Elin Svensson blev matchvinnare för Göteborg med sina två mål.
Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån
SDHL 1

"Vi vill vara länken mellan nya och gamla hockeyvärlden"

ANNONS
Det pratas mycket om integrering och jämställdhetsarbete inom ishockeyn idag. Många klubbar skriver om det i sin värdegrund. För Jan Mellgren och Göteborg HC är det inget de bara skriverier. De jobbar med det dagligen. 

– Vi gör samhällsnytta på riktigt, säger Jan Mellgren, Göteborgs HC:s ordförande. 

Göteborg HC är sedan tidigare klara för ytterligare en säsong i Sveriges högstaliga efter att ha klarat kvalspelet. 

– Det går egentligen inte att beskriva i ord. Tjejerna i laget är kvinnliga förebilder som står för mer än bara idrott i samhället. Folk förstår nog inte hur viktigt det är att ha kvinnliga förebilder inom idrott, säger Jan Mellgren. 

I Angered bor det folk från hela världen. Ofta människor som aldrig har varit i närheten av sporten ishockey. Där byggde man en ishall år 2013. Men det var inte utan kritik som beslutet fattades. 

– Många ifrågasatte varför man skulle bygga en hockeyarena i ett område där ingen visste något om hockey. Men ur en integrationssynpunkt så var det ett viktigt beslut. Jag vill hylla de modiga politikerna som vågade ta det här beslutet. I grund och botten ville vi skapa en möjlighet att få folk att testa hockey. 

Det är dagligen mycket aktivitet i Angered Arena och det är inte bara hockey. Arenan har blivit en mötesplats för ortens invånare. 

– Vi har stora aktivitetsdagar där alla idrotter samlas i Angered Arena. Det ger ungdomar som aldrig varit i närheten av hockey chansen att uppleva sporten. Jag minns speciellt en sekvens i oktober. Då kom en afrikansk kvinna och frågade vad hockey var för något. Jag visade henne ishallen och berättade om sporten. Jag nämnde att hon kunde få komma på söndagen och testa åka skridskor. Först var hon tveksam, då hon trodde att det skulle bli dyrt. Men i Göteborg HC är det gratis att testa på, säger Mellgren och fortsätter. 

– På söndagen kom hon till hallen. Men inte själv. Hon hade tagit med sig elva barn och tre vuxna. Alla fick givetvis låna utrustning från oss och de hade fantastiskt kul. Nu brukar hon hjälpa till i föreningen. Det hade inte hänt om inte Angered Arena funnits. Det är viktigt för oss. Att skapa en mötesplats och hjälpa människor att få samhörighet. 

Vad har ni för tips och råd till de klubbar som strävar efter att jobba som er? 

– Det är viktigt att bryta elitmönstret. Att ge alla möjligheten att testa på sporten. I Angered är hockeyn större än sporten. Vi gör väldigt stor samhällsnytta med det tänket. Många människor behöver bara ett sammanhang, föreningar kan erbjuda det. 

Tycker du att idrotten har tappat samhällsnyttan? 

– Till viss del, ja. Hockeyn är så dyr nuförtiden. Det stänger folk ute. Min förhoppning är att näringslivet och andra aktörer ser den problematiken och hjälper till. Idrott är en av Sveriges bästa intergrationsmedel. Det måste vi utnyttja bättre. 

"VI TAR SOCIALT ANSVAR"

En annan aspekt som Jan Mellgren trycker extra på är bristen på ishallar. 

– Storstäderna måste bygga fler ishallar. Då kommer mycket möjligheter, bara från att lag slipper slåss om istider. Med fler isytor och istider skapas det förutsättningar för att flera spelare få chansen att spela.

Märker ni skillnad i Angered från när föreningen startades upp? 

– Ja, absolut. För fem år sedan hade vi cirka 30 personer som var delaktiga i föreningen. Idag har vi 230 spelare. I alla åldrar, kön och med etnisk bakgrund. Man måste se mervärdet i att vara delaktig i en klubb. Det handlar inte bara om att spela, ibland räcker det att bara att vara delaktig i en förening. 

Hur ser prognosen för framtiden ut?

– Våra främsta utmaningar ligger i att få hit ledare som brinner för ishockeyn och har en känsla för integration. Vi måste få näringslivet och sponsorer att förstå vad vi gör i Angered. Att vi tar socialt ansvar, och att vi satsar på damverksamheten. Vi har också flera samarbeten runt om i världen, bland annat samarbetar vi med ishockeyvänner i Israel. Vi vill vara länken mellan den nya och gamla ishockeyvärlden, säger Jan Mellgren. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL