Robin Figren.
Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån
Europa

”Bland de bästa valen jag har gjort”

ANNONS
Efter tio år i SHL ville Robin Figren testa något nytt och drog till Kloten i den schweiziska andraligan. Redan innan säsongen är över har han förlängt med ytterligare ett år.
Frågan är, varför? Och är inte en av SHL:s största profiler de senaste åren rädd att bli bortglömd?
– För mig var det ganska tidigt självklart att jag ville stanna i alla fall ett år till, säger Figren till hockeysverige.se. 

KLOTEN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Robin Figren, 31 år, har under 2010-talet varit en av SHL:s stora profiler. Men nu är forwarden inte längre kvar i svensk hockey. Inför pågående säsong tog han sommaren på sig att fundera kring framtiden och kom fram till att det var läge att testa ett nytt äventyr.

Det slutade med att Figren kritade på ett ettårskontrakt med EHC Kloten i Schweiz. Storklubben, tänker ni? Ja, Kloten är en storklubb. Men efter 56 år högstaligan NLA åkte laget ur för två säsonger sedan och spelar nu i NLB. 

– Första steget var ju att jag kände att jag hade gjort SHL och hade gjort mina nästan tio år och jag var lite klar alltså, säger Robin Figren till hockeysverige.se som hälsar på i Kloten.
– Sedan vet man inte hur många år man har kvar även om jag hoppas att jag har ganska många. Men någonstans kände man att jag klev över 30 år och inte hade testat på Europa innan och jag hade hört mycket gott om Schweiz.
– Det tog ett par matcher för mig att komma in i själva spelet och sättet lagkamrater och motståndare spelar på här. Det var lite knepigt i början desto roligare och naturligare blev det. Nu tycker jag att det är fantastiskt kul.

"MÅNGA BITAR SOM KLAFFADE"

Med över 500 SHL-matcher med slutspel inräknat, ett SM-guld och två CHL-titlar så är Robin Figren en rutinerad herre. Och nu, under sin första säsong i Kloten, har han gjort 48 poäng (19+29) på 36 matcher i grundserien och hjälpte sitt nya lag till serieseger. Ett Kloten som just nu spelar slutspel för att bli mästare i NLB. Men vägen dit är lång. Och ännu längre är det att ta sig upp till NLA. 

Robin Figren trivs med hockeylivet i Schweiz.Robin Figren trivs med hockeylivet i Schweiz.Foto: Henrik Skoglund

Så varför förlängde Figren redan i januari sitt kontrakt med ytterligare en säsong till 2021/22?
– Att gå hit är nog bland dom bästa valen jag har gjort i min hockeykarriär så här långt. Jag blev väldigt bra omhändertagen från början och livet utanför är jättebra. Det var väldigt många bitar som klaffade på en gång. Så för mig var det ganska tidigt självklart att jag ville stanna i alla fall ett år till.

Varför ett år och inte fler?
– Jag tror att jag kanske är lite i det stadiet att jag vill ta ett år i taget. Det är inte så att jag ser ett slut på något sätt. Jag vet inte riktigt, men eftersom jag skrev nytt så pass tidigt så skulle man kunna säga totalt två år nu.
– Jag såg absolut ingen anledning att förändra någonting. För mig var det självklart att skriva ett år till. Hade det kommit på tal om två år kanske man hade diskuterat om det. Men just nu är jag ganska trygg med att jag har ett år till.

EN AV TVÅ PLATSER

I NLB finns det en regel att ett lag max får ha två importer som spelar varje match. 

Känner du någon extra press som import?
– Det var också lite anledningen till att jag hamnade här. Pelle (Hånberg, huvudtränare) var ganska tydlig med att det inte var någon superpoängspruta han såg (i mig) utan det var mer att man skulle tåga på och visa vägen på det sättet. Självklart känner jag en viss typ av press som import. Men jag vet ju också att jag är här för det jag har gjort i 10-15 år så jag är ganska trygg i det.

Robin Figren var som sagt en profil i SHL. Men är han inte rädd att hamna i skymundan nu? Den schweiziska andraligan har såklart inte alls samma mediebevakning i Sverige. 

– Det känns ganska behagligt om jag ska vara ärlig. Jag har alltid tyckt att mediadelen och bevakningen är intressant. Men det är också för att det är något jag skulle kunna tänka mig att göra efter karriären. Men som spelare är det samtidigt ganska skönt nu när jag har varit med ett tag att det kanske har varit lite mindre.

Så du är inte rädd för att bli lite bortglömd?
– Nej, något sådant har jag inte känt. Jag tycker väl någonstans att jag gjorde mig ett namn, kanske inte bara på Twitter och utan även lite på isen. Nej, men det är väl inte så att jag känner något behov av att folk ska komma ihåg mig i all evighet.

Robin Figren har Pelle Hånberg som tränare i Kloten. Robin Figren har Pelle Hånberg som tränare i Kloten. Foto: Bildbyrån

SVENSK TRÄNARE 

I Kloten finns även den tidigare Karlskrona HK-coachen Per Hånberg. Han har såklart en stor del i att Robin Figren finns i laget och att han har förlängt kontraktet. 

– Vi är tacksamma att spelare vill stanna. När spelare inte vill vara kvar kanske man undrar hur man beter sig. För vi jobbar ju väldigt nära människor och i en hockeymiljö så är man ju väldigt nära varandra väldigt mycket tid, säger Pelle Hånberg.
– ”Figge” är en hårt jobbande kille. Han är ett föredöme vad det gäller att komma till arbetet varje dag. Att komma i tid, att veta vad som krävs för att bli en hockeyspelare och fullblodsproffs. För mig är han ett fullblodsproffs helt enkelt. Han gör poängen här nere, men han jobbar också åt båda hållen, i alla former av spelet, fram och tillbaka, och det tycker jag är bra. Jag är väldigt nöjd med honom.


Är du förvånad att han är här hos er i andraligan?
– Absolut. Figren kan spela i högstaligan i Schweiz. Det är klart han går in där. Men nu har han förlängt sitt kontrakt här och det är vi som sagt otroligt tacksamma för. Det är kul att ha honom här, det är en kul kille också, det är en rolig rackare. Det är viktigt också, att ha roligt tillsammans.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch