Sök
Axel Knudsen
Bildbyrån
Talang 2020

Gör som pappa - flyttar till Leksand

Hans pappa Henric Björkman flyttade till Leksand i tonåren. Nu gör sonen Axel Knudsen samma sak. För hockeysverige.se berättar han om flytten - och likheterna med pappa.

–  Jag är som bäst i anfallszonen, men jag har också hört att han var ganska smart i spelet och det tycker jag att jag också är, konstaterar 17-åringen.

Som 17-åring 1989 lämnade Henric Björkman Östervåla för att flytta till Leksand och utbilda sig vidare inom hockeyn. Nu skriver vi 2020 och förra elitseriespelarens son, Axel Knudsen fyllde i oktober förra året 17 år. Under hela sin uppväxt har han spelat i Västerås, men inför kommande säsong ska han göra samma resa som pappa Henric gjorde, det vill säga flytta till Leksand.

Sedan i december 2019 har hockeysverige.se träffat närmare 30 olika unga hockeytalanger och idag ska ni få möta nya Leksandsjunioren Axel Knudsen i serien.
- Efternamnet? Mamma är lite bestämd och ville att namnet Knudsen, hon har rötterna i Norge, skulle leva vidare, berättar forwarden med ett leende då vi ses hemma på familjens altan i Västerås alldeles nära Rocklundas idrottsfält.
- Pappa och mamma träffades i Leksand. Mamma gick på gymnasiet där samtidigt som pappa spelade i Leksands A-lag. Mormor, morfar och mamma bodde först i Falun, men sedan flyttade mamma till Leksand för att gå på gymnasiet där.

Knudsen har också en del minnen från det att hans pappa spelade i framförallt Västerås och Arboga.
- Jag kommer ihåg då jag var och kollade på pappa här i Västerås då jag var jätteliten. Mamma lyfte ner mig till sargkanten så jag fick slå i plexiglaset eftersom han åkte utan att satt fast remmen under hakan på hjälmen. Hon ville att han skulle sätta fast den. Det är mitt första minne från hallen. 

"VILL ALLTID VARA BÄST PÅ ALLT I BÖRJAN"

Pappa Henric var också den främsta anledningen till att Axel Knudsen började med hockey.
- Ja, det var mycket för att pappa spelade. Han har pushat på positivt och har alltid sagt ”Du får göra vad du vill så länge du är glad”, säger Axel Knudsen samtidigt som pappa Henric lagar lunch i köket.
- När jag åkte skridskor första gången var jag två år. Sedan började jag på hockeyskolan var jag fyra år. Till en början var jag inte ett så jättestort fan och ville kunna allt direkt. När jag väl lärde mig att åka skridskor var hockey och att åka skridskor bästa jag visste. Då blev det mycket att jag åkte på allmänhetens. 

Far och son.Far och son.Bildbyrån

Inget tålamod?
- Nej, så är det (skratt). Jag vill alltid vara bäst på allt i början. Så det fortfarande. Börjar jag med en ny racketsport och jag inte är bra på det från början så kan jag pausa den i två år, skrattar Knudsen.

Vad har pappa betytt för dig som hockeyspelare?
- Jättemycket. Han har alltid funnits där och pushat på mig i alla lägen. När det gått tungt för mig har han funnits där så jag haft någon att snacka med och varit viktig som bollplank för mig.

Hur går snacket här hemma efter en viktig hockeymatch?
- Att tänka nästa match. Har jag en dålig match i bagaget gäller det att släppa den och istället tänka på vad jag har gjort bra och så vidare.

Klarar du av det?
- Till och från. Om jag gjort flera dåliga matcher kan det vara lite tungt, men efter säsongen kommer jag ändå bara ihåg dom roliga matcherna.

LIKHETEN MED PAPPA

Henric Björkman var back medan Axel Knudsen är forward, trots det har de båda en gemensam likhet som hockeyspelare.
- Av det jag hört är att han var en ganska defensiv back. Jag är som bäst i anfallszonen, men jag har också hört att han var ganska smart i spelet och det tycker jag att jag också är. Den likheten har vi ändå.

Henric Björkman kommer liksom bland andra Marcus Ragnarsson från Östervåla. Även Axel Knudsen brukar vistas på den lilla orten i Uppland.
- Ja, jag har en ganska bra kontakt med Östervåla. Farmor och farfar bor där, men även pappas syster och mina kusiner. Det har blivit än och annan julafton där. Kusinerna, Ernst och Eskil, som är sex och elva år spelar också hockey.

Du har haft pappa som tränare fram till det att du var 15 år, hur har det fungerat?
- Det har varit bra och inget dåligt alls med det och här hemma tycker jag att vi släppt träningarna så det inte blivit för mycket.

Däremot har han under åren fått höra en och annan gliring då han varit son till en tidigare spelare i klubbens A-lag.
- Det kom lite sådant ju äldre jag blivit. Jag tror också det var därför han slutade som tränare för mitt lag, för att jag fick höra att jag fick spela bara för att min pappa var tränare.
- Det var tungt, men jag fick bara släppa det eftersom jag måste jag räkna med att sådant alltid kommer att komma.

Senaste säsongen dubblerade Knudsen i Västerås J20 och J18-lag. I J20 svarade han för tre mål och totalt sju poäng på 31 matcher. I J18 var poängskörden betydligt större. Under sina 20 matcher svarade han där för åtta mål och totalt 24 poäng.
- Säsongen var lite upp och ner. Jag började i J18, men fick komma upp till J20 inför seriestart. Sedan tillhörde jag J20 under hela säsongen, men spelade även matcher med J18.
- Jag hade kanske trögt poängmässigt i J20…

Trögt poängmässigt, men spelmässigt, hur fungerade det?
- Jag tycker ändå att jag spelade bättre än vad poängen visade. Det jag tycker att jag under säsongen utvecklade lugnet med pucken. I början med J20 blev det att jag hafsade iväg pucken för att inte få en tackling och så.
- Ju längre jag spelade under säsongen desto modigare blev jag med pucken och vågade hålla i den mer.

Känner du dig mer komplett som spelare idag?
- Ja, det tycker jag. Jag har också lagt på mig några kilo nu, blivit starkare i hela kroppen och blivit mer rejäl. 

DÄRFÖR VALDE HAN LEKSAND

Inför kommande säsong har alltså Axel Knudsen valt att byta hockeygymnasium från Västerås till Leksands.
- Jag har haft lite tankar på den mot slutet och pratat med några klubbar. Leksand gav mig ett erbjudande och jag tyckte att det verkade bra.
- Jag kände att jag inte riktigt fick förtroende i Västerås samtidigt som jag är en spelare som vill hålla i pucken lite mer, vilket Leksand kan erbjuda eftersom det är en sådan hockey som dom spelar. Axel Knudsen.Axel Knudsen.Bildbyrån

Valet av klubb påverkades såklart av att pappa Henric Björkman spelade i klubben mellan 1989 och 1993.
- Det påverkade en del. Han har kontakter och känner folk där uppe så det blir inte som jag flyttar till en helt ny ort. Det finns redan folk som jag känner igen där.
- Mormor och hennes sambo bor i Leksand (Norr Bergsäng) nu. Vi är ofta där på sommaren, men vi kollar också på SHL-matcher då vi är där uppe på vintern. På så vis har jag ändå ett speciellt band till Leksand.
- Sedan tycker jag Leksand är en häftig klubb och ärorik. Det är en gammal klubb med supportrar över hela Sverige.

Vilka förväntningar har du på flytten och kommande säsong?
- Jag tror att det kommer bli jättekul. Det blir att jag får ta lite mer ansvar när jag flyttar hemifrån, men framförallt spela lite mer en hockey som jag gillar.

Du är ”bara” 17 år, finns ändå tankarna på att kanske få chansen att träna eller spela med A-laget redan kommande säsong?
- Ja, såklart att jag har den tanken eller som mål, att få går upp och spela så högt som möjligt, avslutar Axel Knudsen som flyttar upp till Leksand runt 1: a augusti.


FAKTA

Fem snabbfrågor
 med Axel Knudsen

  • Vad får man inte missa om man besöker Västerås som turist?
  • - En lunch på Kajen ute vid vattnet.
  • Vilket lag håller du på i fotboll?
  • - Nu följer jag inte fotbollen så mycket, men jag har alltid gillat Barcelona för Messi.
  • När möts Leksand och Västerås nästa gång i en seriematch?
  • - Leksand kommer stanna i SHL, men jag hoppas Västerås går upp inom några år. Det skulle vara kul.
  • Vilken är pappas favoritmusik?
  • - Han gillar mycket rock som Kizz och AC/DC.
  • Vem vinner poängligan i SHL nästa säsong?
  • - Svårt. Det finns många bra, men jag säger Jacob Josefson.
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten