Robin Figren.
Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån
Europa

”Bland de bästa valen jag har gjort”

Efter tio år i SHL ville Robin Figren testa något nytt och drog till Kloten i den schweiziska andraligan. Redan innan säsongen är över har han förlängt med ytterligare ett år.
Frågan är, varför? Och är inte en av SHL:s största profiler de senaste åren rädd att bli bortglömd?
– För mig var det ganska tidigt självklart att jag ville stanna i alla fall ett år till, säger Figren till hockeysverige.se. 

KLOTEN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Robin Figren, 31 år, har under 2010-talet varit en av SHL:s stora profiler. Men nu är forwarden inte längre kvar i svensk hockey. Inför pågående säsong tog han sommaren på sig att fundera kring framtiden och kom fram till att det var läge att testa ett nytt äventyr.

Det slutade med att Figren kritade på ett ettårskontrakt med EHC Kloten i Schweiz. Storklubben, tänker ni? Ja, Kloten är en storklubb. Men efter 56 år högstaligan NLA åkte laget ur för två säsonger sedan och spelar nu i NLB. 

– Första steget var ju att jag kände att jag hade gjort SHL och hade gjort mina nästan tio år och jag var lite klar alltså, säger Robin Figren till hockeysverige.se som hälsar på i Kloten.
– Sedan vet man inte hur många år man har kvar även om jag hoppas att jag har ganska många. Men någonstans kände man att jag klev över 30 år och inte hade testat på Europa innan och jag hade hört mycket gott om Schweiz.
– Det tog ett par matcher för mig att komma in i själva spelet och sättet lagkamrater och motståndare spelar på här. Det var lite knepigt i början desto roligare och naturligare blev det. Nu tycker jag att det är fantastiskt kul.

"MÅNGA BITAR SOM KLAFFADE"

Med över 500 SHL-matcher med slutspel inräknat, ett SM-guld och två CHL-titlar så är Robin Figren en rutinerad herre. Och nu, under sin första säsong i Kloten, har han gjort 48 poäng (19+29) på 36 matcher i grundserien och hjälpte sitt nya lag till serieseger. Ett Kloten som just nu spelar slutspel för att bli mästare i NLB. Men vägen dit är lång. Och ännu längre är det att ta sig upp till NLA. 

Robin Figren trivs med hockeylivet i Schweiz.Robin Figren trivs med hockeylivet i Schweiz.Foto: Henrik Skoglund

Så varför förlängde Figren redan i januari sitt kontrakt med ytterligare en säsong till 2021/22?
– Att gå hit är nog bland dom bästa valen jag har gjort i min hockeykarriär så här långt. Jag blev väldigt bra omhändertagen från början och livet utanför är jättebra. Det var väldigt många bitar som klaffade på en gång. Så för mig var det ganska tidigt självklart att jag ville stanna i alla fall ett år till.

Varför ett år och inte fler?
– Jag tror att jag kanske är lite i det stadiet att jag vill ta ett år i taget. Det är inte så att jag ser ett slut på något sätt. Jag vet inte riktigt, men eftersom jag skrev nytt så pass tidigt så skulle man kunna säga totalt två år nu.
– Jag såg absolut ingen anledning att förändra någonting. För mig var det självklart att skriva ett år till. Hade det kommit på tal om två år kanske man hade diskuterat om det. Men just nu är jag ganska trygg med att jag har ett år till.

EN AV TVÅ PLATSER

I NLB finns det en regel att ett lag max får ha två importer som spelar varje match. 

Känner du någon extra press som import?
– Det var också lite anledningen till att jag hamnade här. Pelle (Hånberg, huvudtränare) var ganska tydlig med att det inte var någon superpoängspruta han såg (i mig) utan det var mer att man skulle tåga på och visa vägen på det sättet. Självklart känner jag en viss typ av press som import. Men jag vet ju också att jag är här för det jag har gjort i 10-15 år så jag är ganska trygg i det.

Robin Figren var som sagt en profil i SHL. Men är han inte rädd att hamna i skymundan nu? Den schweiziska andraligan har såklart inte alls samma mediebevakning i Sverige. 

– Det känns ganska behagligt om jag ska vara ärlig. Jag har alltid tyckt att mediadelen och bevakningen är intressant. Men det är också för att det är något jag skulle kunna tänka mig att göra efter karriären. Men som spelare är det samtidigt ganska skönt nu när jag har varit med ett tag att det kanske har varit lite mindre.

Så du är inte rädd för att bli lite bortglömd?
– Nej, något sådant har jag inte känt. Jag tycker väl någonstans att jag gjorde mig ett namn, kanske inte bara på Twitter och utan även lite på isen. Nej, men det är väl inte så att jag känner något behov av att folk ska komma ihåg mig i all evighet.

Robin Figren har Pelle Hånberg som tränare i Kloten. Robin Figren har Pelle Hånberg som tränare i Kloten. Foto: Bildbyrån

SVENSK TRÄNARE 

I Kloten finns även den tidigare Karlskrona HK-coachen Per Hånberg. Han har såklart en stor del i att Robin Figren finns i laget och att han har förlängt kontraktet. 

– Vi är tacksamma att spelare vill stanna. När spelare inte vill vara kvar kanske man undrar hur man beter sig. För vi jobbar ju väldigt nära människor och i en hockeymiljö så är man ju väldigt nära varandra väldigt mycket tid, säger Pelle Hånberg.
– ”Figge” är en hårt jobbande kille. Han är ett föredöme vad det gäller att komma till arbetet varje dag. Att komma i tid, att veta vad som krävs för att bli en hockeyspelare och fullblodsproffs. För mig är han ett fullblodsproffs helt enkelt. Han gör poängen här nere, men han jobbar också åt båda hållen, i alla former av spelet, fram och tillbaka, och det tycker jag är bra. Jag är väldigt nöjd med honom.


Är du förvånad att han är här hos er i andraligan?
– Absolut. Figren kan spela i högstaligan i Schweiz. Det är klart han går in där. Men nu har han förlängt sitt kontrakt här och det är vi som sagt otroligt tacksamma för. Det är kul att ha honom här, det är en kul kille också, det är en rolig rackare. Det är viktigt också, att ha roligt tillsammans.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten