit längre om jag väntat till slutet av säsongen, men när allt blev som det blev känns det bra att vart som det vart. Jag är glad att jag gjorde sex säsonger där och det har varit både upp och ner.

ÖSTE IN POÄNG

Redan under sin första säsong gjorde Klasen succé i NLA. På 54 matcher svarade han för 20 mål och totalt 55 poäng. Med det slutade han tvåa i poängligan efter kedjekompisen Fredrik Pettersson som gjorde 33 mål och totalt 69 poäng på 49 matcher. 

– Ligan passade mig som handen i handsken. Jag tycker att jag är ganska bra på att smälta in oavsett vilken typ av hockey det är. Jag har spelat många olika ligor och lag och producerat.
– Jag kom exempelvis till AHL från elitserien, men det var inga konstigheter trots att det var en mindre rink. Jag kom in i det på en gång. Samma sak var det i Lugano. Det var lite ostrukturerat, men spelet gick väldigt snabbt och man får spela mycket fulare med klubban där med fasthållningar och allt sådant.
– Det får jag nog vänja mig med ganska snabbt nu när jag kommit hem, att hugga och slå får jag göra hemma i garaget, skrattar Linus Klasen. 

Linus Klasen är hemma igenLinus Klasen är hemma igen. Foto: Ronnie Rönnkvist
Klasen upplever också att det skiljer sig en hel del kring klubbarna i Schweiz respektive Sverige. 

– Ja, så är det. Där jag spelade är det lite mer av en italiensk kultur. Jag märkte i alla fall skillnad på arena och omklädningsrum då jag kom från Luleå till Lugano. Inte alls samma klass. Samtidigt har det sin charm och man vänjer sig ganska snabbt.

Då Linus Klasen kom ner första gången till Lugano efter att han sajnat med klubben fanns bland andra Fredrik Pettersson på plats, något som betytt mycket för den huddingefostrade teknikern. 

– Då vi spelade i landslaget snackade vi mycket om att det skulle vara kul att få spela tillsammans om något dök upp. Jag var i Sverige då och han i Ryssland. Det blev strul i hans ryska klubb samtidigt som jag hade ett utgående kontrakt.
– Jag snackade med coacherna, Peter (Andersson) och så vidare. Det kändes som att jag antingen skulle åka till Schweiz eller till Ryssland för att testa på det. I och med att jag hade en ganska stor familj redan då kände jag att Schweiz var det bästa alternativet.
– När jag gått i katakomberna här i Björkängshallen har jag sett ”Lill-Kenta” (Kent Johansson) i Lugano-tröjan på väggen. Jag undrade vad det var för laget samtidigt som jag hade hört många storys och så vidare. Dessutom hade jag varit där nere med Södertälje och spelat några gånger. Det var ett otroligt tryck redan då.
– I dag är jag oerhört stolt och tacksam att jag gjort den resan jag fått göra med Lugano. Det var också grymt att ”Freddan” var där. Vi klickade på en gång både på och utanför isen. Än idag är han en av mina bästa vänner och vi pratar med varandra dagligen. Dessutom är han en av bästa spelarna jag spelat med.

Vem är den största svenska legendaren i Lugano som man fortfarande talar om där?
– Jag tror man pratar mest om (John) Slettvoll, ”Lill-Kenta” och (Mats) Waltin.

Du var relativt gammal då du flyttade ner till Schweiz, vad har du utvecklats mest då du spelat i NLA?
– Att kunna hantera vissa saker. Producerar du inte så spelar du inte. Då tar klubben in någon annan istället. Samma sak är det bland fansen, att både dom och klubben har väldigt höga krav på importerna. Det finns en charm i det också
– Det jag utvecklat mest är annars att jag tar ett större ansvar över hela banan och så vidare. Givetvis spelar jag som tidigare, men jag har mer procent i det jag gör och gör inte så mycket misstag. 

Linus Klasen.
Linus Klasen. 

"ÅKER TILL LULEÅ FÖR ATT VINNA SM-GULD"

Har du blivit mer lagspelare då du blivit äldre?
– Både och. Klart att jag åker upp till Luleå för att vinna SM-guld. Däremot kommer egot jag har aldrig att försvinna. Har jag inget ego, framför allt då jag är den spelare jag är, ska jag nog göra någonting annat.
– Samtidigt har jag drivet med laget och allt det andra. Det är en balans där. Du både vinner och förlorar som lag, men i Schweiz är det så att vinner du är det lagets förtjänst. Förlorar du är det importernas fel.

I slutskedet av säsongen slog covid-19 till med full kraft och stängde ner hockeyn men också dörren till familjen Klasens hus i Lugano. 

– Barnen hade skola till mitten av juni, alltså precis innan midsommar, men dom bröt skolan ganska snabbt. Sedan fick vi sitta inomhus i karantän under två månader. När regeringen i Schweiz säger någonting är det verkligen det som gäller.
– Jag kunde ändå flyga hem under tre veckor. Då var jag en vecka uppe i Luleå, tränade på, träffade grabbarna och kollade på lägenhet för sedan åka tillbaka.
– Det har varit tufft, men så har det varit för alla människor på hela jorden och inte bara för oss hockeyspelare. Förhoppningsvis går allt åt rätt håll nu.

Familjen måste ändå tyckt det var tufft?
– Ja, klart dom har haft det tufft. Vi har fyra ungar, men vi har ett bra läge med pool och tomt så jag tycker att det ändå gått bra.
– Min fru, Emma, har gjort ett grymt jobb. Hon tog hand om läxorna med barnen. Då är det ändå skrivstil och matte på italienska. I dag pratar Emma och alla barnen italienska…

Och du?
– Jag kan föra mig så det är inga problem och jag förstår allt. Lincoln (äldsta barnet) läser franska nu. Efter det här året är han fyrspråkig, engelska, svenska, franska och italienska. Där är italienska förstaspråket, vilket jag tycker är ganska häftigt. 

"JAG HAR NORRLAND I HJÄRTAT"

Familjen kommer också stanna kvar i Schweiz medan Linus Klasen kommer tillbringa vintern i Luleå. 

– Jag kommer åka upp själv. Dom ska gå i skolan där nere och sedan får vi se hur allt går och ta det vart efter. Vi kommer inte stressa fram något beslut. Vi har ”nanny” och allt sådant och jag tror att familjen har sin trygghet där nere nu så det kommer att gå bra. 

Linus Klasen har Luleå i hjärtat.Linus Klasen har Luleå i hjärtat.Bildbyrån

Nu har du alltså valt att bli norrlänning igen…
– Jag har Norrland i hjärtat. Först var jag i Malmö där det var väldigt turbulent. Sedan ringde ”Rönken” (Jonas Rönnqvist). Jag snackade med honom och ”Bulan” (Thomas Berglund). Dom tog upp mig dit, tog hand om mig och gjorde mig till en bättre spelare. Jag har som spelare gått rakt upp efter det. Tuffa år, kanske inte poängmässigt men mentalt.
– Första säsongen gick vi långt i slutspelet och andra gick det som en maskin. Vi gick till en final, vilket var väldigt coolt.
– Samtidigt är Norrbotten lite av min mentalitet. Jag gillar sättet som är där. Så fort man ska börja klappa varandra på ryggen, jag tycker inte att det riktigt funkar. Det är annars mycket så det är idag.

Du har inte vunnit några större titlar på länge…
– European Trophy och tre VM-guld i inline, skrattar Klasen.

Hur mycket vägde det in att ha chansen att vinna en titel då du skrev på för Luleå?
– Allt och att få komma in i det spelet och laget. Nu har vi fått behålla ganska många spelare samtidigt som jag ska kliva in och göra mitt jobb, bidra till att laget blir ännu mer framgångsrikt och vinner matcher.

Ser du att det finns potentialen i Luleå att vinna SM-guld?
– Ja, absolut.

Det är sju säsonger sedan du spelade i Luleå, kan du se att din roll kan bli annorlunda den här gången?
– Nej. Jag har haft samma roll under hela min karriär så jag tror inte den kommer förändras.

Och vid sidan av isen?
– Vid sidan av, även fast jag kanske inte vunnit så mycket är jag sjukt mycket vinnarskalle. Jag blir vansinnig då jag gör en dålig match, sätter hög press på mig själv och så vidare.
– Utanför försöker jag skämta, ha roligt med grabbarna och se till att vi blir en bra grupp. Det kanske är viktigaste av allt.

"SKA FÖRSÖKA DRA MED MIN POLARE DICK"

Du har skrivit kontrakt för två säsonger, kan du se fortsättning i Luleå efter det också?
– Jag känner mig ung i sinnet och kroppen. Det är inte så att jag blivit långsammare utan tvärtom. Jag ska se till att röra på fötterna och förbereda mig på bästa sett till då vi alla går på is, lägga en bra grund nu. Sedan trimmar man till det då vi går på isen.
– Jag försöker vara här och nu, men som jag sa älskar jag Luleå och kan staden. Kommer det en fråga om en förlängning så får vi ta det då, men Luleå är absolut en stor del av mitt liv. 

Får vi se Linus Klasen och Dick Axelsson spela ihop?Får vi se Linus Klasen och Dick Axelsson spela ihop?Bildbyrån

Så Huddinge får vänta på att du ska göra comeback?
– (Skratt) Huddinge får vänta på min comeback. Får jag chansen att spela i Huddinge någon gång ska jag försöka dra med mig min polare Dick (Axelsson) också. Det vore häftigt, avslutar Linus Klasen med glimten i ögat.


TV: Det bästa från Victor Olofssons rookiesäsong

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten