Foto: Bildbyrån
NHL
BODIN: Med ena foten utanför dörren?

Behålla eller trejda? Efter helgens uppgifter om att Taylor Hall knappast kommer att skriva något nytt kontrakt med New Jersey Devils under säsongen har NHL potentiellt en storstjärna på trejd-marknaden, tror Uffe Bodin.

I samband med New Jersey Devils turné i västra Kanada i veckan passade klubbens general manager Ray Shero på att ta tag i den viktigaste frågan som hänger över klubben just nu. Över en pizzalunch i Calgary träffade han sin stjärna Taylor Halls agent Darren Ferris. 27-åringen är inne på sista året av sitt kontrakt och har möjligheten att kliva ut på free agent-marknaden 1 juli nästa år om han så önskar.

Exakt vad som sades på mötet vet bara de inblandade parterna. Men det förefaller som om Shero fått ett negativt besked gällande Halls intresse för att påbörja förhandlingar kring ett nytt kontrakt under säsongen. 

Sportsnets Elliotte Friedman rapporterade i helgen att allt tyder på att Devils kommer att behöva ha motsvarande en hockeyrink med is i magen när det kommer till Hall och hans framtid i klubben.
– Jag tror att Devils vet nu att det är osannolikt att de kommer att kunna få ett kontrakt skrivet under säsongen, sade Friedman i Saturday Headlines under Hockey Night in Canada.
– Jag tror att det är upp till Ray Shero att ta ett beslut kring hur Devils ska agera här, för det är väldigt osannolikt att han går med på att sajna dem under säsongen.

Hur ska man tolka det här?

I min värld har det mesta pekat på den här utvecklingen. Taylor Hall är känd för att vara en nyfiken spelare. När John Tavares hade sin free agent-säsong innan han slutligen valde att lämna New York Islanders för Toronto Maple Leafs ska Hall ha följt den utvecklingen med stort intresse, väl medveten om att han skulle kunna befinna sig i samma situation inom en snar framtid.

24 FEBRUARI – EN SLAGS DEADLINE

Nu närmar sig den dagen med stormsteg och traditionellt sett brukar det påstås att "ju närmare en spelare kommer möjligheten att bli free agent, ju större är chansen att han kliver ut på öppna marknaden". Bortsett från Steven Stamkos, som valde att förlänga med Tampa Bay Lightning efter att nästan ha löpt hela linan ut sommaren 2016, är det ytterst få spelare som "vänder hem" när de väl fått chansen att testa marknaden.

Sett till hur New Jersey Devils har startat säsongen kan klubbledningen få en hel del tid att försöka övertala Hall att stanna även efter grundserien är över. Laget har inte mött förväntningarna och även om det är massor av hockey kvar att spela är det svårt att se dem nå slutspel. Men även om Devils inte tar sig dit har Ray Shero och hans kollegor ett svårare beslut att ta redan innan dess.

Den 24 februari har NHL sin trade deadline. Efter det är transferfönstret stängt. Det innebär att Shero måste besluta sig för om han ska våga ta chansen att behålla Hall och samtidigt riskera att förlora honom utan ersättning om han väljer att inte förlänga. Eller att trejda honom och på så sätt åtminstone få något i utbyte för honom.

VIKTIGT FÖR DE UNGA SPELARNA

Columbus Blue Jackets satt i samma sits med Artemij Panarin och Sergej Bobrovskij i fjol. De gick all in och behöll båda två. Det bidrog till att de kunde ta sig till andra rundan i slutspelet för första gången i klubbens historia i våras, men också att laget sedan blev rejält försvagat under sommaren.

Om New Jersey Devils tappar Taylor Hall på ett eller annat sätt tror jag inte att de skulle drabbas lika hårt som Columbus. De har en hel del unga spelare på uppgång. Inte minst då draftettorna Jack Hughes och Nico Hischier som kommer att föra laget till framgångar vad det lider. Men utan Hall blir vägen dit längre och krångligare. Att ha en stjärnspelare som kan ta pressen av de unga spelarna och ge dem en lite mjukare väg in i NHL tror jag är viktigt. 

Det var exempelvis något Hall själv saknade när han kom till Edmonton Oilers efter att ha gått etta i draften 2009. Och det bidrog säkerligen till att det dröjde längre än förväntat innan han på allvar blev den där aktade Hart Trophy-vinnaren som han är i dag. Även om ledarskap och lagkemi är något vi inte kan mäta i konkreta siffror är det något som existerar och påverkar resultatet på isen. Ibland i stora doser, ibland i små.

Taylor Hall.Nico Hischier och Taylor Hall.Foto: Dennis Schneidler-USA TODAY Sports

FEM SLUTSPELSMATCHER – PÅ TIO ÅR

Varför skulle Taylor Hall i sin tur vilja lämna ett så ungt och lovande Devils?

Även om det finns hopp om en ljus framtid i klubben är den rimligen ett par år från att förverkligas. Vid snart 28 års ålder har Hall bara spelat fem slutspelsmatcher på tio år. Det måste vara otroligt frustrerande. Utifrån det, vem kan förebrå honom för att vilja nå framgång nu?
– Jag har bara x antal år kvar i den här ligan och så många chanser att vinna Stanley Cup. Det har inte ens varit nära så här långt, så jag vill ta igen förlorad tid, men samtidigt vara smart med mina beslut här, sade han till Sportsnet så sent som förra veckan apropå hur han ser på framtiden.

Sedan är det klart att det måste kittla att få chansen att bli uppvaktad av alla lag i ligan. Att få sitt ego smörjt och se hur klubbarna försöker buda över varandra i hopp om att övertyga honom att välja just dem. Och så pengarna förstås. Hall kommer givetvis att få snuskigt bra betalt oavsett om han stannar i Devils eller inte, men det finns olika möjligheter på olika marknader. I större hockeymarknader skulle han kunna maxa sina inkomster genom att utnyttja de kommersiella möjligheterna som existerar för framträdande atleter.  

COLORADO – EN TÄNKBAR DESTINATION

Om vi går ytterligare ett steg i förväg – vilka klubbar skull kunna tänkas gå efter Hall den här säsongen? 

Den klubb som nämnts mest av alla är faktiskt Colorado Avalanche. De måste ha en hel del offensiv talang redan, men klubbledningen med legendaren Joe Sakic i spetsen tycks inte vara färdig. 

Nu när både Mikko Rantanen och Gabriel Landeskog varit skadade har bredden testats. Även om nyförvärv som André BurakovskyJoonas Donskoi och Nazem Kadri har gett Avs extra krydda är det en hel annan sak att kunna plocka in en Taylor Hall i sin andrakedja och få två konsekvent farliga linor att förlita sig på.
– De är en legitim utmanare och de har tillgångar (för en trejd). Om Hall finns tillgänglig tror jag att de kommer att vara ett av lagen som tittar på honom, men det finns det många lag som skulle göra, sade Elliotte Friedman i podcasten 31 Thoughts förra veckan.

Det här är givetvis att gå Taylor Hall-sagan flera kapitel i förväg. Men som det ser ut just nu finns det fog för det. Utifrån vad vi vet just nu har jag svårt att se att han har en framtid i New Jersey Devils.

Mycket tyder på att vi har ytterligare en spännande historia att följa inför trade deadline den här säsongen också.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten