Lukas Macklin
Ronnie Rönnkvist / Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

"Det gjorde fruktansvärt ont och jag kände direkt att något var fel"

Han skulle på allvar slå sig in i AIK i HockeyAllsvenskan, och drömde om en JVM-plats. Men förra säsongen var över redan innan den hade börjat. För hockeysverige.se berättar talangen Lukas Macklin om vägen tillbaka efter korsbandsskadan.
–  Jag försökte hålla hoppet uppe, men sedan insåg jag att det var både korsband och inre ledband. Då blev det ganska jobbigt, säger han.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)

I månadsskiftet juli/augusti förra året var olyckan framme. Ett av AIK:s stora framtidsnamn, Lukas Macklin, krockade på en medspelare. Resultatet av det blev en korsbandsoperation och att han missade hela förra säsongen. Det har också varit en lång och tuff resa tillbaka för 20-åringen från Trångsund. 

– Det var på vår andra dag med isträning, fem minuter kvar av det is-passet. Då krockade jag med min kedjekamrat under en tre mot två-övning, berättar AIK-anfallaren då vi ses i Globen Köpcentrum i södra delarna av Stockholm.
– Det blev en misskommunikation mellan oss. Jag ville gå bakom honom och han bakom mig vilket slutade med att det blev som en glidtackling och vi krockade. Han försökte stanna, ramlade och träffade i stort sett bara mitt knä.

Förstod du direkt att det var kört?
– Jag hade aldrig tidigare varit med om någon liknande smärta. Det gjorde fruktansvärt ont och jag kände direkt att något var fel. När jag satt i båset och skulle föra benet åt sidan lite så hängde det inte riktigt med. Då förstod jag att något av ledbanden förmodligen var trasigt.

HÖLL MODET UPPE

Tre veckor efter smällen rullades Macklin in på operationsbordet på Sophiahemmet. 

– När jag gjorde röntgen var det inte riktigt klart vad som var av. MR visade att inre ledbandet förmodligen var av, men det var tveksamt om korsbandet var av eftersom man inte kunde se ordentligt beroende på svullnaden.
– När jag åkte in till Sophiahemmet visste jag inte att jag skulle operera korsbandet, men att det var en ganska stor risk att jag behövde det. Jag försökte hålla hoppet uppe, men sedan insåg jag att det var både korsband och inre ledband. Då blev det ganska jobbigt, säger 20-åringen och det syns på honom att det fanns många känslor ihopkopplade med det beskedet.

Hur upplevde du mentalt situationen där och då?
– Jag vet inte riktigt, men lite var det att bryta ihop och komma igen. Jag försökte, som sagt var, hålla hoppet uppe, men ändå inte för mycket så jag inte skulle bli besviken när jag skulle vakna efter operationen och känna att jag hade sex till nio månaders rehab framför mig. 

Lukas Macklin utanför Hovet.Lukas Macklin utanför Hovet.Ronnie Rönnkvist

Fanns det någonstans då tankar på att sluta med hockeyn?
– Nej. Det skulle krävas mycket mer om jag skulle tänka så. Korsbandsoperation… Egentligen är det inte en ovanlig skada i sportvärlden. Det är många som kommit tillbaka och varit bättre efter skadan än innan. Det var så jag fick tänka.

DRÖMDE OM JVM

Inför senaste säsongen var förhoppningarna på att Lukas Macklin skulle få något av ett genombrott stora, men istället fick han uppleva största delen av säsongen på kryckor. 

– Mitt mål var att ta en stor offensiv roll och bidra framåt. Det är också där jag tycker att mina styrkor finns. Samtidigt ville jag bidra med hårt jobb och visa att man kan lita på mig som spelare.
– Ett annat stort mål var JVM, vilket nog alla drömmer om, men som tyvärr nu gick i spillo.

Att missa chansen att spela sig till en plats i JVM var också en stor besvikelse för honom. 

– Många polare som jag spelat med både i landslaget och juniorhockeyn var med. Klart att jag hade velat vara med där med dom killarna. Sedan är Junior-VM ett stort fönster att synas i och för mig har det alltid varit en dröm att dra på sig landslagströjan. 

Hur upplevde du att följa AIK:s premiär från läktaren med ett par kryckor bredvid dig?
 – Första matcherna var ganska tuffa mentalt när jag visste att jag egentligen skulle varit med där ute. Det var faktiskt ganska jobbigt, säger Macklin med en uppriktighet i både röst och blick.
– Sedan vänjer man sig på något sätt och får in någon form av rutin. Jag gick dit för att hälsa på alla och så vidare.

Hur mycket var du med kring laget under säsongen?
– Jag missade två hemmamatcher för att jag var sjuk. Annars såg jag alla matcherna. Sedan var jag där på någon träning i veckan. Mer än så var det inte eftersom jag tyckte att det var ganska jobbigt att komma dit och stå bredvid när jag egentligen skulle varit ute på isen, skoja och ha roligt.
– Sedan var det skönt att slå bort lite tankar genom att snacka skit med grabbarna i laget. Det var ändå tufft. Speciellt då det blev en så tuff säsong.

När kunde du börja träna ordentligt igen?
– Jag gick på is i december. Det kändes konstigt efter att jag inte varit på is och visste hur det skulle kännas. Jag hade inga riktiga förväntningar på hur det skulle gå. 

Lukas Macklin.Lukas Macklin.Foto: Dennis Ylikangas/Bildbyrån

"VAR EN JOBBIG MENTAL DEL"

AIK hade en tuff resa förra säsongen, men lyckades hålla sig kvar i Hockeyallsvenskan efter att kvalspelet mellan Hockeyettan och Hockeyallsvenskan ställts in. AIK hade under säsongen inte mindre än tre huvudtränare: Jussi Salo, Bobbo Simensen och Roger Melin samtidigt som det ofta var rörigt kring laget. 

– Det var ett ganska nedtryckt lag. Det blir så när man förlorar så mycket som vi gjorde, vilket inte var så konstigt. Stämningen var inte jättebra, men samtidigt försökte killarna att bita ihop och på något sätt hålla ut.
– Det vände aldrig utan det blev tyvärr en säsong långt ner i träsket. Alla hade en förhoppning om en form av förändring efter första tränarbytet, men så blev det inte. Istället torskade vi tyvärr nästan mer. Jag vet inte riktigt vad det berodde på eftersom jag inte varit med så jättemycket kring laget.

Givetvis var det frustrerande för Lukas Macklin att se AIK:s ras från läktarhåll utan att kunna bidra på isen. 

– Det var också en jobbig mental del. Jag skulle ha varit med där ute och krigat då det gick trögt, men kunde inte det. Sedan var det såklart svårt att peppa när jag inte varit med någonting. Jag försökte komma dit och bara vara glad då jag väl var där.

Du har varit borta en hel säsong, är du rädd för att ha tappat mycket under den här tiden?
– Först när jag gick på is med laget var jag ganska nervös. Som jag sa innan visste jag inte vad jag kunde förvänta mig med tajming, men också, skridskoåkning, vända och vrida.
– Jag måste ändå säga att jag kände mig glad över att bara få vara på isen. Det gjorde att mitt självförtroende idag känns ännu bättre än vad det gjorde innan skadan, av någon konstig anledning. Jag hade längtat efter något så länge och när jag väl var där på isen funkade det. Jag känner att jag ändå är där trots att det var ett tag sedan jag var med i matchen på riktigt.

"DET KÄNNS JÄTTESPÄNNANDE"

AIK gör lite av en nystart och plockat ihop ett riktigt spännande lag, något som Lukas Macklin håller med om. 

– Det känns jättespännande. Killar som jag spelat med tidigare som är riktigt duktiga har kommit tillbaka, (Anton) Holm, (Fredric) Weigel är två av många bra namn. Det känns som vi hoppat tillbaka till där vi var för två säsonger sedan. 

Lukas Macklin med ett leende på läpparna.Lukas Macklin med ett leende på läpparna.Ronnie Rönnkvist

Vilka intryck har du fått av nya tränaren Håkan Åhlund så här långt?
– Jag har i stort sett bara hälsat på honom, men han verkar lugn, trevlig och har ett leende på läpparna, vilket är skönt att komma in i omklädningsrummet till. Av det jag hört av andra är han en tränare som vill spela med mycket puck, vilket jag också vill. Det känns överhuvudtaget som vi har fått ihop ett bra team kring laget.

Hur ser du på din roll i AIK:s lag säsongen 2020/21?
– Som jag sa om förra säsongen, att jag vill gå in och ta en stor offensiv roll. Mina styrkor ligger där. Jag kommer få kriga för att få den rollen eftersom det inte några lätta namn jag måste slå bort. Samtidigt kommer det bara vara utvecklande.
– Sedan är jag inte lagets clown i omklädningsrummet, säger Lukas Macklin med ett skratt och fortsätter:
– Jag är ganska lugn och gör mitt. Såklart att jag öppnar munnen någon gång, men jag är inte den som hörs mest i alla fall utan är väldigt fokuserad på att göra mitt jobb. Sedan är det såklart roligt att surra lite skit ibland.


TV: Det bästa från Sidney Crosbys säsong

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 30 september
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
lördag 01 oktober
13:00 AIK - Luleå SDHL
15:15 Luleå - Växjö SHL
15:15 Timrå - Färjestad SHL
15:15 HV 71 - Oskarshamn SHL
15:30 Linköping - Brynäs SDHL
16:00 Göteborg - Djurgården SDHL
17:30 SDE - Modo SDHL
18:00 Rögle - Linköping SHL
18:00 Örebro - Skellefteå SHL
18:00 Frölunda - Leksand SHL
18:00 Västerås - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Boston Bruins - Philadelphia Flyers NHL
söndag 02 oktober
13:00 HV 71 - Djurgården SDHL
14:00 Göteborg - Linköping SDHL
15:00 Malmö - Brynäs SHL
15:30 AIK - Modo SDHL
16:10 SDE - Luleå SDHL
måndag 03 oktober
03:00 Ostersund - Vastervik Hockeyallsvenskan
03:00 Los Angeles Kings - Anaheim Ducks NHL
tisdag 04 oktober
18:00 Ålborg - Luleå Champions Hockey League
18:05 Rögle - Zürich Champions Hockey League
19:00 Kristianstad - Djurgården Hockeyallsvenskan
20:00 Belfast - Skellefteå Champions Hockey League
onsdag 05 oktober
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Boston Bruins NHL
torsdag 06 oktober
19:00 Brynäs - Leksand SHL
19:00 Skellefteå - Timrå SHL
19:00 Växjö - Frölunda SHL
19:00 Färjestad - Rögle SHL
19:00 Malmö - Luleå SHL
19:00 Örebro - HV 71 SHL
19:00 Linköping - Oskarshamn SHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten