Robin Lehner
Foto: Bildbyrån/Joel Marklund
NHL

Målvakten om att leva med mental ohälsa: "Kan inte skämmas”

ANNONS
Robin Lehner gick ut hösten 2018 och berättade om de problem han har haft med både alkohol och droger. Målvakten är idag fri från missbruken men lever med ADHD och brottas i vardagen med bipolär sjukdom och post traumatisk stressyndrom.

– Jag valde öppenheten. Jag gjorde det för min familj och för mina barn. Jag visste att det kunde förstöra för mig men jag hade egentligen inget val, säger Lehner till SVT Sport

Målvakten Robin Lehner hade en riktig bra fjolårssäsong med New York Islanders då målvakten fick vinna Vezina Trophy som NHL:s bäste målvakt. Men succén som den 28-årige burväktaren var med om var inte en självklarhet i början av säsongen. Lehner hade både alkohol- och drogmissbruk som gjorde att han fick läggas in på behandlingshem. 

– Jag drack för att dämpa min ångest. När jag söp så lugnade jag ner mig. Det var det enda jag kände till. Det var det enda som fick mig att må bra, säger han till SVT Sport.

– Jag ger NHL mycket stöd för vad de gör, grymma gubbar som hjälpt mig otroligt mycket, men NHL är stora affärer. I affärer, om du visar svaghet så är du körd. Jag förstår den sidan. 


Svarar ärligt 

Under hösten samma säsong berättade Lehner öppet och ärligt om sina problem och hur just ärlighet kom att rädda honom.  

– Jag valde öppenheten. Jag gjorde det för min familj och för mina barn. Jag visste att det kunde förstöra för mig men jag hade egentligen inget val, säger han till SVT Sport och fortsätter:

– När någon kommer till mig och frågar idag: ”hur mår du?” då svarar jag ärligt. ”Fan, jag mår inte så bra, jag har ångest.” Plötsligt så är det ok för den andra parten att öppna upp sig med sina problem. Det är där det startar, när det finns en tillit. 


”Kan inte skämmas”

28-åringen som inför den här säsongen bytte New York Islanders mot Chicago Blackhawks har konserverat sin fina form från fjolårssäsongen och är en stor anledning till varför Chicago är med i slutspelssracet. Målvakten har idag varken något problem med alkohol eller droger men brottas med bipolär sjukdom och post traumatisk stressyndrom där han under långa perioder kan pendla mellan mani och depression.

– När jag är manisk så ser jag ingenting annat än det jag för stunden är intresserad av. Jag zoomar in. Jag kan inte tänka på mina barn, på min fru.

– Jag kan inte skämmas för det jag bär på. Nu när alla vet så kan jag hantera problemen. Jag sätter upp väggar som hindrar mig från att falla tillbaka i missbruksfållan. Att prata med dig är en vägg. Att mina lagkamrater vet är en annan. Att göra kontinuerliga urinprov en tredje. På så sätt undviker jag att hamna fel, säger han till SVT Sport


Fotnot: Du kan se hela intervjun med Robin Lehner i reportaget ”Bakom Masken” på SVT




 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
lördag 11 maj
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM
söndag 12 maj
12:20 Finland - Storbritannien VM
20:20 Sverige - Polen VM
måndag 13 maj
16:20 USA - Slovakien VM
tisdag 14 maj
20:20 Kanada - Österrike VM