Samuel Fagemo gjorde mål direkt i sin första landskamp med Tre Kronor.
Beijer Hockey Games

Debutanterna glänste för Tre Kronor: ”En dröm som går i uppfyllelse”

Tre Kronor tog en övertygande seger mot Ryssland i Beijer Hockey Games.
Det var debutanterna som blev avgörande för Sverige då både Marcus "Lilliz" Nilsson och Samuel Fagemo gjorde mål i vad som är deras första landslagsframträdanden.

Redan efter 46 sekunder höll sig SHL:s poängkung Marcus Nilsson framme och skickade in ledningsmålet för Tre Kronor. "Lilliz" höll sig framme på en retur och stötte in 1-0 till Sverige.

Det var hans första landslagsmål i sin blott andra match med Tre Kronor, den första kom i torsdags mot Tjeckien.
– Det var skönt att få hänga dit den, det var kanske inte det snyggaste målet men det var mål i alla fall, sade Nilsson till SVT i den första periodpausen.

Samuel Fagemo ville dock vara snäppet bättre än "Lilliz".

MÅLSKYTT DIREKT I DEBUTEN

JVM-poängkungen blev CHL-mästare med Frölunda i tisdags vilket gjorde att han anslöt till truppen lite senare och inte var redo för spel i torsdagens match mot Tjeckien.

Han gjorde därmed sin Tre Kronor-debut i dagens match och fick då även sätta sitt första mål efter att ha styrt in ett skott i powerplay.
– Det är klart att det är skönt och kul. Det är en stor dröm som går i uppfyllelse att jag lyckas få in pucken med en styrning på bladet. Det är en skön känsla, och vi spelar en stabil hockey, sade Fagemo till SVT Sport i den andra periodpausen.

Kompisen från JVM Nils Lundkvist, som även han har gjort sin Tre Kronor-debut i den här turneringen, var den som skickade in pucken mot mål vilket var Luleåtalangens första poäng i A-landslaget.

KAN VINNA HEMMATURNERINGEN FÖR FÖRSTA GÅNGEN SEDAN 2012

Sverige var i ledning med 3-0 efter att även Emil Sylvegård blivit målskytt. Ryssland hade dock en reduceringspuck inne i slutet av den andra perioden men målet dömdes bort då en ryss hade åkt in i Lars Johansson i samband med målet.

Efter att ha varit det klart bästa laget i de två första perioderna satte sig Sverige i baksätet i den tredje vilket bjöd in Ryssland i matchen. Ryssarna kopplade kommandot och kunde reducera och såg ut att skapa spänning i matchen.

Bara en minuter efter 3-1-målet drällde de dock med pucken och Tre Kronor kunde ställa om och kom i ett 4-mot-2-läge där Lukas Bengtsson kyligt kunde lägga in pucken mellan benen på Alexander Samonov i det ryska målet efter att ha assisterats av Marcus "Lilliz" Nilsson. FBK-stjärnan stod för totalt tre poäng i kvällens match.

Det blev till slut storseger för Johan Garpenlövs mannar mot detta unga Ryssland, som har åtta spelare som gör sina landslagsdebuter.

Sverige leder därmed Beijer Hockey Games som det enda laget med två segrar, nu väntar Finland i morgon där Tre Kronor kan säkra segern i hemmaturneringen för första gången sedan 2012.

Sverige – Ryssland 5–2 (1-0,2-0,2-2)

Sverige: Lukas Bengtsson 2, Marcus Nilsson, Samuel Fagemo, Emil Sylvegård.
Ryssland: Pavel PoryadinPavel Kudryavtsev.