Sök
Sebastian Wännström
Bildbyrån
SHL
KARLSSON: SHL:s fem största utropstecken

Omkring åtta omgångar in på SHL-säsongen tar Måns Karlsson ut sina fem största utropstecken från de första veckornas spel. 

SHL:s fem största utropstecken behöver inte nödvändigtvis vara SHL:s fem bästa spelare. I det här fallet är det exempelvis inte så. Här handlar det om spelare som stuckit ut sett till förväntningar, roll, eller som tagit oväntade kliv jämfört med förra säsongen.

Sebastian Wännström, Leksands IF

Det anses ju vara ganska ofint att komma dragandes med den något uttjatade frasen "Vad var det jag sa". Men jag och många med mig kan säga det om Sebastian Wännström. Vi var många som förra säsongen inte förstod hur han matchades i HV71 och att han skulle leverera om han bara fick chansen. Till sist var det analytics-gänget i Leksand, med Thomas Johansson och Petter Carnbro, som föga oväntat värvade "Wänna". För i stort sett alla underliggande siffror pekade ju mot att Gävlesonen skulle leverera om han fick spela i en vettig roll. Och det har han sannerligen gjort. Med fem mål på åtta matcher är han delad tvåa i skytteligan och även om det kanske inte är troligt att han finns med och slåss om skytteligatiteln när vi kommit längre in på säsongen finns det all anledning att tro att han kommer göra en bra säsong.

Inför säsongen tippade jag på 18 mål från Wännströms klubba och det står jag fast vid nu också, även om han haft en ganska hög skottprocent. Varför? För att Leksand gett honom den roll han behöver ha - och förtjänar. Han spelar så här långt 4:33 mer per match än han gjorde i HV71 förra säsongen och då är det inte så konstigt att han redan nu nått mer än hälften av fjolårets målskörd. Då landade han på nio mål, trots den för det allra mesta obegripliga matchningen.

Nu hoppas vi på en säsong utan skador och petningar. Vi har inte sett Sebastian Wännström i en vettig roll, skadefri, sedan 15/16 då han fick ett genombrott och sköt 14 kassar i Rögles tröja. Det kommer inte stå kvar som hans personliga målrekord efter den här säsongen.

kelleher-1567180605.jpgFoto: Bildbyrån/Avdo Bilkanovic

Tyler Kelleher, IK Oskarshamn

Redan under försäsongen viskades det om att Oskarshamn gjort ett fynd i den tidigare collegestjärnan, som 2017 nominerades till priset som collegeligornas allra bästa spelare. Men det är ingen garanti för succé i SHL. Det är Jack Connolly ett bevis för, även om han trots allt blev en lyckad värvning för Luleå efter några år i en mer undanskymd roll.

Kelleher har redan tagit en självklar stjärnroll i SHL. Nog för att det kanske inte är så svårt att sticka ut i ett annars ganska färglöst Oskarshamn, men Kelleher har stuckit ut även utanför de småländska gränserna. Han har varit en av hela seriens mest underhållande spelare så här långt och har sannerligen levt upp till den hajp som väcktes redan under försäsongen. Det har blivit fem mål och totalt nio poäng på åtta matcher för den irrationella forwarden.

Samtidigt har han en corsi på bedrövliga 32,53 procent. Det är svagt även ur ett Oskarshamnperspektiv. Dessutom har han en PDO (skottprocent+målvaktsprocent) på ungefär 103, vilket är något högt. Med andra ord finns det indikationer på att Kelleher kanske inte är en så bra spelare som målen och poängen så här långt visat. Men vi får inte glömma att han hittills trollbundit många, inklusive mig, med sitt spel i offensiv zon. Amerikanen är en spelartyp som behövs i SHL, och inte minst i Oskarshamn.

bb191005cs038-1570299741.jpgFoto: Carl Sandin/Bildbyrån

Dennis Everberg, Rögle BK

Kodie Curran är lagets poängbäste spelare och han toppar, som väntat, SHL:s poängliga bland backar. Utan Ryan GundersonNick Ebert och Jesse Virtanen i serien känns vägen öppen för Curran där. Men det är en annan Röglespelare som stuckit ut mer för mig. För trots att jag hade höga förväntningar och förhoppningar på Dennis Everberg inför säsongen har han så här långt överträffat dem rejält. Att han skulle vara nyttig och en härförare förstod vi alla, men att Dennis Everberg skulle vara så här bra offensivt? Nej, det är faktiskt förvånande för mig.

Inte för att Dennis Everberg varit en svag offensiv spelare under sin karriär, men för mig är han en spelare som gör enorm nytta även utan poänggörande. 2018 fick han spela både VM (som en av få spelare hemmahörande i Europa) och OS med Tre Kronor trots att han bara landade på 16 poäng i KHL. 2017 var han den enda SHL-forwarden som fick spela VM och då var han långt ifrån någon poängkung i Växjö med sina 37 poäng. Med andra ord, Dennis Everberg levererar vilken roll han än tilldelas.

Nu har han gjort sex mål och toppar SHL:s skytteliga. Han är en av många spelare som imponerat stort för serieledarna under inledningsdelen av säsongen. Kan han hålla den här produktionen uppe? Tveksamt. Men fördelen med både Everberg och Rögle är att han inte kommer behöva göra det. Det finns ett gäng andra som kan kliva fram. Och Everberg? Han är som sagt bra oavsett.

bb191001kj025-1-1570112919.jpgFoto: Bildbyrån/Kenta Jönson

Olle Alsing, Djurgårdens IF

Djurgården jublade nog när beskedet kom, om att Olle Alsing skulle stanna kvar i Djurgården även den här säsongen. Han har gjort nio poäng, vilket på backsidan bara överträffas av Rögles Kodie Curran, och i powerplay är Curran och Färjestads Jonathon Blum de enda backarna som gjort fler poäng än Alsings fem. Men då spelar Alsing i snitt ynka 1:47 per match i PP, medan Blum ligger på 2:50 och Curran ligger strax över tre minuter per match. Det är en skillnad som inte ska underskattas. Alsing har alltså varit extremt effektiv så här långt.

Olle Alsing var en positiv överraskning redan förra säsongen då han gjorde 15 poäng på 49 matcher följt av åtta poäng i slutspelet. Nu har det gått åtta matcher och han har redan levererat nio poäng så här långt. Han har dessutom tagit ett betydligt större ansvar i Djurgården då han matchas drygt två minuter mer den här säsongen jämfört med förra året (19:30, jämfört med 17:23), men frågan är hur istiden både i fem mot fem och powerplay kommer påverkas av Jason Garrisons kommande intåg? Så som han spelar nu måste 23-åringen i alla fall få matchas lika mycket - eller mer - i powerplay. Jag hoppas Robert Ohlsson tänker likadant.

180927se035-1564836335.jpgFoto: Simon Eliasson/Bildbyrån

Nils Lundkvist, Luleå

Vem har egentligen gjort flest poäng vid spel i lika styrka den här säsongen? Det är faktiskt Nils Lundkvist. Av backarna tänker du kanske nu, men det räcker inte. Junioren har varit bäst även om vi inkluderar samtliga forwards i SHL. Vi ska dock komma ihåg att samtliga hans sex assistpoäng har varit så kallade andra-assist och även där är han 'bäst i klassen'. Han toppar också det något trubbiga Luleås interna poängliga så här långt.

Men med Nils Lundkvist får man ju en hel massa andra bra egenskaper, utöver poänggörandet. Du kan som coach slänga in 19-åringen i egentligen vilken situation som helst och han kommer klara av att hantera den, även om han hittills matchats ganska sparsamt i boxplay. Totalt ligger han dock på 22:27 i istid under säsongen vilket är sjätte mest av samtliga spelare i SHL. Och jag påminner om det igen: han är bara 19 år gammal.

Även om Carolinalånet Jesper Sellgren nu kommit tillbaka in i Luleås laguppställning, och gjort backsidan än starkare, behöver vi nog inte oroa oss för att Lundkvist kommer tvingas ta några steg tillbaka i Luleåhierarkin. Den kommande JVM-backen har nämligen en unik egenskap jämfört med de övriga backarna "Bulan" Berglund har att tillgå: han är högerskytt.  Med andra ord kan vi gissa att Nils Lundkvist kommer ses som ett utropstecken även när vi summerar SHL efter 52 omgångar i vår.

Nästa höst kan han kanske till och med slåss om en plats i New York Rangers. Just nu ser jag i alla fall inget stopp på Lundkvists utveckling.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten