Rosa Lindstedt eller Ebba Berglund – vem får jubla den här gången? Alexandra Cipparone bjuder på sitt tips.
Foto: Bildbyrån & Ronnie Rönnkvist
SDHL 1

Experten: "HV71 tar hem SM-guldet"

ANNONS

I kväll startar damernas finalspel mellan Luleå och HV71. Tidigare landslagsspelaren och experten Alexandra Cipparone förutspår en jämn finalserie. Här rankar hon finallagen positionsvis.
– Det är verkligen dom två bästa lagen som ställs mot varandra, säger Cipparone till hockeysverige.se.

Det går inte att säga annat än att det är Sveriges två bästa lag, HV71 och Luleå, som möts i den här säsongens SM-final. HV71 vann serien före Luleå och båda lagen har vandrat igenom slutspelet ganska ostört. Luleå har vunnit SM-guld tre gånger tidigare, 2016, 2018 och 2019 medan HV71 endast varit i final vid ett tillfälle, 2017. Då vann Djurgården guldet. 

Inför kvällens inledning av finalserien bad hockeysverige.se den tidigare landslagsspelaren Alexandra Cipparone titta lite närmare på finallagen och ge sin bedömning på lagens kvalitéer. Detta via betyg på en femgradig skala.Målvakter:

Luleå – Sara Grahn och Maria Omberg – 4 av 5 poäng.

– Grahn är rutinerad och har varit på båda sidorna i den här situationen, både vunnit och förlorat. Hon vet vad hon behöver göra och känns stabil.
– Omberg kom hon in då ”Musse” (Minatsu Murase) lämnade och kanske inte har samma rapphet idag som hon hade tidigare. Det finns ändå rutin hos henne. Hon har spelat finaler tidigare och kan nog behålla lugnet i sådana här situationer. 

HV71 – Alba Gonzalo och Shea Tiley – 3,5 av 5 poäng.
– Tiley kom in sent och känns lite som ett wild card. När jag sedan såg henne mot Djurgården kände jag ”wow”. Hon har storleken på sin sida och jag känner fortfarande lite av wild card på henne, men då på plussidan. Hon är verkligen en intressant målvakt även om hon inte riktigt ännu fått visa vad hon går för.

Shea Tiley och Sara Grahn.Shea Tiley och Sara Grahn.Foto: Bildbyrån

Backar:

Luleå – Ebba BerglundLisa BerglundIda BomanPernilla ForsgrenJohanna FällmanJenni Hiirikoski och Ronja Savolainen – 4 av 5

– Det känns som Jenni Hiirikoski är ankaret i hela backuppsättningen. Hon är backarnas back. Dessutom har Luleå Ronja Savolainen. Johanna Fällman är lite åt det tuffare hållet, en bra mix.


HV71 – Linnéa AnderssonMaja BeverinJessica HealeyMira JungåkerAnna KjellbinRosa Lindstedt och Sidney Morin – 4 av 5
.
– HV71 har Sidney Morin och det är lite mer ”wow-faktor” på henne. Dessutom har HV71 Rosa Lindstedt som har rutin, lugn, storlek men den som sticker ut som back hos dom skulle jag ändå säga är Sidney Morin.

Jenni Hiirikoski och Sidney Morin.Jenni Hiirikoski och Sidney Morin.Foto: Bildbyrån

Forwards:


Luleå – Christa AlankoWilma Hjelm, Josefine Høegh PerssonZsofia Jókai SzilágyiMichelle KarvinenPetra NieminenEmma NordinChiho OsawaLinn PetersonSandra RannerudWilma SjölundSofia SkriverPhoebe StaenzNicoline Söndergaard JensenNoora Tulus och Lisa Östman – 
4 av 5.
– Luleå har Karvinen men också Nieminen som har som har spelat hur bra som helst den här säsongen. Det är dom två tillsammans med Emma Nordin som sticker ut ordentligt i Luleå.
– Finskorna spelar tillsammans och vet hur mans ska göra mål. Snabbheten i passningarna dom har till varandra i blindo back door-passningarna, har vi sett mycket av vilket gör att målvakterna i princip inte har en chans. Det är häftig att se att det kan gå så fort och vara så bra i damhockeyn.

HV71 – Jenny AntonssonAnna BorgqvistSanni HakalaThea JohanssonLina LjungblomMichelle LöwenhielmKennedy MarchmentMira MarkströmHanna OlssonDanielle StoneKaitlyn TougasJulia Tylke och Felizia Wikner Zienkiewicz – 4 av 5.

– Det är verkligen toppen mot toppen som ställs mot varandra, men tyvärr är det inte så många svenska tjejer som ställs mot varandra. HV71 har bland andra Marchment. Den tjejen kan verkligen göra mål och har ett fint spelsinne.
– HV71 har också spelare som exempelvis Michelle Löwenhielm och Hanna Olsson. Dom har också gjort jättebra ifrån sig den här säsongen. Hanna Olsson har också varit riktigt duktig i slutspelet, men Marchment är den färgstarkaste spelaren hos HV.

POÄNG: Luleå – 12 av 15, HV71 – 11,5 av 15.

Emma Nordin och Hanna Olsson.Emma Nordin och Hanna Olsson.Foto: Bildbyrån

Hur slutar finalspelet och vinner SM-guldet?
– Det är verkligen dom två bästa lagen som ställs mot varandra och det är ett finalspel som ska bli jättekul att se. Jag och Jared (Cipparone, Alexandras man och tillika tränare i AIK) tycker olika. Jag sätter mina pengar på HV71.
– HV71 har varit i en final förut och förlorat. Nu har dom allt att vinna medan Luleå har vunnit flera guld och vet vad dom har att förlora. HV71 kommer gå till tusen för att vinna det här. Det är också anledningen till att dom gjort den här satsningen för att komma dit man vill och det är till en final. 

Finalspelet inleds ikväll 18.35 i Luleå.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 27 maj
13:20 Kanada - Lettland VM
17:20 USA - Tyskland VM
söndag 28 maj
02:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:30 USA - Lettland VM
19:30 Tyskland - Kanada VM