Veckans lag
SHL

Veckans SHL-lag #13

ANNONS
SHL har startat om efter juluppehållet och vi fick uppleva två händelserika omgångar den gångna veckan. Här kommer 2019 års sista upplaga av Veckans SHL-lag.

Målvakt:
Roman Will, Rögle

Rögles tjeckiska landslagsmålvakt har tystat alla belackare med sitt stabila målvaktsspel. Efter jul har han varit extra vass och stoppade 44 av 45 skott i vinstmatcherna mot Färjestad (1–0) och Malmö (4–1). Rögle kan mycket väl ha SHL:s bästa målvaktsduo i Will och uppkomlingen Christoffer Rifalk.

Backar:

Filip Berglund, Skellefteå

Det hör inte till vanligheterna att man får se backar skjuta hattrick i SHL. Men efter Marcus Högströms hjältedåd för Djurgården mot Brynäs härom veckan klev nu Skellefteås Filip Berglund fram och delade ut en försenad julklapp till hemmapubliken på annandagen. Tre mål och en assist blev det från 22-åringens sida när Örebro utklassades med 7–0.

Jesper Sellgren, Luleå

När Nils Lundkvist försvann i väg på JVM fick Jesper Sellgren tillbaka platsen i första backpar intill Erik Gustafsson. Det har påverkat hans spel positivt. Speltiden har ökat rejält och mot Frölunda blev det två välkomna assist från 21-åringens klubba. Han har en bit kvar till fjolårets landslagsform, men ser ut att vara på rätt väg.

Leon Bristedt.Foto: Bildbyrån

Forwards:

Leon Bristedt, Rögle (3)

Stor derbyhjälte! Leon Bristedt sänkte Malmö med två vältajmade mål i lördags och fortsätter vara en ledande offensiv spelare för Rögle. Känslan är att energiknippet är förlorad för Rögle efter nästa säsong. Gjorde 2+1 på två matcher i vinsterna mot Färjestad och Malmö.

Oscar Sundh, HV71

Är det inte dags att ge Oscar Sundh epitetet straffexpert? Den 33-årige veteranen satte pricken över i:et när han fullbordade HV71:s vändning mot Leksand med att skjuta det avgörande straffmålet. Mot Örebro i lördags blev han återigen matchvinnare när han fick förtroendet att slå straffen som betydde 3–1 i 4–2-segern. Det ger honom en välförtjänt plats i Veckans lag.

Einar Emanuelsson, Luleå

Apropå matchvinnare... Einar Emanuelsson visade framfötterna när han avgjorde två högkaratiga toppmöten. Först i hemmamötet med Frölunda där hans soloprestation betydde 3–2 i den tredje perioden. Han följde upp det med att föra norrbottningarna till vinsten med 3–2 mot Färjestad i Karlstad. 22-åringen har en spännande verktygslåda. Är det nu det stora genombrottet kommer?

Einar Emanuelsson.Foto: Bildbyrån/Simon Eliasson

VECKANS...

... otäckaste sekvens: Att se Martin Thörnberg ligga groggy och förvirrad på isen efter Aaron Irvings fula tackling i lördags fick det att vända sig i magen. Thörnberg missade stora delar av förra säsongen på grund av skadebekymmer och lär bli borta ett tag efter den hjärnskakning han drabbades av nu. Som Petter Rönnqvist konstaterade i C Mores studio trodde man att den här sortens blindside-tacklingar var ett minne blott, men tyvärr inte... Irving fick fem matchers avstängning. Paradoxalt nog är det nordamerikanska Örebrospelare som stått för de fulaste smällarna den här säsongen. Först Jordan Boucher på Brynäs Linus Ölund och nu Irving på Thörnberg.



... skinkkoma: Örebro förresten... Vad höstens stora succélag än gjorde under juluppehållet var det inte bra. 0–7 i Skellefteå på annandagen följdes upp av 2–4 mot HV71 hemma i Behrn Arena på lördagen. I kvällens bortamöte med Linköping är det hög tid att skaka av sig rosten och avsluta 2019 på ett värdigare sätt. Annars blir det svårt att hänga med Luleå, Frölunda och Färjestad i toppskiktet.

... lättnad: Det har inte varit någon enkel säsong vare sig för Patrik Zackrisson eller hans Leksand. Därför var det inte svårt att skönja lättnaden och glädjen när forwarden bröt sin elva matcher långa poängtorka med målet som avgjorde lördagens derby mot Brynäs. Lite ketchup på det målet skulle inte vara fel för Leksand, som har häng på Linköping ovanför kvalstrecket.

... självmål: Vi ser det lite då och då, olyckliga passningar som leder till självmål när man har ryckt målvakten under avvaktande utvisning. I torsdags var det Filip Sandberg som var olycklig i HV71:s hemmamöte med Leksand då hans flippassning studsade fel och gled hela vägen ned i det öppna målet. Nu vände HV71 underläget som målet innebar och vann matchen med 3–2 efter straffar. Det gjorde att Sandberg inte behövde känna sig manad att rasa över "den jävla skitregeln" likt Tommy Sjödin gjorde efter Brynäs klassiska självmål 2007.

... publikfest: Utsålt i SAMTLIGA sju arenor under lördagen. Totalt drygt 63 000 åskådare fanns på plats i arenorna när det bjöds på bra underhållning på flera håll. Det sedvanliga gnället om "publikkris" som kommer lika säkert som löven faller av träden på hösten känns avlägset nu.

... statement: Luleå är ny serieledare efter att ha besegrat både Frölunda och Färjestad under veckan. Och detta trots att man haft en hel del skador plus Nils Lundkvist på JVM. Nu har man lämnat juluppehållet med massor av energi och dessutom fått tillbaka både Emil Larsson och Filip Hållander efter långtidsskador. Det börjar se riktigt, riktigt intressant ut nu. Håller Luleå rent av på att utkristallisera sig som den största guldfavoriten? 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL