Erik Granqvist.
Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård
Hockey-VM

"Vi hockeyfans saknar verkligen gemenskapen"

Han har totalt tre SM-guld, två som tränare och ett som spelare. Sedan ett par år är Erik Granqvist tv-expert på Viasat sen ett par år tillbaka. Just nu skulle han ha kommenterat hockey-VM – om det inte vore för coronaepidemin.
– Det känns väldigt overkligt och känslan är som att vi är med i en film, säger Granqvist.

Denna tidpunkt på säsongen skulle vara som mest hektiskt för Erik Granqvist med hockey-VM och Stanley-Cup slutspel. Men efter coronavirusets spridning är all hockey pausad. Och då ser schemat helt annorlunda ut för 48-åringen.

– Jag är en egenföretagare och jobbar på uppdrag. Så det blir såklart en utmaning när det gäller den ekonomiska biten då när allt ställs in. Jag lider verkligen med alla egenföretagare som drabbas väldigt hårt av detta, säger Viasatexperten.

Den 15 mars valde Svenska ishockeyförbundet att ställa in resten av säsongen i Sverige. Inget SM-guld delades ut och ingen ned- eller uppflyttning skedde. Granqvist tycker det var rätt att inte dela ut nåt guld men ville samtidigt utöka SHL till 16 lag nästa säsong. 

– Jag har varit med och vunnit tre SM-guld totalt. Det är självklart att man inte väljer att dela ut något SM-guld och att ställa in säsongen. Vi har en tradition genom att spela ett slutspel om guldet där man möter samma motståndare i bäst av sju. Luleå vann grundserien överlägset och de ville inte ens att ett guld skulle delas ut. Men jag tycker de borde hittat nån kreativ lösning för att ta upp Modo och Björklöven till SHL. Onormala tider kräver onormala lösningar. De stora vinnarna blir Leksand och Oskarshamn som har tur i oturen och blir kvar i SHL.

På damsidan var man mitt uppe i finalserien när säsongen avbröts. HV71 var en seger från SM-guldet, men hur man skulle ha löst det dilemmat är Granqvist osäker på.

– Oj, det var en väldigt bra fråga. Där hade jag kanske pausat eller kört som i fotbollen, en final. Men får tänka lite på det, en jävligt svår fråga.

Erik Granqvist mellan kollegorna Niklas Jihde och Håkan Södergren.Erik Granqvist mellan kollegorna Niklas Jihde och Håkan Södergren.Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson

"VÄLDIGT MYCKET BUSINESS DÄR BORTA"

Även hockey-VM i Schweiz som skulle spelas i maj ställdes alltså in. Ett självklart beslut enligt Granqvist.

– Schweiz är verkligen ett sagoland för sport. Jag har pratat med Mika Zibanejad och Gabriel Landeskog, de ville verkligen komma och vinna igen som de gjorde 2017. Det kommer bli ett oerhört stort tomrum med tanke på vilket intresse som Tre Kronor drar hos svenska folket. Vi hockeyfans saknar verkligen gemenskapen och att sitta och hålla på sitt lag, att bli underhållna och att se fram emot den bästa tiden på året som det är nu.

Borta i Nordamerika har man valt att inte ställa in säsongen än. NHL har tagit paus tills vidare och kommisionären Gary Bettman vill verkligen kora en Stanley-Cup mästare 2020. Granqvist menar på att allt handlar om en sak därborta: Pengar.  

– När det gäller NHL så är det väldigt mycket business därborta. De vill verkligen hitta lösningar för att dela ut den där bucklan. Man tittar på att korta ner slutspelet, till bäst av tre matcher. Även att begränsa resandet och spela slutspelet kanske i två städer bara. NHL kommer förlora över en miljard i intäkter och lönetaket kommer påverkas väldigt mycket av detta. Det har bara hänt två gånger tidigare att det inte delas ut någon Stanley-cup, lockoutsäsongen 04/05 och under spanska sjukan. Den ekonomiska biten kommer påverkas väldigt mycket av detta. När man kollar på det sportsliga så finns det en del förlora. Tampa som trejdat till sig en del spelare mot draftval men även Vegas satsade för att vinna. Colorado och Boston hade även lag för att ta hem det. Otroligt tråkigt, men hälsan går före.

Vad är dina reflektioner kring coronaviruset?
– Nummer ett är det väldigt svårt att greppa. Det känns väldigt overkligt och känslan är som att vi är med i en film. Det är bara att ta situationen som den är och jag lyssnar en timme varje dag på experter från hela världen för att ta in information. Jag försöker förhålla mig personligen genom att tvätta händerna, hålla två meters avstånd från varandra. Jag pratar med mina föräldrar som är över 70 och uppmanar dem att hålla distans, se till att de inte blir smittade tanke på att de är i riskgruppen. Detta virus är större än en själv och det är verkligen som min kollega Niklas Jihde brukar säga: "en för alla, alla för en". Jag har anmält mig till sjukhuset här i Ängelholm där jag bor för att hoppa in ifall de behöver hjälp när trycket blir för stort. Jag har även anmält mig till skolan för att hoppa in som vikarie om lärare blir sjuka. Det är stora prövningar som vi står emot och jag vill bidra för att plana ut denna kurva.


TV: Vårdförbundet – 2020 års vinnare av Stefan Liv Memorial Trophy

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten