Tyler Seguin och Morgan Rielly är två av NHL-stjärnorna valt att stå upp mot rasismen.
Foto: Bildbyrån, USA Today Sports & Icon Sportswire
NHL

NHL-stjärnorna står upp mot rasismen: "Gjorde mig förbannad"

ANNONS

I efterspelet av oroligheterna i USA har flera NHL-spelare valt att öppet stå upp mot rasismen och polisbrutaliteten i landet. I en intervju med The Athletic förklarar spelare som Tyler Seguin och Morgan Rielly varför. 
– Min omedelbara reaktion var att det här är en rörelse som behöver och förtjänar stöd. Det står jag fast vid, säger Rielly.

Det är en orolig tid i USA. Efter att afroamerikanen George Floyd dödats av polisen i Minneapolis härom veckan har det varit demonstrationer, våldsamheter och upplopp på flera ställen i landet. 

46-årige Floyd dog när han greps, misstänkt för att ha använt en förfalskad 20-dollarsedel, sedan en polisman hållit ned sitt knä mot hans nacke i nästan nio minuter. Den video av händelsen som spridits på nätet senaste veckan har skapat kraftiga reaktioner. Så också hos flera NHL-spelare.

Senaste dygnen har flera av ligans stora stjärnor publicerat texter på sociala medier där de ifrågasätter och står upp mot rasismen de anser finns i framför allt det amerikanska samhället.

Två av dessa spelare är Toronto Maple Leafs back Morgan Rielly och Dallas Stars center Tyler Seguin. I en intervju med The Athletic förklarar de båda varför de, som vita män, valt att engagera sig i kampen mot rasism och för de svartas rättigheter. 

Seguin säger att bilderna på hur George Floyd dödades gjorde honom "förbannad".

– När upploppen startade sa jag: "Jag förstår inte varför de måste bränna ned våra städer". Men när jag började förstå och läsa på fick jag klart för mig att protesterna pågått sedan 60-talet och att människor har nått en gräns och inte vet vad de ska göra längre, säger Seguin till sajten.
– Kanske är det här hur man förändrar något. Det är svårt att säga att man stöttar (upploppen), men nu jag förstår var allt kommer ifrån.

"DET HANDLAR OM ATT VARA EN BRA PERSON"

Seguin, som är uppvuxen i multikulturella Toronto, vill att det här ska vara mer än bara tomma ord, att det ska vara något som leder till verklig förändring i samhället. Han är medveten om att det ofta bara blir en charad där prominenta personer utrycker sitt stöd för något på sociala medier och sedan inte anstränger sig för att verkligen leva upp till det stödet.

– Det första man måste förstå är att människor är mer intresserade av att framstå som bra personer än att verkligen vara bra personer, säger Seguin.
– Ja, jag uttryckte en bra åsikt i går, men det handlar om att vara en bra person och ta nästa steg. Det handlar om att prata om det här inom laget och med människor som jobbar med vårt lag om hur man tar det steget. Det kan handla om att ha speciella teman när vi spelar hemmamatcher eller att göra mer i samhället. 
– Det handlar om att sträcka ut en hand och visa förståelse. Jag förstår en hel del, men jag vill skaffa mig en bättre bild av samhället som svarta människor måste leva i men inte är bekväma med. Alla ska få vara trygga och ingen ska behöva vara rädd för att bära en tanktop, en durag eller ha tatueringar. Jag vill klura ut vad nästa steg skulle kunna vara. 

"HA EN MORALISK KOMPASS"

Morgan Rielly, som är uppvuxen i British Columbia på Kanadas västkust, får frågan varför han inte har använt sin offentliga plattform vid incidenter likt som den som drabbade George Floyd tidigare. Han medger att han inte har något bra svar på det.

– För mig handlade det bara om att inte vara tyst längre. Det här är vad jag tycker är rätt och därför ville jag uttrycka min åsikt. Man skulle kunna nöja sig med det. Men det handlar om att ha en moralisk kompass och att våga stå för det man tror på och tycker är rätt, säger han till The Athletic.
– Min omedelbara reaktion var att det här är en rörelse som behöver och förtjänar stöd. Det står jag fast vid.

Tyler Seguin hoppas att NHL-spelarna som gör sin röst hörd kan göra skillnad.

– Jag tror att när fler människor, inte minst vita atleter, tar ton är det bra eftersom det egentligen går emot hur vi blev fostrade och hur vår sport ser ut. Man kommer att känna sig sårbar för det börjar med den sortens ansvar att man måste se sig själv i spegeln först. Jag är en del av stigmat.


TV: Höjdpunkterna från Lias Anderssons NHL-säsong

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
14:20 Sverige - Tjeckien VM
18:20 Kanada - Schweiz VM
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL