Hockeyallsvenskan öppnar för att skjuta upp ligastarten.
Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

Uppgifter: Vill skjuta på allsvenska premiären

ANNONS
Tanken är att Hockeyallsvenskan ska dra igång den 11 september.
Omvärldsläget gör just nu att det är fortsatt ovisst om lagen kommer att kunna spela med publik eller inte – och blir det spel utan publik vill lagen i ligan hellre skjuta på premiären.
– Det har jag stor respekt för och jag kan tycka att det är ett smart beslut, säger Peter Forsberg i förbundets elitkommité till Hockeypuls.

Den 11 september har Hockeyallsvenskan satt som premiärdatum för den uppkommande säsongen. Läget med den rådande coronapandemin gör dock att ovissheten är stor huruvida lagen kommer att kunna släppa in publik eller inte på matcherna tills dess.

I Finland tog man tidigare i veckan beslutet att skjuta upp premiären i Liiga till början av oktober, då den finska regeringen låtit meddela att man ämnar att plocka bort alla restriktioner gällande publikevenemang i landet så länge läget inte förvärras.

Det är en liknande en lösning som de hockeyallsvenska klubbarna skulle vara öppna för, rapporterar Hockeypuls. Enligt sajten ska 13 av 14 lag vara positiva till att skjuta upp säsongspremiären om inte publik får komma till arenorna.

– Det är för att kunna möjliggöra för att kunna spela inför publik senare. Det är en ekonomisk fråga. Det är viktigt att få alla intäkter som man kan. Kassaflödet från en match håller en flytande. Annars blir det bara resekostnader och inga intäkter. Det är klart att det skulle påverka, säger Södertäjes klubbdirektör Robert Andersson till sajten.

INTE LÄNGRE ÄN NOVEMBER

Andersson får medhåll från flera kollegor i ligan, där det främsta argumentet för att skjuta upp premiären vid publikförbud ska vara den ekonomiska biten. De hockeyallsvenska klubbarna är mycket mer beroende av publikintäkter än SHL-klubbarna, menar de hockeyallsvenska ledarna.

Peter Forsberg som sitter i förbundets elitkommitté förstår klubbarnas resonemang.

– Det har jag stor respekt för och jag kan tycka att det är ett smart beslut. Jag tycker inte att man ska stressa igång säsongen, säger Forsberg och berättar vidare att det sedan en tid tillbaka tagits fram alternativa spelscheman om säsongen skulle till att skjutas upp.

Enligt uppgifter till Hockeypuls kan dock säsongen inte skjutas upp till mer än i månadsskiftet i oktober och november.

– Våra klubbar har spelare kontrakterade till sista april, därefter inträder en massa konstigheter om man skjuter på säsongen. Det är individuella avtal som måste förhandlas om, spelarfacket som måste involveras och det kan inte heller krocka med landslagsturneringar. Jag säger inte att det inte går (att skjuta på säsongen), men det blir komplicerat. Det är det som vi håller på att utreda just nu, när vi tittar på olika scenarier, säger ligans vd Stephan Guiance.


TV: Elva NHL-spelare har testats positivt för Covid-19

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games