Sök
Hardy Häman Aktell.
Foto: Dennis Ylikangas/Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

”Då tänkte jag – fan, nu är det över”

Sjukgymnasterna kunde inte hitta felet.
Under de sena tonåren förvandlades Hardy Häman Aktells hockeytillvaro till ett helvete som gjorde att han missade stora delar av tre säsonger.

Två höftoperationer senare är 21-åringen nu äntligen kvitt smärtorna – men resan till uppburen back i Björklöven har varit långtifrån enkel.
– Det är klart, när det var som värst… Då tänkte jag – fan, nu är det över, säger Häman Aktell till Hockeysverige.se.

UMEÅ (HOCKEYSVERIGE.SE)

Hardy Häman Aktell hoppar upp på sargkanten och blickar ut över isen som håller på att spolas efter Björklövens seger mot Almtuna under lördagskvällen. Umeålaget har inkasserat ytterligare en trepoängare i den hockeyallsvenska toppstriden och vill man ta till de stora orden så kan man säga att hockeylivet leker just nu för den 21-årige backen.

Så har fallet inte alltid varit för Häman Aktell.

***

– Det har varit ett par tuffa år…

Med ett lätt skratt och ett snett leende faller blicken ned i marken. Häman Aktell har inga problem att prata om det skadehelvete som plågade honom under de sena tonåren i Skellefteås juniorganisation, men perioden var den överlägset tyngsta i hans ännu unga hockeykarriär. 

Ljumsk- och höftproblemen som smög sig på i samband med att han blev juniorspelare i Skellefteå kulminerade i att han hölls borta från spel under stora delar av tre säsonger. Under sina två sista år i Skellefteå spelade den storvuxne backtalangen bara 20 matcher totalt.
– Det var ingen som riktigt kunde hitta vad som var felet. Det var jävligt frustrerande. Jag kunde köra på i en vecka, sedan fick jag ont igen och tvingades vila en och en halv vecka, sedan fortsatte det så hela tiden, säger Häman Aktell.
– Jag åkte runt till olika sjukgymnaster, men ingen kunde se vad det var som var fel med mig. Det tog nästan tre år innan någon hittade problemet, så då fick jag operationstid en månad efter och opererade båda höfterna.

”JAG VAR JÄVLIGT LESS”

När smärtorna var som värst och ovissheten som störst fruktade Häman Aktell att hockeykarriären skulle vara över redan innan den hunnit ta fart på allvar.
– Det är klart, när det var som värst… Då tänkte jag – fan, nu är det över. Hade jag inte fått veta vad det var som var felet så… Man lessnar, ju. Jag var jävligt less under den här tiden, men jag hade som sagt bra stöd hemifrån vilket hjälpte mig otroligt mycket, men…

21-åringen tystnar för en kort stund innan han fortsätter:
– Det var rätt tufft mentalt, det var det. Men jag bodde hemma under den här tiden, så jag hade riktigt bra stöd hemifrån och det är något jag är väldigt tacksam för.

Efter operationen fick backtalangen i princip börja om från början. Han hade tappat en otroligt träningsmängd under dessa år, något som fortfarande satt sina spår i honom.
– Det är inte helt hundra än, det skulle jag inte säga. Jag måste jobba extra för att stärka upp andra delar av kroppen och balansera upp det lite, så jag jobbar med det dagligen. Det är tre års träning som försvunnit, nästan. Jag är inte riktigt där jag vill vara än, men jag får spela mycket och kan träna på bra, så det är ju positivt.
– Förra året var första året på väldigt länge som jag spelade kontinuerligt, då jag fick spela 34 matcher i allsvenskan här med ”Löven”. Det är nästan mer än vad jag hade spelat på tre år. Det är skönt att veta att kroppen håller nu.

Foto: Johan Löf/Bildbyrån

***

Efter segern mot Almtuna under lördagen, där Häman Aktell vilade under den sista perioden på grund av lite skadekänningar i – just det, ljumsken – toppar Umeå-laget Hockeyallsvenskan med fem poäng före jagande BIK Karlskoga på andraplatsen. Hockeyvardagen i södra Västerbotten har varit som natt och dag jämfört med tidigare år, där tidigare upphajpade upplagor av ”Löven” ofta lämnat den trogna Umeåpubliken besvikna.

Den här säsongen är det en annan känsla i A3 Arena.
– Vi har stundtals spelat riktigt, riktigt bra och även när vi inte spelar vår bästa hockey brukar vi ändå hitta ett sätt att vinna matcherna på. Det gäller bara att vi kan hålla uppe det här så kommer det nog att bli en fortsatt rolig säsong här, säger Häman Aktell.

"ROLIGT ATT SPELA HOCKEY JUST NU"

För egen del har det blivit nio poäng (4+5) på 30 matcher i Björklöven-dressen den här säsongen för Häman Aktell. Den spelskickliga backen har tagit många kliv framåt i sin utveckling under hösten, något som inte minst syns på hans istid. 

Förra säsongen snittade han 14 minuter per match, den här säsongen är den siffran uppe i 19 minuter – tredje mest av samtliga backar i serieledaren.
– Det har känts jättebra. Jag har fått bra förtroende av ”Jocke” ( Joakim Fagervall) vilket gjort att jag tagit ytterligare kliv i min utveckling. Det är roligt att spela hockey just nu.
– Jag har fått en till sommar i kroppen vilket gör att jag orkar spela uppemot 20 minuter per match. Det är så klart lite roligare att spela när man får vara inne på isen så mycket som jag ändå fått, så det känns jättebra och jag är nöjd med de kliven jag tagit.

Joakim Fagervall.Joakim Fagervall.Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

"HAN KAN BLI HUR BRA SOM HELST"

Björklöventränaren Joakim Fagervall ser stora skillnader på Häman Aktell den här säsongen jämfört med fjolårssäsongen.
– Jag tycker att han har lyft sitt spel, framförallt i bedömningarna ute på isen. Han har alltid haft de spelmässiga verktygen, men just i bedömningarna när han ska kliva på, när han ska kliva tillbaka… Där har han blivit mycket stabilare, säger Fagervall.
– Men den absolut största skillnaden på Hardy i år jämfört med i fjol är att han är betydligt mer vältränad. Hans kvalitéer på banan har han alltid haft, enda sedan han var väldigt ung. Men han är mer tränad idag än när han kom till oss och under den där sista perioden i Skellefteå där han var mest skadad. Nu är han mer komplett i kroppen. 

Fagervall gör dock ingen hemlighet att Häman Aktell fortfarande har en bit att vandra när det kommer till den fysiska biten.
– Det är inget att hymla om. Men med det kommer han fortsätta ta kliv framåt. Är du inte trött hela tiden på isen kommer du ta mer rätta beslut och där har det även varit en stor skillnad i år. Han har inte lärt sig så otroligt mycket mer rent speltekniskt, utan ett års erfarenhet från allsvenskt spel plus att han är mer tränad har gjort honom till en bättre back i dag.

Hur bra kan Hardy bli, tror du?
– Hans absolut största potential är absolut hans verktygslåda. Sen måste det även finnas en träningsprodukt i honom som vill ta honom framåt. Det är egentligen den som bestämmer hur långt han kan gå. Den egna drivkraften är helt avgörande och jag tycker att jag ser mer och mer av det. Nu är han hel och kan träna ordentligt.
– Annars är det där som begränsningarna finns – hur mycket tid han är beredd att lägga ned. Han har alla förutsättningar till att bli hur bra som helst. Han har tekniken, han har passningsspelet, han har ett bra skott, han är rörlig och fin… Det är träningen som är nyckeln. Han har flera års träning kvar innan han är på topp. I hans fall gäller det bara att vara lugn och fin. Jag tror han mår ganska bra i sin tillvaro just nu, med att vara skadefri och med mycket speltid. Han har blivit mycket mer manlig i sitt spel.

  

***

Kanske är det inte att ta för stora ord i munnen när man säger att Häman Aktells hockeyliv leker just nu? Visst, det går alltid göra ett mål till, slå en assist till. Men allt det är egentligen av mindre värde. Huvudsaken för Hardy Häman Aktell just nu är att han ens kan spela hockey.

Det var inte alltid en självklarhet.

Laget vinner – Hardy är frisk. Inte så mycket att klaga på, menar han själv. Nu vill 21-åringen vara med och frälsa den just nu kokande hockeystaden och föra upp laget till SHL. 

– SHL är slutmålet och det är något alla här i Umeå tror på. Det hade varit sjukt mäktigt att ta klivet upp med en klubb som ”Löven”. Hela Umeå kokar just nu, så det hade varit helt magiskt, avslutar Häman Aktell.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten