Sök
Old School Hockey
Bildbyrån / Ronnie Rönnkvist
Old School Hockey

"Praktiken har jag haft i 35 år och aldrig ångrat mig"

Han var den första ungraren någonsin att spela i elitserien, men valde sedan att lämna landets högsta serie för att satsa på en karriär som tandläkare. I dagens Old School Hockey får ni läsa berättelsen om Emil Mészáros.

Emil Mészáros, bara namnet får hockeyälskare att dra på smilbanden. Född i Budapest 1955, uppväxt i värmländska Grums och fick sitt genombrott i Frölunda i mitten av 1970-talet. Idag har Mészáros flyttat tillbaka till Grums där han sedan början på 1980-talet driver en egen tandläkarpraktik. Det är också där hockeysverige.se träffar den nyblivne 60-åringen.
– Det stämmer att jag är född i Budapest 1955. Anledningen till att jag hamnade i Sverige var att min mamma och pappa fick lov att fly från Ungern när ryssarna gjorde en invasion där, berättar Emil Mészáros och fortsätter:
– Det var en del bråk i Ungern 1955 och 1956. Då stack mina föräldrar därifrån. Jag har kusiner, faster och moster kvar i Ungern. Det händer också att jag är ner dit och hälsar på, men jag minns ingenting av tiden då vi bodde i Budapest eftersom jag bara var ett år när vi flyttade hit.

Mycket talar för att Mészáros är den första ungerskfödda hockeyspelaren i högsta serien i svensk hockey. Definitivt den första i elitserien i alla fall.
– Det sades så, men nu har det kommit ytterligare några stycken.

Hockeyn är ingen typisk ungersk sport, men orten som familjen Mészáros kom till, Grums, har starka traditioner inom just ishockeyn.
– Det finns ett kvarter här uppe, ett arbetarkvarter från bruket. Bruket, Billerud som det hette då, hade sina hus och där bodde vi. Alla ”pöjkarna” som blivit kända hockeyspelare kommer från samma kvarter…

Det är på sin plats att kanske namnge några av ”Grumspöjkarna” som växte upp ungefär samtidigt kring idrottsplatsen på orten: Dan, Leif och Ulf Labraaten, Willy och Evert Lindström, Hans-Erik Jansson, Malte och Thomas Steen, Juha Widing och Ove Karlsson.
– Orrby hette området. Jag är uppväxt med Willy, Dan och grabbarna som sedan blev stora stjärnor.
– Det fanns inte så mycket annat att göra i Grums vid den här tiden, samtidigt som det fanns en tradition här. Det var bara så att man skulle spela ishockey samtidigt som vi tävlade väldigt mycket. Vi spelade ju på gatorna runt omkring här och bilarna som körde sönder våra målmarkeringar sköt vi puckar efter, säger Emil Mészáros med ett skratt.
– Sedan låg isbanan och ishallen i samma kvarter. Den ligger på samma ställe än i dag och vi bodde bara 100 meter från idrottsplatsen.

Grums med Emil Mészáros i laget. Foto: Arkiv

VAR MED OCH VANN JEM

Ett antal säsonger innan Emil Mészáros debuterade i Grums A-lag 1970 hade klubben spelat i det som då hette division 1, alltså högsta serien i svensk hockey. Ambitionen fanns då också kvar att man skulle ta sig tillbaka dit igen.
– Jajamensan, den ambitionen fanns då. Vi spelade också kval till allsvenskan. Jag var nog med i två av kvalen men vi missade att gå upp. När jag sedan kom hem till Grums 1982 låg vi i division 2, men satsade hårt och gick också upp i division 1, alltså det som är Hockeyallsvenskan i dag.
– Det är egentligen under senaste fyra säsongerna som kurvan tyvärr har gått nedåt.

Minns du fortfarande debuten i Grums A-lag?
– Nej, det gör jag inte, men jag var bara 14 år. Att komma upp i A-laget… det var ju så att ”Strimma” (Lennart Svedberg) var här under en säsong och det fanns bra ledare med visioner i klubben. Innan jag kom upp i A-laget hade Grums (Erling) ”Eje” Lindström som tränare. Efter det kom flera killar hit från Färjestad, så det har alltid funnit bra spelare här.

Var du och tittade när ”Lill-Strimma” Svedberg spelade i Grums?
– Jag kommer ihåg honom från det han var här, men jag har inget minne av honom som hockeyspelare och att han då skulle varit dominerande. Det jag minns bäst var att vi ungdomar sprang omkring där han bodde och försökte få autografer av honom.

Emil Mészáros var alltså med och kvalade två gånger för Grums till allsvenskan. Säsongen 1971/72 kom laget sist i södra kvalgruppen, då Mora och Västerås gick upp. Säsongen 1972/73 var det betydligt närmare att Grums skulle gå upp, men Örebro tog steget upp tack vare en poäng mer än värmlänningarna.
– Vi hade förlorat mot Mora hemma med 0-1 och skulle vi vunnit returen på bortaplan i sista omgången skulle vi ha gått upp. Vi förlorade den matchen med 4-1. Det vi annars förlorade den här kvalserien på skulle jag säga var bortamatchen mot Surahammar, som var strykpojkarna i serien, men vi åkte på stryk.
– Mot Mora i sista matchen minns jag att jag blev utvisad fem minuter. På den tiden blev det fem minuters utvisning om det uppstod blodvite och jag hade haft någon hög klubba eller något annat simpelt.

Mészáros fina spel ledde hela vägen till Junior-EM 1974. Där får han spela i en kedja tillsammans med Torbjörn Nilsson från Skellefteå och Dag Bredberg från Färjestad. I laget spelade även blivande NHL-spelare som Kenta Nilsson, Bosse Berglund, Thomas Gradin, Bengt Lundholm och Björn ”Nalle” Johansson.
– Vi vinner den turneringen nere i Schweiz. På en träning innan turneringen, vid blålinjen, tittade jag ner och sedan säger det pang. Jag var helt borta och man fick bära ut mig. Det var Janne Kock som knockade mig. På den tiden fick jag spela ändå.
– Vi vann mot ryssarna i finalen med 4-1. Året efter skulle vi spela det första inofficiella hockey-VM. Det spelades i Winnipeg. Vi alla trodde att vi skulle vinna igen, men då kom ryssarna med ett helt nytt lag. Om deras spelare hade rätt ålder inne eller inte kunde det vara lite si och så med. I alla fall hade vi inte en chans, men vi kom ändå trea.


Vad var kemin i kedjan med dig, Torbjörn Nilsson och Dag Bredberg?
– Jag var med i pojklandslaget efter TV-pucken och redan då spelade vi tillsammans i någon turnering. Efter det fick vi spela tillsammans efter varje samling och det gjorde givetvis mycket. Bredberg var dessutom i Färjestad så vi kände till varandra ganska väl redan innan. I princip var det samma femmor under tre, fyra säsonger i olika landslagen.

”SÅG VERKLIGEN UPP TILL ARNE STRÖMBERG”

Guldet som vanns i Junior-EM uppmärksammades inte speciellt mycket i Sverige, inte heller att Småkronorna var i väg till Kanada och USA för att spela JVM.
– Inte alls på samma sätt som nu i alla fall. Det kanske blev en notis om att vi hade varit iväg och vunnit ett guld. Det var inga TV-sändningar och så vidare. Det här har jag givetvis tänkt en del på, alltså vilken skillnad det är i dag.
– Däremot under turneringen som var i Kanada var det fullt på läktaren. Framförallt minns jag matchen mot USA som vi vann (7-3). Den spelade vi inte i Winnipeg utan vi fick åka buss dit (Fargo). Där var det verkligen knökat.

Efter Junior-EM guldet 1974 var det dags för den ungerska värmlänningen att bli göteborgare. Ny klubbadress blev Västra Frölunda.
– Jag skulle bli tandläkare och det var därför det blev Frölunda för mig. Jag gick på gymnasiet i Karlstad vid den här tiden och hade varit inne hos Kjell Glennert, Olle Öst och Conny Evensson i Färjestad och snackat lite, men jag skrev aldrig på några papper. Det var ändå meningen att jag skulle gå dit. Nu fanns inte skolan för att bli tandläkare i Karlstad. Skolan fanns däremot i Göteborg, Umeå och Stockholm.
– Jag såg att jag inte skulle få tillräckligt bra betyg efter att jag i princip hade gått klart treårig naturvetenskaplig linje. Då fick jag möjligheten att hoppa av, vilket inte var så lätt på den här tiden, och inte ta emot betygen. Jag skulle istället få läsa om sista året på ett vuxengymnasium. Det här hjälpte Färjestad mig med. Jag kan misstänka att det var lite trixande med det.
– Då ringde Lasse Lundwall, som då var tränare i Frölunda, och berättade att man var intresserade av mig och Ove Karlsson. Sedan ringde ”Bittan” (Johansson) och han tog över det där. Han ville att jag skulle komma dit, vilket inte gjorde Kjell Glennert och killarna speciellt glada. Senare blev jag ändå bästisar med de här grabbarna. Jag jobbade som ordförande i Grums under många år och fick då en bra relation med både Kjell och Lars Glennert.

Frölundas silverlag 1980Frölundas silverlag 1980

Det var väldigt få spelare som gick från Grums till Färjestad, hur kom det sig?
– Hans-Erik (Jansson) var nog den första som vågade sig på det. Det hade även varit någon längre bak i tiden som hette (Göran) ”Trisse” Sundh och som hade gjort den resan.
– Det var verkligen som hund och katt. Grums hade varit den större klubben, men sedan kom Färjestad och gick förbi.

I Västra Frölunda får Emil Mészáros inledningsvis Arne Strömberg som tränare.
– Jag hade inga problem med Arne. Han var bra och kunde hockey helt enkelt. Jag var en individualist. Vi hade en tränare från Mora här när jag var runt 15 år. Han tyckte att jag skulle börja med en individuell sport som exempelvis bordtennis, säger Mészáros med ett leende och fortsätter:
– Han tyckte väl inte jag spelade pucken tillräckligt mycket och så vidare. Under Arnes tid lärde jag mig grunderna på andra bitarna och jag såg verkligen upp till honom som tränare. Under åren jag var i Göteborg var han den klart bästa tränaren. Så här i efterhand vill jag nog påstå att Frölunda många säsonger hade fel tränare vilket gjorde att klubben inte tog det här riktiga steget.
– Det fanns tränare som om du festade med honom dagen före så hade du en plats i laget. Du var uttagen att spela på fredagen. När du sedan kom till matchen på söndagen var det omgjort. Samtidigt var jag en sådan som sa ifrån och inte accepterade det där.

Emil Mészáros debuterar i Frölunda mot Örebro på hemmaplan. Frölunda vinner med 5-3 och Mészáros svarar för två mål och en assist.
– Den matchen minns jag inte alls, men det var trevligt att du berättar det för mig, skrattar Mészáros.
– Jag hade inga problem alls med att komma in i Frölunda. Det var aldrig så att jag var tvungen att visa upp mig på något sätt. Jag var ordinarie direkt.
– Det var lite elakt vid den här tiden och även många år efteråt. Många nykomlingar testades eftersom de tog platsen från någon annan. Nu kom jag från Grums och både Willy och Evert Lindström fanns där sedan tidigare. På så vis klarade vi grumsare oss. Det var många som killarna kunde vara riktigt elaka mot och jag var nog inte så snäll själv heller.

PLANET STÖRTADE – KUNDE SLUTAT I KATASTROF

I slutet av säsongen råkar Frölunda ut för något som kunde slutat i en katastrof då ett av tre Frölundaplan på väg mot Gävle från Göteborg störtar i Hedesunda. Ingen dör men flera av spelarna får skador. Mest illa däran är Lars-Erik Esbjörs som slår sönder sin höft.
– För det första var vi glada att få flyga eftersom det vid den här tiden var ganska krångligt att ta sig till Gävle. Tidigare hade vi alltid åkt tåg, men nu skulle vi få prova på det här med att ta flyget dit upp.
– Jag skulle ha suttit i planet som störtade. Vi packade in våra hockeytrunkar och skulle gå in och sätta oss. Då ville killarna som var flygrädda sitta i samma plan som Krister Sterner satt eftersom han hade lite erfarenhet av flyg. Den erfarenheten bestod av att hans pappa hade ett flygföretag eller liknande.
– Då fick jag, Ove Karlsson och någon ytterligare flytta på oss till ett annat plan. När sedan vårt plan närmade sig Gävle slog piloten av radion. Han sa att det var något strul och vi visste ingenting innan vi hade landat.

Blev det här en chock för er?
– Jag minns att jag ringde hem och sa att jag inte var med i planet som hade störtat. Sedan fick vi åka ut dit till planet dagen efter för att hämta våra grejer. Samtidigt visste vi då att alla hade klarat sig och det var ju en jäkla tur.

Lars-Erik Esbjörs får hjälp efter kraschen. Foto: Arkiv

Lars-Erik Esbjörs slog höften ur led, Svante Granholm skadade rygg och nacke, Kjell-Ronnie Pettersson fick ett köttsår bak på benet, Henric ”Tosse” Hedlund fick revbensskador, Leif ”Blixten” Henriksson överarmsbrott, Christer Ståhl stukad fot och Krister Sterner mindre ansiktsskador.
– Jag tror att i och med att alla klarade sig så blev det heller inte den här katastrofen som det hade blivit om någon hade strukit med.
– Tyvärr gjorde den här olyckan att vi inte fick flyga till matcherna med de här planen, vilket hade varit meningen.

Två legendariska spelare som Emil Mészáros fick spela med i Frölunda säsongen 1975/76 var bröderna Morris och Darwin Mott.
– Morris var extrem när det gällde utrustningen. Han hade nog tio, tolv klubbor med sig varje gång. Inför varje match lindade han och strök på klubborna. Det var han som lärde mig att pudra isoleringsbandet vi hade på bladen med barnpuder.

Varför?
– Jag vet inte, men jag gjorde likadant. Fast någon skillnad vart det ju inte. När jag sedan flyttade hem till Grums gjorde jag likadant men det var inte någon som begrep någonting.

När kände du att lagbygget som skulle ta Västra Frölunda till SM-final mot Brynäs 1980 började ta form?
– Många killar hade varit kvar i laget under flera säsonger. Första säsongerna byttes det lite för mycket. Spelare som var där max en eller två säsonger. Det som sedan gjorde att vi gick till final var just att det i stort var samma folk som hade spelat tillsammans under flera säsonger. Det var bara någon enstaka som hade kommit till.
– Enligt min uppfattning var det Arne Strömberg som hade byggt upp det här, men sedan fick han tyvärr inte vara med och skörda frukten. Han hade skapat struktur i spelet så det inte var den här vilda västern längre.

Vad tillförde finalcoachen Leif ”Blixten” Henriksson?
– Jag hade bara ”Blixten” ett par säsonger och han tillförde kanske inte så mycket. Han fullföljde det Arne hade byggt upp och blev den som fick skörda. Det vill i alla fall jag påstå.

”KASTADES ÄGG OCH TOMATER PÅ BROSTRÖM”

Finalspelet mot Brynäs har blivit en klassiker. Allt avgörs i den femte finalen som spelas på Johanneshovs Isstadion i Stockholm.
– Det jag minns starkast från den finalen är det bortdömda målet…

Frölunda leder med 1-0 när Anders Broström får fram pucken till Ove Karlsson som gör, tror många, 2-0. Men domaren Lars Henriksson signalerar för hakning på Conny Silfverberg i Brynäs och dömer då bort målet. Efteråt erkände Henriksson att det var ett felaktigt beslut och att det skulle vara en avvaktande utvisning och inget annat.
– … som vi upplevde som felaktigt. Det var en rolig tid och jag minns att vi när vi kom hem sent en kväll från bortamatchen så ringlade det köer runt hela Scandinavium med folk som ville köpa biljetter till nästa final.

Emil Meszaros i en stenhård duell med Inge Hammarström.Emil Meszaros i en stenhård duell med Inge Hammarström.Arkiv

Tommy Persson gav Västra Frölunda ledningen med 1-0. Anders Dahlin kvitterade och Stig Salming gör 2-1 målet som kom att betyda att Brynäs var svenska mästare och inte Frölunda.
– ”Pajen” (Ove Karlsson) gjorde, som sagt var, ett mål som blev bortdömt. Sedan var det så att ”Esa” (Lars-Erik Esbjörs) gjorde någon variant på blålinjen så vi fick ett mål bakåt i stället.

Hur minns du den här hätska stämningen som var mot Anders Broström under era matcher i Gävle?
– Han retade ju upp alla, kanske lite medvetet. Sedan tog pressen upp det där och vid någon match där uppe slängde Brynäs supportrar både ägg och tomater på honom på väg ut till matchen. Det hade även varit lite strul i Stockholm med det berömda apberget som AIK hade, men han var älskad i Scandinavium.
– Anders var lite speciell, en liten lustigkurre. Det var ett bra gäng som hade, som jag sa tidigare, varit tillsammans under två eller tre säsonger. Det fanns en kontinuitet. Killar som Ove, Sven-Åke Rudby, Evert Lindström hade spelat tillsammans länge. Jag och Jörgen (Pettersson) spelade länge tillsammans med Mats Lindh. Det var också många som bodde på samma ställe så vi umgicks även vid sidan av. Det var aldrig så att alla bara åkte hem till sig själva. Det tror jag gjorde mycket för sammanhållningen i det här laget.

Anders Broström har berättat att du alltid ville vara sist in till samlingarna. Du kunde till och md sitta kvar i bilen och vänta till alla hade kommit, vad är sanningen i det?
– (Skratt) Det var väl egentligen så att jag ville sitta kvar i bilen och läsa klart en tidning i lugn och ro innan vi skulle samlas vid ett tillfälle. Sedan blev det en ploj utav det och inget direkt medvetet från början.
– Sedan tyckte jag väl inte att genomgångarna var världens roligaste, säger Emil Mészáros med ett snett leende.

När Emil Mészáros bara är 27 år lämnar han Västra Frölunda för att återvända hem till Grums.
– Jag hade klart med en praktik här. På den här tiden kunde man inte bara slå upp en ny tandläkarpraktik utan det krävdes ett etableringstillstånd från socialstyrelsen. Det vill säga om man inte tog över en befintlig.
– Han som drev den här praktiken bodde i stort sett granne med oss och det var mer eller mindre klart innan jag flyttade ner till Göteborg att jag skulle ta över efter honom.


”KÖRDE MYCKET PÅ TALANG”

Nu var inte Grumsforwarden färdig med hockeyn. Nu följde i stället fem ytterligare säsonger i Grums IK och två i Åmåls SK.
– Jag hade inte varit så väldigt ambitiös sista två säsongerna i Frölunda utan koncentrerade mig mest på att bli klar med skolan. Det hade blivit så mycket mer träning samtidigt som allt hela tiden gick snabbare. Skulle jag hänga med var jag tvungen att lägga ner ännu mer energi på träning.

Emil Mészáros är med som spelande tränare och tar upp Grums i det som 1984/85 hette division 1.
– Den resan är något av det roligaste jag har varit med om eftersom jag fick vara med om att skapa någonting. Jag tog med mig mycket av det jag hade lärt mig av Arne (Strömberg).
– Grums hade en stomme som mer eller mindre hade spelat kvalhockey i fem säsonger men aldrig lyckats ta det där sista steget. Det hade varit lite lattjo lajbans här med många duktiga spelare som behövde ha lite mer struktur.
– Många spelade fotboll på sommaren och hockey på vintern så det blev ingen riktig grundträning. När laget då kom fram till att ta sista steget upp så klarade inte killarna av det.

Du får aldrig chansen att spela i Tre Kronor, hur tänker du kring det efter karriären?
– Jag fick chansen att vara med i en match som skulle spelas i Gävle och bli Tord Lundströms 200:e landskamp. Jag har för mig att det var en match med det som hette Vikingarna (B-landslaget), sedan skulle den höjas upp till en A-landslagsmatch. Det här var i början av april och vi hade i varit i Leningrad på en turnering med Vikingarna. Jag ville komma hem och fira påsk så då fick jag lite ont i en ljumske.
– Sedan vet jag att ”Virus”, (Hans Lindberg) som var förbundskapten, pratade med mig och Jörgen (Pettersson) efter en match i Scandinavium och bad nästan om ursäkt att han inte testat oss. Nu hade det gått så pass långt in på säsongen så han tordes inte att ta med oss inför VM 1978. I stället skulle vi få chansen året efter, men då flyttade han till Schweiz och efter honom kom Tommy Sandlin. Jag var kanske inte en av Sandlins favoriter eftersom jag inte körde i det kollektivet på samma sätt som han ville.

Emil MeszarosEmil MeszarosRonnie Rönnkvist

Kan du känna en besvikelse över att du inte fick fler chanser?
– Klart att det hade varit roligt att ta det steget. Samtidigt blev det då så att skolan tog mer och mer tid. Sedan hängde jag inte riktigt på det här med träningen utan körde mycket på talang.
– Jag hade hela tiden den här praktiken att tänka på. Samtidigt, när jag ser i backspegeln så kanske jag skulle ha tagit en eller två säsonger till och kört en satsning, men då var jag för rädd att mista den här möjligheten med praktiken.

Är det fortfarande många som minns hockeyspelaren Emil Mészáros?
– Ja, men det kanske beror på att det inte är ett svenskt namn. Jag har fått lite brev från folk som vill ha autografen och så vidare, vilket är kul.

Hur ser ditt liv ut i dag med tandläkarpraktik och hockey?
– Jag har nyligen lämnat ifrån mig det sista vad det gäller hockeyn. Jag var med i valberedningen här i Grums, men där har jag gjort ett avslut nu. Totalt har jag jobbat i styrelsen i 21 år och bland annat varit ordförande.
– Jag går och tittar på Grums matcher ibland och nyligen var jag i Karlstad och tittade när Färjestad spelade mot Frölunda. Här i Grums är det inte riktigt den nivå som jag vill att det ska vara på.
– Praktiken har jag haft i 35 år nu och aldrig ångrat mig, avslutar Emil Mészáros.

 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten