Sök
Dan Fritsche.
Foto: imago sportfoto
Juniorer

"När jag tänker på det blir jag helt jävla galen"

Juniorskandalen i Kanada växer. Nu går den tidigare NHL-spelaren Dan Fritsche ut och bekräftar de hemska upplevelser som han och några av hans tidigare lagkamrater i OHL-klubben Sarnia Sting har berättat att de genomlidit som rookies i juniorlaget.
– Vi var 16-17-åriga barn. När jag tänker på det nu blir jag helt jävla galen. Man vill döda någon, säger Fritsche i en emotionellt laddad intervju med The Athletic.

Det var förra veckan som den tidigare NHL-spelaren Daniel Carcillo och några av hans tidigare lagkamrater i juniorlaget Sarnia Sting under säsongen 2002/03 meddelade att de kommer att ta Canadian Hockey League (CHL), paraplyorganisationen för de tre stora juniorligorna (OHL, WHL, QMJHL), till domstol.

I en grupptalan skriver spelarna om den förnedring samt fysiska, psykiska och sexuella misshandel de påstår sig ha utsatts för som rookies i Sarnia. 

Enligt anklagelserna ska de bland annat ha blivit instängda nakna, åtta åt gången, i det trånga toalettutrymmet på spelarbussen där äldre spelare ska ha kastat in ett mynt som de fick slåss om. Den som lyckades få myntet släpptes ut först. 

Det ska så ha inträffat så kallade inkilningsriter där äldre spelare urinerade och spottade saliv och tobak på yngre spelare och där de i vissa fall även tvingades äta äpplen som hade injicerats med urin och andra kroppsvätskor. De påstår sig också ha tvingats att ta sig byxor och under kläder för att bli slagna över rumpan med en avsågad målvaktsklubba. I vissa fall ska coacherna ha deltagit i förnedringsaktiviteterna.

"EN GIFTIG MILJÖ"

En av Carcillos lagkamrater vid den här tiden var den numera pensionerade före detta NHL-spelaren Dan Fritsche. I en intervju med The Athletic bekräftar den snart 35-årige amerikanen alla uppgifter som kommit ut i media.

– Det finns ingenting jag har läst som inte är sant, säger han till sajtens skribent Aaron Portzline.
– Jag befann mig i en giftig miljö. Jag behövde gå igenom all den där rookieskiten, alla äckliga saker de tvingade oss att göra. Det var förskräckligt, och det fanns människor som visste om det och som absolut kunde ha stoppat det.
– Vi var 16- och 17-åriga barn. När jag tänker på det nu blir jag helt jävla galen. Man vill döda någon.

En av dem som kunde ha stoppat det var dåvarande tränaren Jeff Perry. Men i stället för att ändra kulturen var han en av dem som eggade spelarna, menar Dan Fritsche, och hävdar att Perry var en av dem som höll på att knäcka honom personligen. 

– Vi hade ett morgonmöte dagen efter en förlust. Jag har aldrig, fram till i dag, blivit så förringad och förminskad framför mina lagkamrater. Han kallade mig "a fucking pussy" och "a little bitch". Han sa åt mig att gå och ringa min pappa eller min agent och berätta om det. Han fick mig att vilja sluta spela hockey, säger Fritsche till The Athletic.
– Det här är en kille som säger så här efter vecka där jag tvingats in i ett badrum (naken på bussen), slagen med en klubba och allt möjligt, och han gör ingenting åt det. Jag kunde inte ta det längre.

"HADE PRATAT MED MIN PAPPA FRÅN FÄNGELSECELL I DAG"

Dan Fritsche lämnade laget under en period för att återvända hem till sin familj i USA. Utåt hävdade klubben att det handlade om en skada, men det berodde på att han hade fått nog. Men trots att han mådde dåligt valde han att återvända. Det var nämligen 17-åringens draftår och om han inte hade spelat vidare hade det påverkat hans möjligheter att få en bra draftposition. Han valde att inte berätta hela sanningen för sina föräldrar eftersom han visste att det skulle få konsekvenser som inte skulle gynna hans hockeykarriär.

– Då skulle jag ha pratat med min pappa från en fängelsecell i dag. Han skulle ha dödat någon, säger Fritsche.

När han senare under säsongen började göra motstånd mot plågoandarna som "ledde" laget fick det också konsekvenser. Efter att ha bråkat med en av Sarnias veteraner fick han lacken på sin bil repad "från sida till sida" av en nyckel.

– Allt jag ville göra vara att spela hockey. Det är det viktigaste året i mitt liv vid den tidpunkten, mitt draftår. Allt jag vill göra, 17 år gammal, var att koncentrera mig på hockey och spela hockey. Men det var så svårt, konstaterar han.

Dan Fritsche säger nu att han antagligen kommer att göra sina tidigare rookiekamrater sällskap i den grupptalan man för mot CHL. 

– Jag ville aldrig prata om det här, för det är inte kul att prata om det, säger Dan Fritsche till The Athletic.
– När jag läste historierna var det första gången på länge som jag tänkte på det, och det gjorde mig så jävla arg. Men nu är det uppe på tapeten och något måste göras. Vi måste göra något för sportens skull. Det är en för bra sport för att låta sådan här skit inträffa. CHL och OHL är för bra, för respekterade för att låta sådant här hända.

Dan Fritsche draftades i andra rundan som 46:e spelare av Columbus Blue Jackets 2003. Han blev den första spelaren från Ohio (Cleveland) att representera klubben i NHL när han slog sig in i laget som junior 2003/04. Han spelade 256 NHL-matcher med Columbus, New York Rangers och Minnesota Wild mellan 2003 och 2009. Han gjorde sedan fem år i schweiziska ligan.


TV: Throwback – Dmytro Timashov draftas av Toronto 2015

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten