Andrew MacDonald.
Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån
Europa

Tidigare NHL-backen lämnar Schweiz – mot klubbens vilja

ANNONS
Andrew MacDonald ville lämna SC Bern av personliga skäl men den schweiziska klubben hindrade honom. Den 33-årige backen, som har gjort nästan 600 NHL-matcher, valde att ändå lämna klubben och klubben har nu rätt att ta en rättsligt strid mot kanadensaren som bryter mot sitt kontrakt. 

Han har gjort 586 matcher i NHL men blev utköpt från sitt kontrakt med Philadelphia Flyers i somras. 

Andrew MacDonald valde därför att gå till Schweiz för spel i SC Bern men nu står det klart att den 33-årige kanadensaren lämnar klubben. 

På sin hemsida skriver klubben att MacDonald väljer att lämna Bern av personliga skäl trots att klubben inte har tillåtit det. Totalt gjorde han endast 15 matcher i klubben sedan oktober då han för det mesta har varit utanför laget. 

”KAN INTE TA HÄNSYN TILL HANS SITUATION”

Enligt sportchefen Alexander Châtelain ska kanadensaren ha angett flera anledningar för att lämna, bland annat familjeskäl, osäkerhet kring fortsatt spel den här säsongen samt att Bern plockade in sin sjätte importspelare (i Schweiz får endast fyra utländska spelare spela samtidigt). 
– Han sade att vi inte längre behövde honom. Jag sade att jag hade förståelse för hans situation men var tydlig med att vi inte kunde ta hänsyn till hans personliga sits. Vad skulle hända om vi plötsligt blev kort om backar?, säger Chatelain till lokaltidningen Berner Zeitung.

Eftersom att MacDonald fortfarande har kontrakt med Bern men vägrar att kan klubben starta en rättslig process mot kanadensare. Enligt den schweizisk skyldighetsrätt kan klubben kräva skadestånd eller ersättning till en fjärdedel av månadslönen från 33-åringen. 
– Vi kommer att göra allt vi kan. Det handlar inte om pengarna, det handlar om principen, säger Berns VD Marc Lüthi till Berner Zeitung

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
lördag 11 maj
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Poland - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM