Bildbyrån
Old School Hockey

Kallade Gretzky för ”gubbjävel”

Han har spelat med både Wayne Gretzky och Mario Lemieux och kan dessutom titulera sig både Stanley Cup- och världsmästare. Tomas Sandström var en av Sveriges största NHL-spelare under 1980- och 90-talet. I dag får ni chansen att stifta bekantskap med honom i Old School Hockey.

– Jag blev trejdad från New York Rangers till Los Angeles Kings under säsongen 1989/90. Det hade gått dåligt för Rangers under en tid och klubben ville göra en förändring, vilket är ganska vanligt. Nu ville Rangers ha Bernie Nicholls som hade gjort 70 mål säsongen innan, så han kostade lite.
– Vi hade hört att något var på gång och när jag och min fru fick redan på att jag och Tony Granato skulle flytta till Los Angeles sa vi direkt att skulle vi bo någon annanstans än i New York, där vi bott under sex år, skulle det vara i just Los Angeles.
– Första matchen med Los Angeles skulle vi spela i Vancouver. Innan vi kommit dit visste både jag och Tony att vi båda skulle spela i samma kedja som Wayne Gretzky – samma Gretzky som både jag och Tony kallat ”gubbjävel” när vi möttes. Hur skulle han reagera när vi nu skulle spela tillsammans? Det började verkligen illa i och med vi båda blev försenade och kom in på isen när övriga laget värmt upp ett tag. Då kommer Gretzky fram till oss båda och säger ”Grabbar, jag vet att det kan vara nervöst att spela med mig. Spela bara ert spel så anpassar jag mig i stället efter er”. Och det gjorde han.

Den som berättar det här är Tomas Sandström. Över en natt blev han kedjekompis med självaste Wayne Gretzky. Men vi börjar i en helt annan ände av Sandströms karriär. För det är i bruksorten Fagersta som ”Tjompen”, som han kallas, inledde den bana som tog honom via Brynäs och Tre Kronor till NHL.

Tomas Sandstöm i LA KingsTomas Sandstöm i LA KingsBildbyrån

”Tjompen”?
– (Skratt) Det var faktiskt ”Stigge” Salming som började kalla mig för det och sedan har det hängt med.

Du kommer från Fagersta och bland spelarna i din ålder var det inte bara du och Ulf Samuelsson som blev framstående spelare. I samma pojklag hittade vi även Mats Lööv, Mauri Liikamaa och Magnus Sundquist. Vad gjorde just den här Fagersta-generationen så lyckad?
– Vi hade bra ungdomsledare i Fagersta. Just vårt lag hade Lars-Ove Ågren, ”Soda” kallad, som tränare. En speciell och väldigt bra ledare som tyvärr har gått bort. Det var mycket tragglande med att åka skridskor och passa pucken. Visserligen kunde det vara tråkigt ibland, men det gav resultat.
– Det var inte många som spelade hockey i Fagersta vilket innebar att du fick spela i många olika lag samtidigt. Ett tag spelade jag som 15-åring i A-laget, juniorlaget och med A-pojkarna under samma vecka.

Sparrade ni bröder, du, Mikael och Krister, varandra under pojklagsåren?
– Micke är född 1963 och Krister 1967. Det blev ganska naturligt att framför allt Micke och jag ofta spelade tillsammans. Det var alltid tävling. Sprang jag en kilometer skulle Micke springa två och någon annan från ”64-gänget” skulle vara värre än oss och springa tre. Så där höll vi på jämt.

Finskt temperament?
– Vi flyttade till Sverige redan 1969 eftersom pappa och mamma skulle jobba i Fagersta. Vi bodde i en svensktalande del av Finland så ingen av oss talar finska i dag.

SLOGS MED BRORSAN PÅ TRÄNINGARNA

Säsongen 1979/80 debuterar Tomas Sandström i Fagerstas A-lag.
– Vi spelade i division 1 då, men första matchen var en träningsmatch mot Hammarby. ”Berra” Svensson var tränare för Fagersta, men samtidigt var han fritidsledare på skolan där vi gick. I och med det hade han järnkoll på oss. Skötte vi inte skolan fick vi heller inte vara med i A-laget. Löjligt tyckte man då, men så här i efterhand tycker jag att det var väldigt bra.

Ulf Samuelsson och Mats Lööv gick till Leksand, Mauri Liikamaa och Magnus Sundquist valde Mora. Tomas och hans bror Mikael valde spel i Brynäs.
– Jag och Micke var faktiskt först i Leksand. Där pratade man om att vi skulle få spela i juniorlaget. Min tanke var att ta en plats i ett A-lag och inte att spela juniorhockey. Då kom Brynäs med förslaget, eller rättare sagt så lurade man oss på rätt sätt (skratt), att få vara med och kriga om en plats i Brynäs A-lag. Vi fick ju även chansen. Just den möjligheten Brynäs gav oss gjorde att vi valde spel där.
– Trots att jag spelat i New York Rangers och med Wayne Gretzky i Los Angeles vill jag nog säga att mina roligaste år som hockeyspelare trots allt var i just Brynäs.

Bildbyrån

Tränare för Brynäs var Stig Salming och Lars Öberg, två killar som Tomas Sandström vill hylla.
– Fantastiska tränare och ledare, både ”Stigge” och Lasse. ”Stigge” var verkligen en vinnare ut i fingerspetsarna även som tränare. Det här smittade av sig på oss spelare och för min egen del kan jag säga att de båda präglat mitt sätt att spela.

Stig Salming har låtit berättat tidigare att du och din bror Mikael slogs på träningarna, liksom han och Börje Salming hade gjort tidigare.
– Lite så var det faktiskt. Matcherna mellan svarta och vita laget på träningarna var verkligen heta tillställningar. Ingen ville förlora. Sedan får faktiskt ”Stigge” ta på sig lite av skulden själv till att vi slogs med varandra eftersom han triggade oss ganska mycket, haha…
– Första träningen med Brynäs åkte jag och Micke runt och kallade ”Jajjen” (Lars-Göran Gerdin) och Jan Kock för gubbjävlar. Jag undrar vad dem tänkte om oss då. Två knäppskallar från Fagersta, haha…

Redan i andra elitseriematchen hamnar Tomas Sandström i sin första fight. För motståndet i bråket stod Mats Thelin, ”Mördarn” kallad.
– Det är flera än jag som stött på Thelin genom åren. Det var också min spelstil att bara köra på. I början tog man den som stod i vägen. Nu blev det just Thelin och av det blev man en erfarenhet rikare.

”TUR FÖR MOTSTÅNDARNA ATT WIKEGÅRD TVINGADES SLUTA”

Redan under debutsäsongen med Brynäs vinner Tomas Sandström lagets interna poängliga före Kenneth Andersson och Anders ”Masken” Carlsson.
– Grejen var den att jag ville ge mig själv en ärlig chans. Nu hade jag turen att få spela med ”Masken” Carlsson och Göran ”Flygis” Sjöberg. Än i dag säger ”Flygis” att det var jag som förstörde hans karriär eftersom han bara fick backchecka de två säsongerna. Fast å andra sidan ska man göra det man är bra på.
– Jag kom till ett Brynäs som var i en generationsväxling, men som ungefär samtidigt släppte fram flera unga spelare. Det tror jag var en stor anledning till att vi inte gick till slutspel under mina år i Brynäs.
– En kille som det är riktigt häftigt att fått spela med är Stig Östling. Brynäs övertalade Östling att fortsätta varje säsong och han var ju bäst trots att han var äldst i laget. Vilken härlig spelare och person.

Ni hade även en het Niklas Wikegård i laguppställningen?
– Han slog sönder sitt knä den säsongen. Niklas var tuff som back, nästintill brutal mot sig själv och motståndarna. Det var verkligen otur för Niklas att han tvingades sluta, fast kanske tur för motståndarna.

Hur bestämdes det att du skulle åka över till New York Rangers 1984?
– Jag hade spelat två år i elitserien med Brynäs då och det hade gått ganska bra. Min agent var advokaten Björn Wagnsson och han ville att jag skulle åka över och se hur det var borta i New York. Väl där ville klubben skriva med mig på en gång. Testa ett år och fungerar det inte så kan du väl bara åka hem.
– Jag var väldigt sugen på att prova, men jag kunde inte tänka mig att spela ett år i AHL först. Då kunde jag lika gärna stanna kvar och spela i Brynäs ytterligare en säsong. Nu fick jag flyt redan från början och hade stor nytta av att ha spelat Canada Cup tidigare den hösten, vilket gjorde att jag kom till Rangers väl förberedd.

I New York Rangers klassiska tröja.I New York Rangers klassiska tröja.Bildbyrån

Fagersta, Gävle, New York, det var snabba steg.
– Ja, fast man tänkte aldrig så. Det var bara att försöka göra det bästa på isen varje dag, oavsett var du befann dig. Första gången som jag minns att jag reflekterade över vart jag spelade och hur stort det var med Nordamerika var då vi satte oss i ett plan på väg till en bortamatch och piloten sa att det var fyra timmars flygresa dit vit skulle. Trots allt så var alla de här resorna borta i NHL väldigt roligt att fått vara med om.

Anders Hedberg, Peter Sundström, Jan ”X:et” Erixon och Reijo Ruotsalainen som alla talade svenska. Vad betydde det för dig?
– Jag, ”X-et” och Peter hyrde faktiskt ett hus tillsammans i början och vi hade väldigt mycket roligt tillsammans. Anders Hedberg var väldigt respekterad i NHL och vi hängde ofta hemma hos honom och hans familj. Han betydde mycket för mig och de andra svenskarna.

”HAR ALLTID SAGT ATT GRETZKY ÄR BÄTTRE ÄN LEMIEUX”

Tomas Sandström spelade sex säsonger med New York Rangers innan han såldes vidare till Los Angeles Kings. Efter Los Angeles blev det Detroit Red Wings, Pittsburgh Penguins och Anaheim Mighty Ducks. Med andra ord har Sandström haft äran att spela med både Wayne Gretzky och Mario Lemieux.
– Jag har hela tiden vidhållit att Gretzky är den bäste. Tyvärr råkade Mario ut för sjukdomar och skador vilket gjorde att han var borta från spel en hel del.
– Båda två är annars väldigt ödmjuka personer. I början fick Mario en stämpel på sig att han skulle vara smågrinig. Det stämmer inte utan han är en jäkligt trevlig kille, vilket jag för övrigt tycker alla stora stjärnorna är både i NHL och i Sverige.

Du har även en Stanley Cup-ring hemma i huset.
– Det stämmer. I januari 1997 såldes jag från Pittsburgh till Detroit, vilket innebar att jag kom till ett väldigt bra lag som hade chansen att gå hela vägen. Det var mycket européer i laget, stämningen blev ganska lik den man har i ett svenskt lag faktiskt.
– Att jag dessutom fick vara med och vinna en Stanley Cup med Red Wings var givetvis jättehäftigt.

Var det många som uppmärksammade att det var två Fagerstapojkar samtidigt i Pittsburgh Penguins när du och Uffe Samuelsson spelade där?
– Nej, det var inte så mycket snack om det direkt. Uffe var ju en fantastiskt duktig back som hade stor respekt med sig i laget. Han blev efter någon säsong såld till New York Rangers.

Varför valde du Malmö när du återvände till Sverige 1999?
– När NHL-lockouten var 1994/95 köpte helt enkelt Malmö rättigheterna för mig. Sedan spelade jag där under själva lockouten. Då vi skulle återvända till Sverige ville jag och familjen bo i en storstad så vi hamnade i Skanör.

Skanör?
– (Skratt) Ja, det är i alla fall närheten till en storstad.

Det blev Malmö när flyttlasset gick till Sverige.Det blev Malmö när flyttlasset gick till Sverige.Bildbyrån

Var aldrig Brynäs aktuellt?
– Nej, det stod klart ganska tidigt att jag skulle återvända till Malmö. Jag vet faktiskt inte ens om det fanns intresse från Brynäs sida. Jag spelade tre säsonger i Malmö mellan 1999 och 2002, men sedan lade jag av.

Trots fjorton säsonger i NHL spelade Tomas Sandström 77 A-landskamper och sågs ofta i Tre Kronor-tröjan när det vankades storturneringar som VM, OS eller Canada Cup.
– Jag tackade nej någon gång då jag var skadad. Annars måste jag säga att det alltid varit kul att ställa upp och spela i Tre Kronor. Det passade ofta ganska bra, speciellt under åren i New York Rangers eftersom vi sällan gick långt i slutspelet.
– En annan kul anledning till att jag gärna ville spela i landslaget var läkaren Lennart Hovelius. Han var läkare i Brynäs när jag var där och man visste att det skulle bli en kul turnering vid sidan av isen om han var med.

”2-2-MÅLET MOT SOVJET ÄR FORTFARANDE KUL ATT SE”

OS 1984 i Sarajevo var Sandströms första stora turnering med Tre Kronor.
– Jag var 19 år då och självklart var det väldigt roligt att få chansen att spela i ett OS då. Vi tog ett brons till slut efter Sovjet och Tjeckoslovakien, som var omöjliga att slå de här åren. Det var ett jäkla roligt gäng som vi åkte dit med och ”Ankan” Parmström var förbundskapten.
– Den hösten spelade jag även Canada Cup och dessutom VM våren efter. Det innebar att jag spelade JVM, OS, Canada Cup och VM under loppet av en och en halv säsong. Intensivt, men väldigt roligt.

Canada Cup 1984 minns vi mest för nattvändningen i den andra finalen mot Kanada. Ni ligger under med 5-0 efter halva matchen och Arne Hegerfors uppmanar folket där hemma att stänga av TV-apparaterna och gå och lägga sig. Vad händer i Tre Kronor när ni ligger under så här stort?
– Det var lite som hockey är. Vi gör 5-1, vilket gör kanadensarna lite osäkra. Sedan rullar det på och det är nära att vi lyckas vända matchen. Nu vinner Kanada med 6-5, men det var inte långt borta att vi skulle vända och få till en tredje final.

Vid VM i Wien 1987 lyckas Tre Kronor bättre. Efter en märklig grundserie som avgjordes i civil domstol tar sig Sverige till slutspel. Väl i slutspelet imponerar svenskarna och lyckas knipa åt sig guldet.
– Grejen var så enkel som att vi hade ett väldigt bra lag plus Tommy Sandlin som förbundskapten. Jag har alltid gillat Tommy och han betydde mycket för det här guldet. Sammanhållningen var jättebra, lugnt vid sidan av och så vidare.
– I slutspelet hade vi lite flyt också. Vi spelade två oavgjorda matcher och sedan slog vi Kanada med 9-0 i den sista matchen. Att vi tog poäng av Sovjet var en skräll. Det hände att vi kunde leda mot Sovjet med 2-0 inför sista perioden. Då lade ryssarna i en högre växel och vann med 7-2. Att vi nu tog en poäng var väldigt otippat.

Ett av svensk idrotts mest klassiska ögonblick.Ett av svensk idrotts mest klassiska ögonblick.Bildbyrån

Berätta om det klassiska 2-2-målet när hela femman med Tommy Albelin, Anders Eldebrink, Håkan Loob, Bengt-Åke Gustafsson och du är inblandade.
– Jag har sett det på TV några gånger men det är fortfarande kul att se, skrattar Sandström.
– Jag gjorde egentligen inte så mycket mer än att sätta dit klubban så pucken gick i mål. Fast samtidigt ska man ta sig dit vid rätt tillfälle också. I alla fall var ryssarna ordentligt knäckta efter det målet. Speciellt eftersom det kom så pass sent i matchen och innebar att ryssarna inte kunde vinna guld.

Hur viktig var fältherren Bengt-Åke Gustafsson för laget?
– ”Bengan” är en jätteduktig ledare på isen, men det fanns flera stora ledare i det här laget. Det var den rätta kemin helt enkelt. Trots en del tjafs om vi skulle ta oss till slutspel eller inte så höll vi hela tiden ihop och det gav resultat.

Vart har du den klassiska rutiga kavajen?
– Den kastades ganska snabbt. Fulare kostym har jag sällan sett ha ha…

Tomas Sandström och Mats Thelin.Tomas Sandström och Mats Thelin.Bildbyrån

När Los Angeles tvingade Tomas Sandström att spela med bruten arm:

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 22 mars
17:30 Ilves - Ässät Liiga
17:30 KalPa - Pelicans Liiga
17:30 Lukko - IFK Helsingfors Liiga
19:00 BIK Karlskoga - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Skellefteå SHL
torsdag 23 mars
01:00 Colorado Avalanche - Pittsburgh Penguins NHL
03:30 Edmonton Oilers - Arizona Coyotes NHL
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Timrå - Örebro SHL
19:00 Frölunda - Färjestad SHL
19:30 Brynäs - Malmö SHL
23:30 Philadelphia Flyers - Minnesota Wild NHL
00:00 Boston Bruins - Montreal Canadiens NHL
00:00 Ottawa Senators - Tampa Bay Lightning NHL
00:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
00:00 Washington Capitals - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Detroit Red Wings - St Louis Blues NHL
00:00 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
fredag 24 mars
01:00 Nashville Predators - Seattle Kraken NHL
02:00 Dallas Stars - Pittsburgh Penguins NHL
02:00 Calgary Flames - Vegas Golden Knights NHL
03:00 Vancouver Canucks - San Jose Sharks NHL
03:00 Anaheim Ducks - Winnipeg Jets NHL
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
17:30 Ässät - Ilves Liiga
17:30 KooKoo - Tappara Liiga
19:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 Växjö - Luleå SHL
19:00 BIK Karlskoga - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Tingsryd Hockeyallsvenskan
20:00 Zürich - Davos National League
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - New York Islanders NHL
lördag 25 mars
02:00 Colorado Avalanche - Arizona Coyotes NHL
15:15 Örebro - Timrå SHL
16:00 KalPa - Pelicans Liiga
18:00 Philadelphia Flyers - Detroit Red Wings NHL
18:00 Boston Bruins - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Björklöven - Västerås Hockeyallsvenskan
18:30 Modo - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Nashville Predators - Seattle Kraken NHL
19:00 Färjestad - Frölunda SHL
21:00 Los Angeles Kings - Winnipeg Jets NHL
21:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
22:00 Minnesota Wild - Chicago Blackhawks NHL
22:00 New York Islanders - Buffalo Sabres NHL
22:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
00:00 Carolina Hurricanes - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Montreal Canadiens - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 New Jersey Devils - Ottawa Senators NHL
00:00 Dallas Stars - Vancouver Canucks NHL
söndag 26 mars
01:00 Pittsburgh Penguins - Washington Capitals NHL
05:00 Edmonton Oilers - Vegas Golden Knights NHL
05:30 Anaheim Ducks - St Louis Blues NHL
15:00 Rögle - Skellefteå SHL
16:00 Ilves - Ässät Liiga
18:30 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
21:00 Arizona Coyotes - Colorado Avalanche NHL
23:00 Carolina Hurricanes - Boston Bruins NHL
00:00 Nashville Predators - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Vancouver Canucks NHL
måndag 27 mars
04:30 Los Angeles Kings - St Louis Blues NHL
01:00 Ottawa Senators - Florida Panthers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:30 New York Islanders - New Jersey Devils NHL
tisdag 28 mars
02:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
04:00 Anaheim Ducks - Colorado Avalanche NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Boston Bruins - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Montreal Canadiens NHL
onsdag 29 mars
02:00 St Louis Blues - Vancouver Canucks NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Dallas Stars NHL
03:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Edmonton Oilers NHL
04:30 San Jose Sharks - Winnipeg Jets NHL
01:30 Toronto Maple Leafs - Florida Panthers NHL
01:30 Washington Capitals - New York Islanders NHL
torsdag 30 mars
04:00 Colorado Avalanche - Minnesota Wild NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten