Adam Åhman.
Foto: Bildbyrån
SHL

”Det har tagit mycket på psyket”

Den här säsongen skulle Adam Åhman ta en plats i HV71 och få sitt stora genombrott i SHL.
Istället tvingades han till lång rehab efter att ha tvingats operera höfterna och fick se sig själv bli tredjevalet i Jönköpingslaget. Nu är han utlånad till allsvenska Västervik efter att inte fått speltid alls i HV. 
– Det är klart att man var sugen på att få en chans, säger den 20-årge talangen till hockeysverige.se.

Adam Åhman gjorde succé i HV71:s juniorlag och förde laget till SM-guld i J20 Superelit 2018. Tidigare samma år hade han även fått chansen med HV:s A-lag där han höll nollan i SHL som 18-åring. 

Under fjolåret lånades han ut till Oskarshamn i Hockeyallsvenskan och var en del av laget som sensationellt tog steget upp till SHL. I sin första riktiga seniorsäsong var han en av de bästa allsvenska målvakterna och vann målvaktsligan med supersiffrorna 93,8 i räddningsprocent samt 1,69 insläppta mål per match. 

Efter det var han redo för att ta steget och bli en etablerad del av HV71. Planen var att han skulle vara backup till Jonas Gunnarsson samt till och med kunna utmana stjärnmålvakten om förstaspaden. 

Så blev det dock inte.

”HAR VARIT RIKTIGT SVÅRT OCH JOBBIGT MED SMÄRTAN”

En så kallad CAM-skada på höfterna gjorde att Åhman hade problem med både höften samt ljumskarna, något som kunde orsaka rejäl smärta. Han tvingades till operation och nästan ett halvårs rehabilitering. 
– Det började för länge sedan och sedan fick man inte riktigt ordning på det och det blev bara värre och värre. Då fanns fanns det bara operation, säger 20-åringen till hockeysverige.se och fortsätter: 
– Jag hade spelat länge med de besvären och testat alla möjliga grejer men till slut var man tvungen att operera.

Har skadan påverkat dig under matcher?
– Nja, både ock. Det är klart att jag inte hade inte den fulla rörligheten men man hittar vägar att spela på ändå. Det är inget jag vill skylla på direkt. Det värsta har varit mellan matcher och träningar. Då har det varit riktigt svårt och jobbigt med smärtan. Det tar mycket på psyket.

Skadan på höfterna har gett Åhman problem i flera år. Skadan på höfterna har gett Åhman problem i flera år. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Från juni fram till december tvingades Åhman vara borta från hockeyn och fick köra rejäl rehabträning för att kunna komma tillbaka till spel igen. 

Hur var det under rehaben?
– Det gick fram och tillbaka. Ibland flöt det på bra och det kändes som att man gjorde framsteg men ibland var det som att det stod still, inget hände. Man mådde lite så som det gick i rehaben.
– Det påverkade mycket av det livet utanför också. När det gick bra och det kändes som att man kom närmare hockeyn då var man på bättre humör. När det stod lite still då var det ganska jobbigt. 

Strax innan årsskiftet blev Åhman redo för spel igen och är nu kvitt de allra värsta besvären. 
– Jag tycker att det känns bra nu. Det är lite mer andra grejer som jag fattar att man får efter en operation. Allting är inte okej även om man är spelklar. Det finns fortfarande grejer att jobba med men det är verkligen inte den smärtan längre. 

Vad är det som du fortfarande inte är okej?
– Det är väl att man kanske behöver lägga lite extra tid på uppvärmning och sådana saker. Man lägger mer tid på att ta hand om kroppen och sig själv än tidigare, så att man kan känna att kroppen funkar. Man tänker till lite mer när det kommer till träningar och hur man lägger upp det. 

”JAG BLIR STRAFFAD SJÄLV”

Adam Åhman är nu tillbaka i spel och har gjort tio matcher i moderklubben Västervik, dit han är utlånad från HV71. 20-åringen är född och uppvuxen i Västervik och menar att det är speciellt att vara hemma igen. 
– Det har varit speciellt så klart, jag har ju varit borta några år. Det är speciellt, både på gott och ont. Det är kul att vara tillbaka och spela med Västervik igen och vara med familjen. Samtidigt så känns det lite som att man är en ung tonåring igen. Nej men det har känts bra hittills.
– Det är kul att spela igen. Jag hade ju ett långt uppehåll från spel så det är bara kul att vara tillbaka. Om man kollar spelmässigt så vill jag komma upp några snäpp. Jag känner inte att jag har hittat min högstanivå än.

Åhman togs ut till JVM 2019 men fick inte vakta kassen för Juniorkronorna.Åhman togs ut till JVM 2019 men fick inte vakta kassen för Juniorkronorna.Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Under tiden han återhämtade sig från höftoperationen kom nämligen den två år yngre målvaktstalangen och kompisen Hugo Alnefelt upp och fick chansen i HV71. Där imponerade 18-åringen stort och Alnefelt har nu tagit backup-platsen i Jönköpingslaget – vilket innebär att Åhman helt plötsligt har blivit tredjevalet i HV71.
– Det är klart att jag förstod att det skulle bli tuffare för mig att ta en plats i HV, vilket var min målsättning inför säsongen. Sedan visste jag att det skulle bli ännu svårare när Hugo spelade så bra, säger Åhman och fortsätter:
– Samtidigt får man någonstans svälja sin egen stolthet och glädjas med honom, vi är ju bra vänner utanför isen så jag vill ju inget ont om honom. Jag blir lite straffad själv när andra spelare bra men det här är ingenting som jag vill ta ifrån honom. Jag vet hur hårt han har jobbat och han förtjänar detta. 

”INGET SOM JAG GICK OCH VAR ARG ÖVER”

När Åhman blev spelklar fick han inleda med en match i HV:s J20-lag och direkt efteråt blev han utlånad till Västervik där han sedan har stannat. Även när Hugo Alnefelt var i Tjeckien och spelade JVM fick Åhman nöja sig med att stå i båset och fick aldrig hoppa in i hetluften i SHL. 

Tycker du att du borde ha fått chansen?
– Jag vet inte riktigt, det är svårt att svara på. Man vill ju alltid spela oavsett vad men ibland får man inte det och då får man ta det som det är. Det är inget som jag är besviken över men självklart vill jag ju spela.
– Gunnarsson och HV gick ju bra den perioden också. Chansen dock inte riktigt upp för mig. Jag ville spela men det var inget som jag gick och var arg över. Men det är klart att man var sugen på att få en chans. 

Adam Åhman har bara fått hoppa in som backup i HV71 den här säsongen.Adam Åhman har bara fått hoppa in som backup i HV71 den här säsongen.Foto: Johan Bernström/Bildbyrån

Han har nu kontrakt med Västervik för resten av årets säsong. När Smålandslaget har spelat klart i Hockeyallsvenskan kommer 20-åringen att återvända till HV71.
– Det som är sagt att jag kommer att spela färdigt säsongen här sedan får man se var HV ligger. De behöver ju såklart tre målvakter under slutspelet och planen är väl att jag ska finnas tillgänglig om det händer något. 

Adam Åhman har utgående kontrakt med HV71. Det finns dock inga tvivel på vad hans planer till nästa säsong är. Han ska bli en SHL-målvakt i Jönköping.
– Det är klart att man strävar mot det. Det är en dröm att ta en plats i HV men det är inte mitt beslut att ta. Det är klart att det hade varit intressant för mig men det beror på vad de vill köra på.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 11 augusti
19:00 Malmö - Växjö Träningsmatch
20:00 Finland - Tjeckien JVM
00:00 Slovakien - Kanada JVM
fredag 12 augusti
04:00 Schweiz - USA JVM
20:00 Österrike - Sverige JVM
00:00 Slovakien - Lettland JVM
lördag 13 augusti
20:00 Österrike - USA JVM
00:00 Kanada - Tjeckien JVM
söndag 14 augusti
04:00 Tyskland - Schweiz JVM
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
04:00 USA - Sverige JVM
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
04:00 Sverige - Tyskland JVM
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch
onsdag 17 augusti
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
torsdag 18 augusti
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten