Dan Fritsche.
Foto: imago sportfoto
Juniorer

"När jag tänker på det blir jag helt jävla galen"

ANNONS
Juniorskandalen i Kanada växer. Nu går den tidigare NHL-spelaren Dan Fritsche ut och bekräftar de hemska upplevelser som han och några av hans tidigare lagkamrater i OHL-klubben Sarnia Sting har berättat att de genomlidit som rookies i juniorlaget.
– Vi var 16-17-åriga barn. När jag tänker på det nu blir jag helt jävla galen. Man vill döda någon, säger Fritsche i en emotionellt laddad intervju med The Athletic.

Det var förra veckan som den tidigare NHL-spelaren Daniel Carcillo och några av hans tidigare lagkamrater i juniorlaget Sarnia Sting under säsongen 2002/03 meddelade att de kommer att ta Canadian Hockey League (CHL), paraplyorganisationen för de tre stora juniorligorna (OHL, WHL, QMJHL), till domstol.

I en grupptalan skriver spelarna om den förnedring samt fysiska, psykiska och sexuella misshandel de påstår sig ha utsatts för som rookies i Sarnia. 

Enligt anklagelserna ska de bland annat ha blivit instängda nakna, åtta åt gången, i det trånga toalettutrymmet på spelarbussen där äldre spelare ska ha kastat in ett mynt som de fick slåss om. Den som lyckades få myntet släpptes ut först. 

Det ska så ha inträffat så kallade inkilningsriter där äldre spelare urinerade och spottade saliv och tobak på yngre spelare och där de i vissa fall även tvingades äta äpplen som hade injicerats med urin och andra kroppsvätskor. De påstår sig också ha tvingats att ta sig byxor och under kläder för att bli slagna över rumpan med en avsågad målvaktsklubba. I vissa fall ska coacherna ha deltagit i förnedringsaktiviteterna.

"EN GIFTIG MILJÖ"

En av Carcillos lagkamrater vid den här tiden var den numera pensionerade före detta NHL-spelaren Dan Fritsche. I en intervju med The Athletic bekräftar den snart 35-årige amerikanen alla uppgifter som kommit ut i media.

– Det finns ingenting jag har läst som inte är sant, säger han till sajtens skribent Aaron Portzline.
– Jag befann mig i en giftig miljö. Jag behövde gå igenom all den där rookieskiten, alla äckliga saker de tvingade oss att göra. Det var förskräckligt, och det fanns människor som visste om det och som absolut kunde ha stoppat det.
– Vi var 16- och 17-åriga barn. När jag tänker på det nu blir jag helt jävla galen. Man vill döda någon.

En av dem som kunde ha stoppat det var dåvarande tränaren Jeff Perry. Men i stället för att ändra kulturen var han en av dem som eggade spelarna, menar Dan Fritsche, och hävdar att Perry var en av dem som höll på att knäcka honom personligen. 

– Vi hade ett morgonmöte dagen efter en förlust. Jag har aldrig, fram till i dag, blivit så förringad och förminskad framför mina lagkamrater. Han kallade mig "a fucking pussy" och "a little bitch". Han sa åt mig att gå och ringa min pappa eller min agent och berätta om det. Han fick mig att vilja sluta spela hockey, säger Fritsche till The Athletic.
– Det här är en kille som säger så här efter vecka där jag tvingats in i ett badrum (naken på bussen), slagen med en klubba och allt möjligt, och han gör ingenting åt det. Jag kunde inte ta det längre.

"HADE PRATAT MED MIN PAPPA FRÅN FÄNGELSECELL I DAG"

Dan Fritsche lämnade laget under en period för att återvända hem till sin familj i USA. Utåt hävdade klubben att det handlade om en skada, men det berodde på att han hade fått nog. Men trots att han mådde dåligt valde han att återvända. Det var nämligen 17-åringens draftår och om han inte hade spelat vidare hade det påverkat hans möjligheter att få en bra draftposition. Han valde att inte berätta hela sanningen för sina föräldrar eftersom han visste att det skulle få konsekvenser som inte skulle gynna hans hockeykarriär.

– Då skulle jag ha pratat med min pappa från en fängelsecell i dag. Han skulle ha dödat någon, säger Fritsche.

När han senare under säsongen började göra motstånd mot plågoandarna som "ledde" laget fick det också konsekvenser. Efter att ha bråkat med en av Sarnias veteraner fick han lacken på sin bil repad "från sida till sida" av en nyckel.

– Allt jag ville göra vara att spela hockey. Det är det viktigaste året i mitt liv vid den tidpunkten, mitt draftår. Allt jag vill göra, 17 år gammal, var att koncentrera mig på hockey och spela hockey. Men det var så svårt, konstaterar han.

Dan Fritsche säger nu att han antagligen kommer att göra sina tidigare rookiekamrater sällskap i den grupptalan man för mot CHL. 

– Jag ville aldrig prata om det här, för det är inte kul att prata om det, säger Dan Fritsche till The Athletic.
– När jag läste historierna var det första gången på länge som jag tänkte på det, och det gjorde mig så jävla arg. Men nu är det uppe på tapeten och något måste göras. Vi måste göra något för sportens skull. Det är en för bra sport för att låta sådan här skit inträffa. CHL och OHL är för bra, för respekterade för att låta sådant här hända.

Dan Fritsche draftades i andra rundan som 46:e spelare av Columbus Blue Jackets 2003. Han blev den första spelaren från Ohio (Cleveland) att representera klubben i NHL när han slog sig in i laget som junior 2003/04. Han spelade 256 NHL-matcher med Columbus, New York Rangers och Minnesota Wild mellan 2003 och 2009. Han gjorde sedan fem år i schweiziska ligan.


TV: Throwback – Dmytro Timashov draftas av Toronto 2015

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga