"Löven"-legendaren Tore Ökvist tror på sitt gamla gäng.
Foto: Bildbyrån & Ronnie Rönnkvist
HockeyAllsvenskan

"Kan nog räcka hela vägen upp till SHL"

ANNONS
Han är en av Björklövens största spelare genom tiderna.
När kval uppåt nu väntar för Umeåklubben tror Tore Ökvist på klubben han själv var med och vann SM-guld med 1987.
– Jag tycker att laget varit så pass stabila tidigare. Kan dom komma tillbaka till det kan det nog räcka hela vägen upp till SHL, säger Ökvist till Hockeysverige.se.

I slutet av 1960-talet var hockeyn mycket stark i Umeå. IFK Umeå, Tegs SK och Sandåkerns SK spelade alla i högsta serien. Dock inte samtidigt. Spelare som Kjell "Garinccha" Sundström, farbror till tvillingarna Patrik och PeterJohn Slettvoll (då: Andersson), Ove AnderssonAnders "Hagge" HagströmLars "Dallas" Dahlgren med flera charmade hockeypubliken i stan. 

1970 slog IFK Umeå och Sandåkern samma och blev Björklöven. När så Elitserien föddes 1975 blev klubben ett hissåkargäng, men med ledare så som Tommy Sandlin och Hans "Virus" Lindberg stabiliserades laget i elitserien. 

Säsongen 1982 var Björklöven i final mot AIK och 1987 vann man SM-guld. Säsongen 1987/88 var ”Löven” i final igen, men året därpå åkte man ur för att ånyo gå upp säsongen 1993/94 under Lars-Gunnar Janssons ledning. Det blev bara en säsong innan laget fick kliva ner i division 1 igen. Efter det har laget inte hämtat sig på allvar utan ”bara” fått kämpa i Hockeyallsvenskan och nuvarande Hockeyettan samt med en svajig ekonomi.

Björklöven vann SM-guld 1987.Björklöven vann SM-guld 1987.Foto: Bildbyrån

HAR TUNGA TIDER BAKOM SIG

Nu ser allt mycket ljusare för Björklöven och kanske, kanske har trollgubben från Haparanda, Per Kenttä, fått så pass mycket ordning i leden att laget kan ta klivet upp i SHL. 

– Det har varit väldigt mycket upp och ner och en väldigt tråkig period med konkurshotet och då klubben blev nedgraderade, säger en av guldlaget 1987:s stora giganter, Tore Ökvist, till Hockeysverige.se och fortsätter:
– Om vi hoppar tillbaka till säsongen 1987/88 då vi tog silver och som blev min sista. Då slutade åtta, nio av dom etablerade spelarna. Samma sak var de säsongen innan då vi tog guldet. Då började även intresset svalna lite grann. Klubben hade vunnit guld och tagit silver. Då blev det som att intresset att få hit spelare inte längre var lika stort.
– Laget föll då som en sten genom serien och åkte ur säsongen efter. Björklöven var upp en säsong till, men åkte ur direkt. Därefter har det varit Hockeyallsvenskan och Division 1 med blandade resultat.

Under storhetstiden på 1980-talet pratade nästan alla hockey på stan i Umeå, men då kräftgången började svalnade intresset lite för laget.

– När vi var som bäst var det mycket snack på stan, på arbetsplatserna, ställen där jag jobbade men även runt om i Sverige. När jag hade kontakt med kollegor på andra orter var det oftast hockey som snackades. Björklöven är omtyckta och populära även på andra håll i landet.
– Det här ser vi nu också då det gått bra för laget, att Björklöven har rätt många supportrar runt om i Sverige även på allsvenska matcherna.
– Snacket efter framgångarna på 1980-talet har handlat mycket om att det varit lite si och så med ekonomin under en period. Nu har klubben fått bättre kontroll på den även om man ifjol hade budgeterat för att gå till slutspel, vilket man misslyckades med.
– Nu har det varit mer publik, sponsorerna tycks ha kommit tillbaka och det har varit ett bättre snack runtomkring laget. Idag finns det också stora förväntningar och förhoppningar på laget.

"KENTTÄ HAR LYCKATS BRA"

Inför den här säsongen kom Per Kenttä in som sportchef. Förra säsongen var han med och byggde ett lag som tog upp Oskarshamn till SHL. Innan det lyckades han trolla upp lilla Haparandaklubben Asplöven till Hockeyallsvenskan. 

– Dessutom har Björklöven fått hit en ny målvakt (Joe Cannata) som stabiliserat upp laget. Samtidigt tycker jag Mattias Pettersson också gjort det väldigt bra den här säsongen. Han har klivit upp ett snäpp den här säsongen och bidragit med sina nollor.
– Kenttä har lyckats bra här också, vilket han även gjort i många andra föreningar. Laget har spelat på ett annat sätt den här säsongen. Nu har man dessutom förstärkt under säsongen med ett antal duktiga spelare som kan hålla i puck och slå bra passningar. Samtidigt har dom som var med förra säsongen och inte lyckades så bra då utvecklats. Med en bättre omgivning har hela laget höjt sig.

Kan du se en skillnad i själva lagbygget jämfört med förra säsongen?
– Ja, man spelar på ett helt annat sätt. Förra säsongen, om jag ska överdriva det lite, spelade man mycket sagt ut och tråkigt.
– Själv förespråkar jag en mer spelande hockey där man kan spela sig ur situationer, men även in i situationer. Det tycker jag att man blivit betydligt bättre på den här säsongen.

Björklöven har fått fira en hel del den här säsongen.Björklöven har fått fira en hel del den här säsongen.Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån

"BETYDLIGT ROLIGARE ATT SE"

Du som före detta spelare, skapar det spelet en annan spelglädje hos spelarna?
– Det är betydligt roligare att se på men också att spela då. Jag tycker att det är en annan spelglädje än vad det var tidigare.
– Förra säsongen var det som spelarna inte riktigt ville ha pucken och inte heller hade lika roligt. Nu tycks man vilja fortsätta spela på det här sättet och, som jag sa, det är en helt annan spelglädje i laget.

Tore Ökvist ser trots lagets framgångar även små orosmoln på den grön/gula himlen över Umeå. 

– När laget spelades som bäst, nu tycker jag att det var tre veckor sedan, hade farten och den fina kombinationen i passningsspelet… Stack dom upp hade man en målvakt som var rätt placerad, räddade utan för yviga rörelser och spelade stabilt då spelade dom en väldigt trevlig hockey att titta på.
– Då gjorde laget dessutom ett antal mål samtidigt som dom spelade tryggt och säkert. Dom spelade liknande på bortaplan även om motståndarna klev upp lite mer. Det här gjorde att man vann även dom matcherna.
– På slutet har man inte fått förstapasset lika snabbt utan istället har motståndarna lyckats checka fast Björklöven i egen zon. Dom hinner kliva upp och stressa lite mer i och med att Björklöven inte spelar lika snabba förstapass.

"KAN NOG RÄCKA HELA VÄGEN"

Kan du uppleva att laget blivit lite bekvämt?
– Det är en sådan jätteskillnad när man börjar känna sig säker. Dom har varit klara för första eller andraplatsen ganska länge. Det gör kanske att man går ner lite, tar inte samma risker och har inte den här hundraprocentiga inställningen som man måste ha. Kanske att man är lite mer okoncentrerad.
– I viktiga matcher är man som spelare mer mentalt laddad dagen före, under matchdagen, innan i omklädningsrummet och så vidare.
– Är man i en period där du inte behöver vara det här riktigt hundraprocentiga går man lätt ner sig och går på 95 procent i stället. Det är så pass tajt idag att man då kan få det tufft. Det gäller att komma tillbaka till den där inställningen man hade tidigare och gärna vinna matcherna som är kvar.

Hur långt kan det här laget räcka?
– Det är jättesvårt att svara på. När dom mött exempelvis Modo har det varit betydligt jämnare matcher. När dom nyligen mötte Modo hade dom ett antal spelare borta, men det måste man också klara av. Då var dom lite tunna på backsidan.
– Nu har visserligen Björklöven avgörandet på hemmaplan när det gäller första delen i slutspelet. Jag tycker att laget varit så pass stabila tidigare. Kan dom komma tillbaka till det kan det nog räcka hela vägen upp till SHL, men det är en tuff väg dit, avslutar Tore Ökvist.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 28 april
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games