Robin Kovács
Bildbyrån
SHL
KARLSSON: "Men bänka honom då!"
ANNONS
Vad ska Luleå göra med Robin Kovács? "Bänka honom", tycks många supportrar tycka.

Jag är inte en av dem. Varken en av supportrarna eller en av de som tycker att Luleå ska bänka en av sina bästa offensiva pjäser. Jag förstår att det kanske är den initiala tanken för många fans men...vem tjänar egentligen på att Robin Kovács bänkas?

Förra veckan avslöjade Sportbladet att Kovács är klar för Örebro till kommande säsong. En nyhet som förstås skakar om, av flera skäl.

* Den kom ut extremt tidigt. Vi har bara spelat en fjärdedel av den här säsongen.

* Det handlar om en spelare som gränsar till att vara en stjärna i ett topplag, som går till en mindre klubb i samma liga.

* Det handlar om en spelare som är extremt populär i den klubb han spelar i just nu. En så kallad publikfavorit.

ETT MISSFÖRSTÅND

Både Örebros sportchef Niklas Johansson och Kovács själv har förstås nekat till att övergången är klar, men med tanke på vilka som avslöjade den skulle jag bli extremt förvånad om Robin Kovács inte spelar i Örebro nästa säsong. De kan dementera hur mycket de vill, men så lär det bli.

Jag fattar att situationen inte är önskvärd, varken för Luleå, Kovács eller Luleåfansen. Jag fattar att spelaren hamnar i en svår sits och att han, om han inte levererar, kommer få höra skit om att han "inte bryr sig för att han är klar för Örebro" och så vidare. Men det där tror jag är ett missförstånd som fans har gentemot spelare.

Av någon anledning verkar supportrar tro att spelare nästan bara spelar för sitt 'nästa kontrakt'. Att det är deras enda drivkraft. Så nu när Kovács är klar för Örebro så rullar han tummarna och skiter i hur det går för Luleå. Hoppas Örebro vinner guld! Han kanske till och med kan göra ett självmål mot Örebro så de vinner, hihihi.

Jag tror verkligen inte det är så.

DÅ BLIR LULEÅ FÖRLORAREN

Jag tror en svensk SHL-spelare i första hand spelar för att vinna titlar. För att göra sina medspelare, sin coach, sin agent, sina föräldrar, sin stad och sina fans stolta och glada. För att få lyfta pokalen. Kanske få en medalj som kan läggas intill det där diplomet för att man kom med i TV-pucken. Eller kanske bredvid matchpucken spelaren gjorde sitt första SHL-mål med, och så vidare. Ibland tror jag vi överskattar en påverkan hos en person som skrivit på ett nytt kontrakt, eller sajnat med en annan klubb. Det är inte direkt så att Robin Kovács skrivit på ett kontrakt med KHL-pengar i Örebro.

Fans har all rätt att vara upprörda, men var det snarare på systemet än personen i fråga. Det är klart ni kan hytta med näven och muttra i riktning mot Robin Kovács, men han gör egentligen inget fel i det här. Han har knappast skrivit på för Örebro för att straffa Luleå, om vi nu utgår från att han de facto är klar. Jag vill också förtydliga att det känns märkligt att allt är klart redan i november, men nog hade Luleåfansen varit lika frustrerade om nyheten kommit i december, januari eller februari?

Robin KovacsFoto: Bildbyrån.

Jag ser fans som på twitter och Facebook skriver att det bara är att bänka Robin Kovács resten av säsongen. Som om HAN skulle bli den stora förloraren på det. Det tror inte jag. Den stora förloraren om Kovács bänkas resten av säsongen är ju Luleå, som då sitter och betalar dyra pengar till en av lagets bästa spelare, men inte använder sig av honom.

NI VILL SAMMA SAK

Jag har respekt för reptilhjärnan hos supportrar. Jag, som hejar på Hammarby i fotboll, satt i TV-soffan och vrålade att domaren var mutad när Djurgården mutade sig till segern mot IFK Göteborg i allsvenskan (fniss) - även om man vet att det såklart inte är fallet.

Så jag hoppas inte Luleåfansen buar ut Robin Kovács. Jag hoppas de hjälper honom fram till att vara en del av det lag som kanske bryter Luleås långa torka utan SM-guld. För det är väl ändå det både ni och Kovács vill? Ni stöttar väl inte ert lag med ett motkrav att spelarna ska vara er klubb trogen resten av karriären? I så fall föddes ni tyvärr i fel era.

Fansen har rätt i att vara frustrerade och uppgivna. Och uttrycka det i viss mån. Men glöm inte i det här att ni vill precis samma sak som Robin Kovács.

Spela i Örebr...äem...vinna SM-guld med och åt Luleå.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL