Lucas Raymond går en oviss framtid till mötes.
Foto: Bildbyrån
NHL-draften

"Jag går och väntar – det är lite jobbigt"

ANNONS
Han är ett av svensk ishockeys största framtidsnamn.
I sommar kommer Lucas Raymond att väljas tidigt i NHL-draften – och efter det är det oklart vad som väntar supertalangen.
– För mig är det bara att vänta och se till efter draften, hur laget jag blir draftad av resonerar och lyssna hur deras tankar går, säger Raymond till Hockeysverige.se.

En av svensk hockeys största framtidsnamn är Frölundas Lucas Raymond.

Förra säsongen svarade 18-åringen för fyra mål och totalt tio poäng på 33 matcher i SHL, men han fick också ganska sparsamt med speltid till och från.

– Det var en speciell säsong där jag skulle slå mig in i ett seniorlag. Med den trupp vi hade förra säsongen hade jag en extremt tuff konkurrens, säger 18-åringen till Hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag tror att det var enormt nyttigt för mig att uppleva det. Verkligen behöva kämpa och ge allt varje dag för att försöka ta en plats. Sedan var det också en fördel med att vi hade ett grymt lag med så många bra spelare. Det gjorde att jag lärde mig enormt mycket bara genom att vara där och se hur alla jobbar.

En viss frustration kunde han också känna då det blev sparsamt med speltid i vissa matcher även om han framförallt bet ihop och körde på. 

– Det var en blandning eftersom jag såklart alltid vill spela. Det enda jag kunde göra var att bita ihop, köra på ännu hårdare och försöka visa ännu mer. Det är också en av lärdomarna jag tar med mig från förra säsongen, att verkligen behöva slåss för en plats.

"LÄRDE MIG MYCKET UTANFÖR ISEN"

18-åringen upplever också att dialogen kring hans speltid med coachen, Roger Rönnberg, har fungerat bra. 

– Ja, det tycker jag att vi hade. Jag hade en bra dialog med alla coacherna och snackade framförallt mycket med forwardscoachen, Viktor Stråhle

Du sa att du tog mycket lärdom av att spela i ett seniorlag, kan du utveckla hur det upplevde det?
– Jag lärde mig mycket utanför isen också, att man måste träna extra enormt mycket, hur man beter sig mellan träningarna och matcherna och hur man verkligen tar han om kroppen.
– Sedan tog jag mycket lärdom på isen också. Juniorhockey och seniorhockey är två helt olika saker. 

Vad vill du ha ut av din egen prestation kommande säsong?
– Att göra en bra säsong. Det är extremt oklart nu vad som händer och sker nästa säsong, men förhoppningsvis får jag vinna något.

Lucas Raymond.Lucas Raymond.Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

OSÄKERT KRING DRAFTEN: "LITE JOBBIGT"

Det är osäkert kring hur det blir med NHL-draften 2020, vilket också är något som Lucas Raymond funderar en del kring. 

– Klart att det är lite spänt. Jag går och väntar. Så det är lite jobbigt när jag inte vet vad som försiggår, när det kommer bli en draft, hur den kommer se ut och allt sådant. Självklart ser jag fram emot draften. Det ska bli häftigt och något jag väntat på väldigt länge.
– Jag har inte heller hört något mer än att den kanske skulle hållas online, men jag har inte fått reda på något datum eller hur den kommer se ut. Det är bara att vänta och se.

Det brukar vara lite fest kring draften, hur ser du då på att den eventuellt bara blir ”online”?
– Självklart hade det varit kul att uppleva den live. Kompisar som har blivit draftade säger att det är en enorm upplevelse. Men att få chansen att draftas är en enorm upplevelse i sig så jag tror det kommer bli häftigt oavsett hur det kommer att se ut.

Om den klubb som draftar dig vill ha över dig på en gång, hur går tankarna idag kring hur du kommer att hantera det?
– Vi får först se hur allt blir. Självklart, är det deras mål och ambition så får jag prata med dom om det tillfället kommer.
– Eftersom det är lite oklart med draften just nu antar jag att det bara är för mig att vänta och se till efter draften, hur laget jag blir draftad av resonerar och lyssna hur deras tankar går. Det är något jag får ta då.

Och Frölunda?
– Just nu tränar jag på med Frölunda, vilket är det jag kan utgå ifrån nu. Jag ser fram emot att få göra en hel säsong i Frölunda, om det blir så, och verkligen få spela mitt spel.

MYCKET INTRESSE: "TÄNKER INTE PÅ DET"

Under senaste säsongerna har också uppmärksamheten kring Raymond och även hans kompis i Djurgården, Alexander Holtz, varit ganska stor, men just den delen är inget som har påverkat honom speciellt mycket.
– Jag har faktiskt inte tänkt så mycket på det. Självklart är det kul att folk snackar eller tycker gott om mig, säger Lucas Raymond och fortsätter:
– Jag tänker inte så mycket på den mediala biten heller. Samma där, kul att folk uppmärksammar det jag gör. Förhoppningsvis tycker dom om det. Självklart är det kul och verkligen inget jag störs av hockeymässigt.

Lucas Raymond.Lucas Raymond.Foto: Ronnie Rönnkvist

Förväntningarna på dig är nästintill galet stora, hur hanterar du den biten?
– Högsta förväntningarna har jag på mig själv på något sätt. Vad media eller andra tycker om mig eller vilka förväntningar dom har är…
– Självklart är det kul och jag försöker hela tiden leva upp till mina egna förväntningar som är betydligt högre än dom utifrån.

Följer du det som skrivs om dig i media eller försöker du sålla lite?
– Jag läser inte så jättemycket och försöker hålla mig borta från det. Sedan är det såklart att det poppar upp ibland. Jag försöker fokusera på mig och min hockey så mycket som möjligt.

"HADE INTE VARIT DÄR JAG ÄR IDAG UTAN HONOM"

En som varit viktig för Lucas Raymond under hans uppväxt och i att hantera olika bitar kring hockeyn och mediala uppmärksamheten med mera, har hans bror Hugo varit.
– Han har varit jätteviktig. Hela min familj har varit extremt stöttande. Dom har alltid funnits där så jag har kunnat snacka med dom om än vad det varit.

Hugo Raymond spelar till vardags i Göteborgs IK och dom båda bröderna följer respektives karriär på nära håll även om den ena är lit och den andra spelar i division 3.
– Jag går på nästan alla hans hemmamatcher. Jag tycker att det är grymt kul att se honom. Han kollar på alla mina matcher här i Göteborg, men åker också land och rike runt för att kolla på mig.
– Han har betytt extremt mycket för mig som hockeyspelare. Jag tror inte att jag varit där jag är idag utan honom. Han har alltid låtit mig vara med honom och hans kompisar som var äldre än mig, säger den förra Örgrytespelaren med värme i rösten. Jo, det var faktiskt så att Lucas Raymond var talangfull även som fotbollsknatte i den klassiska Göteborgsklubben.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL