Sök
SHL

”Jag lyckades ta alla de förbjudna stegen”

Spelarkarriären är över. Här blickar Johan Forsberg tillbaka – och framåt.

Efter 16 säsonger i Hockeyallsvenskan och SHL meddelade Johan Forsberg i går att hockeykarriären är över. Här blickar förre SHL-profilen tillbaka på sin framgångsrika karriär – och berättar om sin nystart i livet.
– Jag tror ingen kommer att få se mig i någon roll som en slags tränare, det har jag nog räknat bort. Men att jobba inom idrotten på något sätt, det tror jag inte alls är omöjligt, säger Forsberg.

I går meddelade Johan Forsberg att han tagit sitt sista skridskoskär som professionell hockeyspelare. Efter totalt 16 säsonger i Hockeyallsvenskan och SHL meddelade Piteåsonen via Instagram sitt besked.

Tanken att hänga upp skridskorna har vuxit under våren – och i går fattade han alltså det definitiva beslutet.

– Det är en kombination av många olika saker. Det har varit lite grann hur kroppen har känts, lite grann var jag är i livet. Det är väl i stort sett det som har fått mig att komma fram till det här beslutet.
– Det är nu under våren som beslutet har vuxit fram. Jag började fundera efter säsongen tog slut och nu har jag kommit fram till detta beslut. 

I och med att han gått i tankarna att lägga ”rören” på hyllan har han inte heller varit speciellt aktiv i letandet efter en ny klubbadress efter att kontraktet med Modo löpte ut under våren.

– Jag sade till min agent att vi inte behöver leta någon ny klubb direkt, utan att jag ville fundera på vad jag ville göra här i framtiden. Vi hade inte någon kontakt klubbar.
– Den enda jag har haft kontakt med är väl Fredrik Glader i Modo, men vi känner ju varandra sedan innan så vi har mest pratat med varandra i massa andra ärenden, skrattar Forsberg.

Jag bidrog ända in i det sista både på och utanför isen, på något sätt.

Visst, Forsberg har opererat en skadad axel under våren och rehabiliterar för tillfället den skadan, men han slutar ändå på egna villkor. 

– Jag har tänkt tidigare att man ska sluta på någon slags topp, men det vet jag väl inte om jag gör, säger Forsberg med ett skratt.
– Men jag slutar ändå på en rimlig nivå, tycker jag. Jag är nöjd med min sista säsong, det kan man väl säga. Det känns bra.

Tja, faktum är att Forsberg stod för sin poängstarkaste säsong i karriären sedan säsongen 2009/10 med Skellefteå, då han producerade 26 poäng (9+17) på 55 matcher i SHL för västerbottningarna.

– (skratt) Jaha! Sådant där har jag verkligen ingen koll på… Jag tänkte mer på hur det kändes och det kändes som sagt att jag var på en rimlig nivå. Jag bidrog ända in i det sista både på och utanför isen, på något sätt.

Johan Forsberg.

HÖJDPUNKTERNA: ALLA MÄNNISKOMÖTEN

Totalt blev det 470 matcher i SHL för Skellefteå och Luleå samt 265 matcher i Hockeyallsvenskan för Piteå, Malmö, Björklöven och Modo för 34-åringen. Men det är inte titlarna, målen eller hyllningarna Forsberg minns mest från sin nyss avslutade karriär.

– Ärligt talat är höjdpunkterna i min karriär alla de människor jag har träffat och alla de bitarna. Det är det som jag tänker på först nu när jag tänker tillbaka på alla år.
– Sen känns det så klart bra att ha fått vinna saker. Men det är ingenting jag tänker på direkt när jag tittar tillbaka, då är det de här andra grejerna runt om. Men framgångarna är säkert något jag kommer att ta med mig mer i framtiden.

Forsberg kan blicka tillbaka på en framgångsrik hockeykarriär. På meritlistan sticker elitserieavancemanget med Malmö (2006), CHL-titeln med Luleå (2015) samt SM-guldet med Skellefteå (2013) ut allra mest.

– Jag har gett min SM-guldmedalj till mamma, så jag hoppas att jag kan få tillbaka den från henne nu, skrattar Forsberg.
– Det är så klart jättestort att ha fått vinna de där titlarna. Rent sportsligt är de två de största sakerna jag upplevt, tillsammans med avancemanget till elitserien med Malmö. Det är självklart saker man kommer att minnas med stolthet.

Johan Forsberg.

MÅNGA KÄNSLIGA KLUBBYTEN

Tar man en närmare titt på Forsbergs klubbadresser under karriären ser man en tydlig koppling till Norrlandskusten. Bortsett från säsongen i Malmö 2005/06 spenderade Piteåsonen uteslutande sin hockeykarriär längs den norrländska kusten.

Den geografiska närheten, i norrländska mått mätt i alla fall, gör även att Forsbergs klubbyten inte varit helt oproblematiska. 2009 lämnade han Björklöven för ärkerivalen Skellefteå, en klubb han lämnade fyra år senare för spel i en annan rivalklubb – Luleå. 

– Jag lyckades ta alla de förbjudna stegen, så det gjorde jag bra, säger Forsberg och brister ut i ett nytt skratt innan han fortsätter:
– Jag hade någonstans alltid en förhoppning om att jag skulle kunna bo och verka häruppe. Jag trivs så otroligt bra här i Norrbotten och i Norrland. Jag hade turen att kunna göra det under i stort sett hela min karriär, så det känns jättebra.
– På något sätt känns det också bra att jag har kunnat gå mellan de här klubbarna utan att folk har blivit speciellt arga. Jag hoppas att det beror på att jag jag gjort något slags intryck även utanför isen.

På något sätt känns det också bra att jag har kunnat gå mellan de här klubbarna utan att folk har blivit speciellt arga. Jag hoppas att det beror på att jag jag gjort något slags intryck även utanför isen.

Vad tar du med dig mest från dina år som hockeyspelare?
– Oj… Det är väl egentligen tacksamheten över att ha fått vara med och bidra till något bra i många olika lag och många olika grupper. Det är väl det och att man har fåt vara med i en fantastisk gemenskap med fans och folk som jobbar runt om hockeyn.
– Där handlar det inte bara om personer i klubbar jag varit i, utan även i andra klubbar där jag träffat människor och blivit kompis med personer från många olika lag och olika städer och länder runtom i världen.

PSYKOLOGSTUDIER VÄNTAR

När en dörr stängs så öppnas som bekant en annan. 

Johan Forsberg har redan haft den dörren på glänt under ett drygt års tid, men från och med hösten kommer 34-åringen att lägga all sin energi på psykologstudierna vid Umeå universitet.

– Precis nu i förra veckan avslutade jag mitt första år, så det känns bra. Det är fyra år kvar, men jag har en bra känsla än så länge, säger Forsberg som under den gångna säsongen pendlade de dryga elva milen städerna emellan för att delta på föreläsningar, seminarier och tentor.
– Logistiskt har det varit en del problem, med tanke på att jag bott i Ö-vik och haft skolan i Umeå. Men det har ändå gått bra, tycker jag. Jag har läst mycket på bussar, flygplan och hotellrum runtom i landet.
– Men det har varit så pass roligt så det har varit lätt att lägga ned den tiden. Sen har det varit inspirerande också, då det känts som en nystart i livet.

Johan Forsberg.

Den nystarten innebär även en ny flytt längs Norrlandskusten, tillbaka till staden som var hans hem under tre år mellan 2006 och 2009.

– Vi håller på att leta boende i Umeå nu, jag och min sambo, för fullt. Vi försöker hitta någonstans att bo i Umeå, så det blir att flytta tillbaka dit efter många år på annat håll.
– Nu känns det som att det blir ännu mer på riktigt, eller vad man ska säga. Nu har jag ”bara” studierna att lägga energin på, så det ska bli kul.

Tror du att man får se dig i någon roll i en hockeyklubb framöver?
– Vägen dit är väl ganska kort. Jag tror ingen kommer att få se mig i någon roll som en slags tränare, det har jag nog räknat bort. Men att jobba inom idrotten på något sätt, det tror jag inte alls är omöjligt, avslutar Forsberg.

Foton: Bildbyrån


TV: Spelarna som nått 700 mål snabbast i NHL:s historia

Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten