Junior-VM 2020

Ryssland till JVM-final – Sverige förlorar efter stor dramatik

Sverige förlorar JVM-semifinalen mot Ryssland efter stor dramatik. Ryssarna avgjorde i förlängningen och nu väntar bronsmatch för Juniorkronorna.

Juniorkronorna fick en drömstart i JVM-semifinalen när Rasmus Sandin gav Sverige ledningen efter endast 17 sekunder.

Ryssland lyckades dock kvittera till 1-1 i powerplay med tre minuter spelade.

Med mindre än fem minuters spel kom dock en chock för det svenska laget. Stjärnan Nils Höglander får upp armbågen i huvudet på Grigori Denisenko. Höglanders skridskor lämnade även isen i samband med tacklingen. Beslutet från domarna blev ett matchstraff för den svenske trollgubben som leder hela JVM:s poängliga inför semifinalerna.

I det efterföljande powerplay-spelet gjorde även Ryssland sitt andra mål genom Alexander Khovanov

Sverige lyckades dock hålla tätt i resten av boxplay-spelet men minuter senare gör ryssarna 3-1 när den svenska målvakten Hugo Alnefelt misslyckas med att rensa bort pucken och Yegor Sokolov kunde skicka in pucken i ett öppet nät.

Senare i den första perioden lyckades Sverige få in en reducering när Samuel Fagemo skickade in pucken i ett svenskt powerplay och lagen gick till pausvila med ställningen 3-2 till Ryssland.

Det var mycket utvisningar i matchen och i mitten av den andra perioden kunde Sverige utnyttja en rysk utvisning när Rasmus Sandin pangade in sitt andra mål i matchen och Juniorkronornas andra i numerärt överläge.

Ställning 3-3 och vidöppet inför den tredje perioden – tack vare Alnefelt i den svenska kassen. Ryssland hade ett ypperligt läge att ta ledningen i slutet av den andra perioden när Kirill Marchenko fick öppet mål i ryskt powerplay. Den svenska keepern sträckte ut sin klubba och räddade vad som såg ut att vara ett solklart mål.

Sverige skaffade ett grepp om den tredje perioden när Nils Lundkvist satte sitt första mål i turneringen för 4-3 till Juniorkronorna, återigen ett powerplay-mål. Då valde Ryssland att byta målvakt. Ut med Jaroslav Askarov och in med Amir Miftakhov.

Vändningen var komplett 1-3 hade blivit 4-3. Men glädjen blev kortvarig då Yegor Sokolov skickade in sitt andra mål för matchen och 4-4 var ett faktum.

Ett resultat som stod sig perioden ut och förlängning blev ett faktum.

Där avgjorde Ivan Morozov som därmed skickade Ryssland till sin första JVM-final sedan 2016. Sverige får därmed ställa om för spel i bronsmatch.