Kalmar-Nybro.
Skärmdump Stay-Live Nybro
Hockeyettan
MJÖRNBERG: Så heta har derbyrivaliteterna varit i höst
ANNONS

Matcherna som driver Hockeyettan framåt är de heta derbyna, mötena mellan rivaler som börjar koka bara de tänker på varandra. Men hur har derbyna egentligen varit så här långt den här säsongen?

Nu är det klart att det finns betydligt fler derbyn i ettan än de som nämns nedan, men jag håller mig ändå till de som är riktigt stora och etablerade och plockar av självklara anledningar här bara med matcher som jag själv har sett under hösten.

Utifrån det skulle jag väl säga ungefär så här om de stora rivaliteterna.

Mariestad-Skövde
Mariestad är ett mycket bättre hockeylag och kommer tillhöra dem som gör upp om kvalseriegunst längre fram under säsongen, men i säsongens första derby visade Skövde att det går att störa övermän med rätt inställning och en sista utpost som står på huvudet. Skövdes 2-1-seger (efter straffar) och frenetiska kamp i säsongens första derby var ett besked som fick alla med smak för ilsken derbyrivalitet att slicka sig om läpparna.

För alla vet ju exakt hur bra matcherna de här två lagen emellan verkligen kan vara. Det är bara så att Mariestad varit lite för bra och Skövde lite för dåligt de senaste säsongerna för att det ska bli riktigt spännande. Men derbyt i Billingehov lovade mer och jag ser mycket fram emot returen i Mariehus Arena. Den hajp som återigen är på väg att byggas upp kring Skaraborgsderbyt är bra för hela Hockeyettan.
Publiksiffra: 2789 i Skövde.

Kalmar-Nybro
Jag bommade premiärderbyt på grund av en (fantastisk) svensexa, men returen i Nybro igår levde verkligen upp till alla förväntningar man kan ha på en häftig derbyrivalitet. Det var offensivt, skickligt och med en hel del kamp och attityd utan att det för den sakens skull blev dumt eller gick över någon gräns. Båda målvakterna (Robin Johansson i Nybro och Alexander Nilsson i Kalmar) presterade stort och trots det fick vi se flera riktigt snygga mål. Det var Hockeyettan-propaganda.

Men framförallt var leveransen på läktarna riktigt imponerande. Det är väldigt sällan i matcher i Hockeyettan som båda lagen kan ställa röststarka klackar på läktaren, men det var fallet igår. Det kokade i Liljas Arena och gav matchen exakt den inramning som den förtjänar. Ifjol vann Kalmar fyra av fem derbyn lagen emellan, men inget av dem gick till Allettan. I år står det nu 1-1 i matcher och båda lagen har goda förutsättningar att ta sig till finrummet. Kalmar-Nybro håller på att växa till en av de i särklass viktigaste derbyrivaliteterna i ligan.
Publiksiffror: 1250 i Kalmar, 2500 i Nybro


Kiruna AIF- Kiruna IF
Ifjol kokade det av uppmärksamhet och intresse kring de här fighterna då Kiruna AIF lyckats kravla sig upp i Hockeyettan och gruvstadens stolta föreningar ställdes mot varandra. I år känns det ärligt talat inte riktigt lika häftigt. Det första mötet lagen emellan var en ensidig historia där AIF gjorde processen kort med sin motståndare. Matchen i veckan som gick var betydligt jämnare, men det tycks som förgjort för IF att få med sig poängen mot rivalen.

Sex raka AIF-segrar i seriesammanhang skojar man förstås inte bort och det gör att rivaliteten ändå frodas. IFs revanschlust blir bränsle. Spelet senast var ändå underhållande fysiskt och lagen bjöd upp, men det faktum att det är två ganska halvmediokra lag med Hockeyettan-mått mätt som förmodligen inte kommer ha mycket med någon topp att göra förtar det hela lite.
Publiksiffror: 1524 i Kiruna IFs hemmamatch, 1635 i Kiruna AIFs hemmamatch


Boden-Piteå
Jag missade det första mötet mellan lagen (som Boden vann med 5-3 på sin hemmabana), men returen några dagar senare var en av de mest underhållande matcher jag sett i år. Ett bevis för att en 0-0-match (Piteå vann med 1-0 efter förlängning) inte alls behöver vara trist och tillknäppt och färglös. Det var chansrik action med lysande målvaktsspel och underbar fysik.

Vi som tittar på vill ju gärna att det ska vara intensivt och på gränsen till burdust, men det som hände mellan de här två lagen för några säsonger sedan var över gränsen. När det blev skador och överfall istället för kaxigt spel med trashtalk försvann glansen. Men den här hösten har båda lagen spänt musklerna och smällt på, på precis rätt sida om den berömda gränsen. Att se två lag som både vill och kan lira snygg hockey och dessutom bjuder till i det fysiska spelet är en fröjd. Jag ser redan fram emot de två nya möten som med största sannolikhet väntar i Allettan.
Publiksiffror: 1335 i Boden, 1159 i Piteå


Mörrum-KRIF
Det går förstås inte att ha samma förväntningar på det här Blekinge-derbyt som på de matcherna som fick halva landskapet att jämnas med marken när Olofström och Karlskrona var med i serien. Men det möte som än så länge har lirats (4-3 till Mörrum efter förlängning i Kockumhallen) var en ganska underhållande historia. Det är två lag som gärna går på offensiven och som båda tvingats bygga om ganska ordentligt till den här säsongen. Det blir kul hockey när lagen möts även om jag kanske hade kunnat önska mig lite mer ont blod och rivalitet. Det kanske kommer, eller så väntar de bara på comeback av tidigare nämnda rivaler underifrån och överifrån.
Publiksiffra: 1052 på KRIFs hemmabana


Låt mig även kasta in en liten bubblare så här på slutet:

Visby/Roma-Huddinge
Rent geografiskt är det förstås inget derby, som de öbor Visby/Roma är har de inga sådana lokalrivaler i serien. Men med åren har det utvecklats en ordentlig rivalitet mellan de här två gängen. Det är väl vad som händer när två gäng år efter år efter år tillhör den absoluta toppen i en ganska svag serie där varje match inte innebär saftigt motstånd. Speciellt som ett av lagen gärna spelar på den berömda gränsen.

Men så här långt den här säsongen är det bara Visby som tillhört toppen. Jag har sett båda mötena lagen emellan den här hösten (6-3 och 4-1 med Visbys siffror först) och de har väl varit ungefär som tabellpositionerna visar. Visby trygga och solida medan Huddinge underpresterat och varit för bekväma. Men senaste mötet i Björkängshallen hettade till. Dels med lite onödigt fulspel där det nog i ärlighetens namn borde ha delats ut fler matchstraff. Men framförallt genom att Huddinge lyckades reta upp Visby och det vet ju alla att ett uppretat Visby är ett livsfarligt Visby. Den här rivaliteten lever definitivt på allvar även den här säsongen.
Publiksiffror: 789 i Visby, 313 i Huddinge

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
02:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
03:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL