Erik Karlssons San Jose hade en jobbig försäsong.
Foto: Joel Marklund/Bildbyrån
NHL
KARLSSON: Hur illa är det med Erik Karlsson?
ANNONS
Back-kungen har abdikerat. Erik Karlsson kan inte längre kallas världens bäste back. Men hur oroliga ska vi vara?

Han var inne på alla mål. Han försöker inte ens. Jag vet inte vad han sysslar med. Han skämmer ut sig. Vill han räknas som en av de bästa backarna någonsin måste han få ur huvudet ur sit arsle. För just nu skämmer han ut sig. Han spelar inte hockey. Han försöker inte ens.

Sågningen kommer från TSN:s frispråkige Jeff O'Neill. Han fick medhåll från kollegerna Jamie McLennan och Ray Ferraro, som mer eller mindre ifrågasatte om Erik Karlsson ens är så intresserad av att spela ishockey. Att superstjärnans åttaårskontrakt á elva miljoner dollar per säsong skulle ifrågasättas och se dåligt ut någon gång tror jag alla förstod. Men att det bara skulle dröja tolv matcher innan det skulle hända trodde nog ingen.

"Det är svårare att försvara honom"

Förra säsongen var under stundom tuff för Erik Karlsson. Inte minst inledningsvis då han uppenbarligen hade problem att acklimatisera sig till San Jose, och smälta det trista avslutet i Ottawa. Men även då, när det såg som allra sämst ut, fanns det saker som verkligen talade för att Erik Karlsson fortfarande var ERIK KARLSSON. Hans underliggande siffror var magiska och dessutom hade han skadebekymmer som såklart gäckade honom, men som de löste under sommaren genom att operera svensken.

Nu? Ja, nu är det svårare att försvara honom. Han ska vara skadefri och borde ha hunnit anpassa sig till livet som en Shark sedan länge. Jag vet inte om jag tycker det är rimligt att plocka fram motorsågen på det sätt Jeff O'Neill gjorde, men att Erik Karlsson inte varit speciellt bra är nog alla överens om. Och de underliggande siffrorna talar inte direkt till hans fördel heller längre.

Hans corsi är helt okej, inte lika bra som förra året men ändå klart bra. Men han är också den som är på isen vid flest farliga målchanser mot sig. Visst, han spelar mycket och har ett stort ansvar, i ett San Jose som inte alls är vad de borde kunna vara. Men det är förstås en "hönan eller ägget-"situation". Är San Jose dåliga för att de spelare som spelar mest, som Brent Burns, Erik Karlsson och Marc-Édouard Vlasic är dåliga? Eller är det tvärtom? Att spelarna dras ned av ett lag och ett system som fallit i spillror? Sanningen ligger väl, som vanligt någonstans mitt emellan.

Brent Burns och Erik Karlsson.Foto: Stan Szeto-USA TODAY Sports

Många pekar på faktumet att Erik Karlsson blivit pappa, och att det kanske påverkat hans fokus och spel. Det är såklart en möjlig anledning och något vi ska ta med i beräkningarna. Det är mänskligt om det är så. Samtidigt så...tjänar du elva miljoner dollar har du krav på dig som är omänskliga. Kraven på dig är nästan att du ska vara en robot. Sånt där ska inte få påverka, även om det naturliga såklart är att det gör det.

"Blåser de förbi honom?"

Erik Karlsson kommer inte vinna Norris Trophy i år och jag börjar tro att han aldrig mer kommer få någon sådan. Jag är fullständigt övertygad om att han fortfarande är en världsback men han kommer nog inte bli vad han en gång var. Frågan är om han kommer rankas som Sveriges bästa back när vi summerar säsongen, eller om Victor Hedman (som väl fortfarande står lite i skuggan?) och Rasmus Dahlin blåst förbi då? Jag ser det faktiskt inte som otänkbart.

Mina varningsklockor ringer däremot inte lika högt som de gör hos många andra. Men jag hoppas Erik Karlsson studsar tillbaka ganska snart. Att han tystar de allt mer högljudda kritikerna. Annars kommer det där åttaårskontraktet bara ligga honom till last inom kort. Då riskerar en av Sveriges bästa hockeyspelare någonsin att bli en hack-kyckling i hockeyvärlden.

Det vore tragiskt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL