Sök
HockeyAllsvenskan

En blygsam succéback: "Ganska många enkla assist..."

Han har gjort dundersuccé i Södertälje och kan vara på väg att spurta sig in i JVM-truppen. Skellefteås utlånade backtalang Adam Wilsby har varit en av svensk hockeys kometer den senaste tiden.

– Jag har bara växt ju längre säsongen har gått. Nu känner jag att jag verkligen kan ta för mig där ute, säger backen till hockeysverige.se.

SÖDERTÄLJE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Adam Wilsby debuterade förra säsongen i SHL för Skellefteå. Han inledde även årets säsong där, men efter en match i SHL blev han i slutet av oktober utlånad till Södertälje. Där har han gjort ett rejält avtryck. På 17 matcher i SSK har han svarat för två mål och totalt 20 poäng. På det är han poängmässig tvåa efter Nikola Pasic bland juniorerna i Hockeyallsvenskan.

 Lägg därtill nu att han fått sällskap i Södertälje av en kompis från tidiga hockey-år, August Berg.
- Vi spelade faktiskt några matcher i SDE tillsammans. Han kom dit från Vallentuna, säger 19-åringen med ett leende då vi slagit oss ner i Scaniarinkens avbytarbås för en intervju.
- Det är kul att han ska spela här nu. Han är en riktigt skön kille och vi känner varandra sedan tidigare. Jag tror han kommer tillföra stabilitet i spelet. Han är rejäl och stark i defensiv zon, men har även spets i anfallszonen. Vi kommer nog få jättemycket nytta av honom. 

August Berg sköt upp Leksand till SHL.August Berg sköt upp Leksand till SHL. Nu är han också i Södertälje. Foto: Ronnie Rönnkvist.

Adam Wilsby inledde sin hockeykarriär i Enebyberg som sedan slog ihop sig med Stocksund och Danderyd för att bli SDE Hockey.
- Jag spelade där fram till U15. Jag spelade även två säsonger i Sollentuna, annars är jag uppväxt i SDE. 

Många pratar om den här speciella atmosfären som är kring Stockhagen, Enebybergs IP och så vidare, hur upplevde du tiden där?
- Den tiden var verkligen bra. Daniel Broberg var sportchef under alla år jag var där. Vi hade mycket teknik på schemat och det var en bra miljö att utvecklas i som ung spelare.

Du var bara 15 år när du stack upp till Skellefteå, varför valde du att flytta så pass långt bort?
- Jag ville flytta hemifrån. Jag hade sett andra som flyttat hemifrån och lyckats samtidigt som jag kände mig tillräckligt mogen. Det var läge för mig att lämna Stockholm och ta hand om mig själv lite.
- Sedan blev jag imponerad av miljön i Skellefteå, alltså hur dom tänker men även av alla deras faciliteter och så vidare. 

SÅG UPP TILL KUSINERNA

Vad sa mamma och pappa när du gjorde valet att flytta till Skellefteå?
- Dom var nog ganska förberedda på att jag skulle flytta hemifrån så jag tror dom var ganska coola med det, säger Adam Wilsby som inte heller har några syskon som spelar hockey.
- Nej, jag är ensam. Däremot har jag ett par kusiner, 
Fredric och Eric Anderberg  som spelat och spelar. Fredric slutade med hockey efter sin första SHL-match, men dom två såg jag upp mycket till då jag var yngre. 

Adam WilsbyFoto: Bildbyrån.

Inför säsongen 2016/17, då Adam Wilsby dessutom tillbringat en säsong i AIK, flyttade han upp till Skellefteå. Givetvis var det omställning för en 15-åring att ta sig an en ny stad.
- Jag minns faktiskt inte så mycket av första dagarna där. Dessutom var jag några decimeter kortare då. Jag var både liten och ung, säger SSK-backen med ett leende och fortsätter:
- Jag tycker att det var lätt komma in i gänget. Vi var trots allt fem som kom utifrån den säsongen så vi umgicks ganska mycket.

Många pratar om din utveckling som hockeyspelare under din tid i Skellefteå, vad är nycken till den som du ser det?
- Som sagt var så kom jag upp dit som en mycket mindre back. Jag tycker också att jag hade många brister i mitt defensiva spel.
- Sedan blev jag större och starkare samtidigt som jag utvecklade mina ”skills” och min skridskoåkning. Dessutom hade jag en bra tid på hockeygymnasiet där. 

Vad ser du som anledningen till att Skellefteå fått fram så många skickliga backar under ganska många år nu?
- Skellefteå lägger in mycket tid både i A-laget och på hockeygymnasiet där man bara jobbar med backar i olika situationer som man kan nytta av.
- Sedan har dom ett spel som tillåter backarna att vara med i anfallen, man får ha mycket puck. Självklart utvecklar det här backarna. 

"DET HAR VARIT GRYMT"

Det här var också en av anledningarna till att Adam Wilsby valde just Skellefteå.
- Ja, så var det verkligen. Det har varit många backar där som jag såg upp till redan då jag bodde i Stockholm, 
David RundbladSebastian AhoAdam Larsson

Förra säsongen var det alltså dags för den då 18-åriga Skellefteå-backen att inleda en liknande resa som hans förebilder i Skellefteå gjort tidigare. Debuten i SHL var mot Luleå borta.
- Det var en ganska tuff förstamatch (skratt). Det var häftigt och riktigt coolt. Jag var sjunde back och jag tror att jag spelade fyra minuter i den matchen. Visst kunde det gått bättre, men det var, som sagt var, en cool upplevelse. 

Redan efter en match den här säsongen blev han utlånad till Södertälje, men någon större besvikelse över att bli nedflyttad en division känner han inte.
- Jag har ändå tålamod med Skellefteå och har tagit kliv under säsongen så jag känner ingen stress där. Det blev att jag tränade med A-laget, spelade matcher med J20 och tog kliv i utvecklingen hela tiden.
- Sedan kom det här med utlåning upp och jag fick lösning med Micke Samuelsson (sportchef) här i Södertälje. Min agent fixade det där och det har varit grymt.

"FÄRDIG MED J20"

Ville du själv bli utlånad?

- Ja, jag kände att jag var lite färdig med J20. Jag kände också att det skulle vara bra för mig att spela seniorhockey, få mycket förtroende och speltid. 

Adam Wilsby in action. Foto: Bildbyrån.Adam Wilsby in action. Foto: Bildbyrån.

Tanken är ändå att succébacken ska tillbaka till Skellefteå efter säsongen.
- Ja, jag skrev på ett år till samtidigt som jag blev utlånad. Jag antar att så fort säsongen är slut här så åker jag upp igen för att försöka ta en plats där igen.

Kan Skellefteå plocka hem dig redan under den här säsongen?
- Ja, det kan dom göra, men det ska mycket till. Dom är åtta backar där nu och har sagt att dom inte kommer plocka hem mig för att sitta som sjunde back. Då tycker dom det är bättre att jag stannar här så jag kan få lite mer speltid.

Adam Wilsby gör inte heller någon hemlighet av att han trivs väldigt bra i Södertälje.
- Första tiden här har varit väldigt bra. Jag fick en bra start, vilket jag tror var väldigt viktigt. Jag fick medvind där och kände att jag verkligen klarar av att spela på den här nivån.
- Sedan har jag bara växt ju längre säsongen har gått. Nu känner jag att jag verkligen kan ta för mig där ute, säger 19-åringen och nickar ut mot isen i Scaniarinken som just är nyspolad och sådär härligt blank och inbjudande till lite hockey. 

HYLLAR BACK-COACHEN

Totalt har alltså 19-åriga backen med Enebyberg som moderklubb svarat för 20 poäng på sina första 17 matcher i SSK-tröjan.
- Det är ganska många enkla assist som jag fått, men jag har ändå följt med bra upp i anfallen och legat på rätt ställen i banan. Det är också en orsak till att jag gjort mycket poäng. Sedan har jag även haft ganska mycket tur också och det är bara att fortsätta hänga med i stimmet så blir det bra.
- (Dennis) Bozic är backcoach och han har gett mig mycket förtroende, vilket jag är tacksam för. Samtidigt har jag tagit chansen på ett bra sätt. Det gäller för mig att fortsätta spela bra så dom kan ha fortsatt förtroende för mig. 

Adam Wilsby har testat på spel i Juniorkronorna. Foto: Bildbyrån.Adam Wilsby har testat på spel i Juniorkronorna. Foto: Bildbyrån.

JVM?

Det spekulerades en del i om Adam Wilsby skulle få chansen att åka med till Junior-VM, men än så länge är han inte uttagen i truppen.
- Jag hade inga förväntningar på det. Det hade varit en bonus om jag kommit med och det är en dröm att få spela JVM. Det är väldigt många bra backar i 00 och 01-kullen så att jag inte kom med är inget jag är less för. Det var bara att rensa bort och fortsätta jobba hårt. 

Det finns ändå två öppna backplatser kvar, tänker du något på det?
- Lite grann kanske, men jag har mest tankarna på Södertälje, avslutar Adam Wilsby samtidigt som 
Christopher Liljewall vill delta med sin mobilkamera när SSK-talangen ställer upp för fotografering i spelargången under uppsyn av nyblivne tvillingpappan Martin Janolhs 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten