Stephen Johns.
Foto: Jerome Miron-USA TODAY Sports
NHL

Deprimerad och självmordsbenägen – så tog NHL-backen sig ur sitt mörker

Under 22 månader kunde han inte spela hockey på grund av sina hjärnskakningsproblem. Men i januari gjorde backen Stephen Johns comeback. Nu öppnar han upp sig för The Athletic och berättar om den mörka tiden och den depression som gjorde honom självmordsbenägen.
– Jag åt inte, jag sov inte, jag gjorde ingenting... Det tog mig lång tid att bryta den nedåtgående spiralen och de hemska tankarna, säger Dallas Stars-spelaren.

Den 3 februari i år är en väldigt speciell dag för Stephen Johns. I Dallas Stars 5–3-seger över New York Rangers i Madison Square Garden skjuter den storvuxne backen sitt första NHL-mål på nästan två år – i en av sina första matcher på nästan två år. 

När han skjutit målet pekar han upp mot en sektion på läktaren, ett slags tillägnande av målet till de som sitter där. Hans föräldrar Ray och Noreen.

Efter matchen kommer tårarna när Johns möter media. Han pratar om föräldrarnas betydelse för honom, hur de stod vid hans sida när det såg som mörkast ut för hans karriär.

– Jag har väntat länge på det här. Jag har tänkt mycket på... möjligheten att kanske aldrig mer få göra det här, säger han med sprucken röst.
– Det gör det så speciellt att ha mina föräldrar här i kväll. Genom hela den här processen var det inte bara jag som gick igenom helvetet. Som föräldrar ville de hjälpa mig. Men det kunde de inte. Att de fick vara här nu och se detta, jag är säker på att min pappa grät. Jag är rätt upprymd över att få träffa dem och ge dem båda en stor kram.

"VÄNDE UPP OCH NED PÅ HELA MIN VÄRLD"

"Processen" som Stephen Johns syftade på startade den 29 mars 2018. Det var då han knockades av en olycklig tackling från Minnesota Wilds forward Marcus Foligno. Johns fortsatte att spela eftersom att det är så många av dagens NHL-spelare är programmerade att göra. Först i periodpausen klev han av efter att lagets läkare konstaterat att han ådragit sig en hjärnskakning – hans tredje inom loppet av ett halvår.

Det innebar slutet på säsongen 2017/18 för amerikanen. Men eftersom han skulle ha hela sommaren på sig att vila upp sig var han säker på att alla symptom skulle försvinna, som de vanligtvis gjorde efter ett par veckor.

Men den här gången var det annorlunda.

Hela sommaren gick och huvudvärken bestod. Om något blev den värre. Stephen Johns blev allt mer stressad över att inte kunna träna ordentligt. När träningslägret startade till hösten tog han sig inte igenom ett enda träningspass. Så fort han höjde pulsen blev huvudvärken och smärtorna i nacken så skarp att han tvingades kliva av.

– Jag lärde mig tidigt att ju hårdare man jobbar, ju mer framgång har man. Men nu var det så att ju hårdare jag jobbade, ju sämre mådde jag. Det vände upp och ned på hela min värld, berättar han i en stor och väldigt öppenhjärtig intervju med The Athletic.

Stephen Johns.Foto: Jerome Miron-USA TODAY Sports

Stephen Johns sattes upp på skadelistan och lämnades i fred av Dallas Stars. Tillsammans med flickvännen Taylor började han uppsöka specialister för att hitta en väg tillbaka. Men varje försök visade sig vara en återvändsgränd. Tiden gick och ganska snart blev det uppenbart att säsongen 2018/19 skulle gå förlorad. Det vägde tungt på en redan stressad och allt mer desperat ung man.

– Det kom till en punkt där alla vi träffade fick slut på behandlingsmetoder att testa på mig. Jag förlorade hoppet, berättar Johns.

"VÅR SON VAR BORTA"

På det personliga planet blev Stephen Johns allt mer frånvarande. Han kunde inte sova, hade svårt att äta och höll sig borta från alla former av sociala aktiviteter eftersom det förvärrade hans redan brännande huvudvärk. Hans föräldrar och hans sambo befarade det värsta. Hans personlighet hade sakta men säkert förändrats till något för dem främmande.

Johns berättar att han när det var som värst låg i sin säng och stirrade upp i taket samtidigt som han komponerade avskedsbrev i huvudet. Han hade kommit till en punkt där han inte var säker på om han orkade leva längre.

– Jag brukade vakna klockan fyra på morgonen och tänka på det. Sedan tog jag antidepressiv medicin för att kunna ta en tupplur under dagen och det försatte mig i en ond spiral, berättar han.
– Jag åt inte, jag sov inte, jag gjorde ingenting... Det tog mig lång tid att bryta den nedåtgående spiralen och de hemska tankarna.

Samtidigt som Stephen Johns led i tysthet var det lika påfrestande för dem omkring honom. Hans föräldrar kände att de höll på att förlora kontakten med sin son och hans sambo var rädd för att lämna lägenheten och gå till jobbet eftersom hon fruktade att han skulle ta livet av sig medan hon var borta.

– Han var inte Stephen längre, vår son var borta, säger hans pappa Ray Johns.

FYRA POÄNG I COMEBACKEN

Det var först när Stephen Johns på allvar anförtrodde sig till sin sambo Taylor som vändningen kom. Han erkände att han var deprimerad och hade självmordstankar. Det fick honom att släppa den stolthet som han hade satt upp som en slags fasad och göra sig mottaglig för hjälp.

Han fick psykisk hjälp, men fann även fysioterapeuter som kunde hjälpa honom med hans symptom. I takt med att han mådde bättre fanns det fortfarande ett stort tomrum att fylla, det som hockeyn hade lämnat efter sig. För att åtminstone få tillbaka känslan för sporten började han umgås mer med sina lagkamrater, vara med på samlingar och genomgångar. 

Med välmåendet började symptomen bedarra och han kunde höja sin träningsdos. Efter att ha missat hela säsongen 2018/19 förväntade sig ingen i Dallas lagledning att Stephen Johns skulle kunna spela hockey under 2019/20 heller. Men det skulle han göra.

I början av december i fjol började han tro på att han faktiskt skulle kunna spela hockey igen. Efter en intensiv träningsmånad skickades Stephen Johns till Dallas farmarlag Texas Stars för att göra ett par AHL-matcher för att se om det fungerade. 

Stephen Johns.Foto: Jerome Miron-USA TODAY Sports

I sin första match med Stars den 11 januari – tillika hans första matchen på 22 månader – gjorde han fyra poäng och svarade för en dominant insats. Det räckte med två matcher i AHL för att visa att han var redo för större uppgifter.

18 januari gjorde han comeback i NHL och tre matcher senare kom målet, hälsningen till föräldrarna i publikhavet i Madison Square Garden och de efterföljande tårarna. Trots den långa och smärtsamma vägen tillbaka har Stephen Johns återvänt till NHL som en bättre spelare än han var innan sitt skadehelvete. Innan NHL-säsongen pausades på grund av coronautbrottet hade han enligt många inom Dallas Stars organisation spelat sin bästa ishockey i NHL-karriären.

I dag kan Stephen Johns inte helt och hållet förklara hur han fick det att vända och hur han fortfarande kan spela ishockey. Däremot kan han artikulera vikten av att våga visa sig sårbar och våga göra sig mottaglig för hjälp. För när man är på botten är det inte säkert att man klarar av att ta sig upp till ytan på egen han. Då kan man behöva en hjälpande hand.


TV: Expertens teori: Det händer efter positiva fallen i NHL

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 11 augusti
19:00 Malmö - Växjö Träningsmatch
20:00 Finland - Tjeckien JVM
00:00 Slovakien - Kanada JVM
fredag 12 augusti
04:00 Schweiz - USA JVM
20:00 Österrike - Sverige JVM
00:00 Slovakien - Lettland JVM
lördag 13 augusti
20:00 Österrike - USA JVM
00:00 Kanada - Tjeckien JVM
söndag 14 augusti
04:00 Tyskland - Schweiz JVM
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
04:00 USA - Sverige JVM
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
04:00 Sverige - Tyskland JVM
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch
onsdag 17 augusti
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
torsdag 18 augusti
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten