Maria Rooth ger sin bild på hur svensk damhockey bör jobba framöver.
Foto: Bildbyrån
Damhockey

"Spelarna är inte utan skuld i det här"

ANNONS

Debatter om antalet utländska spelare i SDHL och statusen på Damkronorna tar upp spaltmeter i medierna. Jobbar svensk damhockey åt rätt håll? I en intervju med Hockeysverige.se ger Damkronornas legendar Maria Rooth sin syn på saken.
– Jag tror att vi måste höja nivån och sätta en kravlista på alla spelarna, säger Rooth.

Går utvecklingen av svensk damhockey åt rätt håll? Oftast omfamnas snacket kring både SDHL och Damkronorna av en importspelardebatt. Tyvärr sällan om egenansvar, driv, målbilder etc. Debaclet förra våren då Damkronorna föll ur A-VM har också oftast kantats av att förutsättningar för damspelare är långt ifrån optimala i Sverige, vilket givetvis har en stor del möjligheten att utvecklas som hockeyspelare. Här har också svensk hockey mycket att jobba med framåt.

I en intervju för OLD SCHOOL HOCKEY med en av Sveriges bästa hockeyspelare genom alla tider, Maria Roothh, som kommer på hockeysverige.se under söndagen, ger hon sin bild av situationen

Hur ser du att svenska spelare utvecklats genom åren då det handlar om inställning till träning och så vidare?
– Jag tycker att det här är en ganska svår fråga att besvara eftersom jag inte är nära tjejerna i deras arbete idag. Jag kan bara utgå från det jag ser på isen.
– Där hade jag hoppats att svenska spelarna kommit lite längre. Vi imponeras hela tiden av utländska spelarna. Då måste man fråga sig vad dom spelarna gör som kan vara så mycket bättre än svenska spelarna?
– Vi har några som är riktigt bra, men det behövs fler. Jag tror att man måste bestämma sig för att ta den där platsen uppe i toppen. Det handlar såklart om mer träning, men inte om 13 nya pass för det kan du inte få in.
– Det handlar mer om lite mera träning på varje pass och bestämma sig för att bli bättre än dom andra.

VÄNTAR PÅ VÄRLDSSPELARNA

Är det en bit som inte utvecklats i samma takt som ligan?
– Kanske. Vi ska komma ihåg att damhockeyn är väldigt ung. Vi kan sitta här och prata om att svenska tjejerna inte kommit lika långt, men vad vet vi om hur det ser ut om tio år?
– Ligan är ung och har varit väldigt tvungna att ta i utländska spelare för att få den här hypen kring den. Det kanske tar några år innan svenska spelarna inser att ”Dom är här på vår mark, det är vår hockey så vi måste steppa upp lite till”.
– Sedan har inte landslagshockeyn gått så bra som dom närmast sörjande velat. Det finns säkert en massa olika anledningar till det, men nu är det perfekta läget att förändra någonting.

Du har sett den nya generationens hockeyspelare på nära håll, hur tänker du kring deras inställning, men även återväxten?
– Tjejerna som kommer upp nu är dom som gått hela vägen och fått den här gedigna utbildningen från första början med Tre Kronors hockeyskola. Dom tänker hockey på ett helt annat sätt och framför allt är dom fler.
– Det vi hela tiden står och väntar på är att ta steget från att vara en relativt framstående spelare till att ta klivet upp och vara en världsspelare. Här måste vi göra någon form av utredning om vi vill att Sverige ska komma tillbaka till världseliten. Som det är nu är vi ganska långt därifrån.
– Det är ingen ”quickfix” utan det handlar säkerligen om att förändra ganska mycket. Sedan vet alla inom elitidrotten hur mycket den mentala påverkar. Ser du dig själv som femma, sexa i världen då är du också femma, sexa. Jag tror att vi måste höja den nivån och sätta en kravlista på alla spelarna.
– Spelarna är inte utan skuld i det här, men däremot finns det även många andra faktorer som gör att andra nationers spelare fått andra förutsättningar och kunnat ta steget. Däremot kan du aldrig ta bort det personliga drivet.

Hela intervjun med Maria Rooth kommer på hockeysverige.se i morgon, söndag.


TV: Ur arkivet: Blues-spelarens jättetabbe - kastar pucken i eget mål

Den här artikeln handlar om: