Sök
FRAMTIDENS DAMKRONOR
Klara Kenttälä.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Damhockey

Framtidens Damkronor: Klara Kenttälä

Förra säsongen SDHL-debuterade hon som 13-åring. Den här hösten är Klara Kenttälä lagkapten för Stockholm i TV-pucken och uttagen till den svenska ungdoms-OS-truppen till schweiziska Laussanne. I framtiden hoppas hon kunna spela hockey på heltid hemma i Sverige.
– Just nu känns det som att det skulle vara som att sikta mot stjärnorna med tanke på vad det är idag, säger Kenttälä till hockeysverige.se.

TÄBY (HOCKEYSVERIGE.SE)
Idag kliver vi in i del 18 av serien ”Framtidens Damkronor”. En serie som med råge visar att det finns ett driv bland våra unga hockeytjejer i landet. 

Den här gången reste hockeysverige.se till Täby för att träffa Stockholms TV-pucks kapten, Klara Kenttälä som till vardags spelar för SDE Hockey. SDE är för övrigt en sammanslagning av Stocksund, Danderyd och Enebyberg.
– Jag har mest spelat landhockey med mina kompisar här utanför, bland annat med Astrid (Lindeberg) som också kör i SDHL nu, berättar Klara Kenttälä när vi slagit oss ner i familjens kök och tittar ut mot garageplanen utanför fönstret.
– Vi har alltid kört med innebandyklubbor eller hockeyklubbor från det vi var åtta, nio år fram till nu i somras då vi senast körde.

Hockeyintresset är också djupt rotat i familjen.
– Min pappa (Mikael) Kenttälä är tränare och alltid varit intresserad av hockey. Sedan började min brorsa (Isac) spela två år innan jag började. Dessutom hade jag mina kusiner som körde, så jag tyckte att det verkade intressant och ville prova på.
– Det fanns ett flicklag i Viggbyholm som precis startat upp. Jag gick på en träning där, men kände att jag inte ville köra med tjejer. När jag gick i ettan stack jag istället till Tibble för att vara med killarna i Täby HC.
– Jag var med en träning där. Sedan gick jag in i deras omklädningsrum och ”Tja killar, jag har börjat i ert lag nu” (skratt). Sedan stack jag hem. Jag var ganska självsäker och det var där allt började.
– Från början såg killarna där bara mig som en hockeyspelare, vilket var ganska naturligt eftersom vi var ganska unga när vi började. Efter ett tag kände jag att dom började titta snett på mig, passade inte pucken och så vidare.

kenttala-2-1570449655.jpgKlara Kenttälä.Foto: Ronnie Rönnkvist

TRÄNADE MED KILLARNA I TÄBY

Då valde Klara Kenttälä att lämna pojkhockeyn och flytta till tjej och damverksamheten i SDE Hockey.
– Det valde jag för utvecklas och tycka hockey var kul igen eftersom jag under den perioden kände att det inte alls var kul att köra.
– Jag fick kontakt med SDE. Där började jag köra lite med tjejer. Det tyckte jag var jättekul och dom tog hand om mig jättebra. Samtidigt körde jag med killarna i Täby en säsong till men sedan gick jag över helt till SDE. Jag tyckte ändå att det var roligt att köra med killar fortfarande så jag spelade även med SDE:s 04:or.
– Sedan dess har kört med alla åldrar med tjejerna och 04:orna tillsammans med killarna fram till nu då jag började spela i SDHL.

Spelar du med killar fortfarande?
– Nej. Det var antingen att jag skulle spela tjejerna eller killarna. Killarna har blivit riktigt stora nu och snittar på 1.90 och väger 100 kilo. Jag är inte riktigt där ännu (skratt), men jag tror att jag kanske hade kunnat platsat i laget fortfarande, så det var inte det.
– Dels valde jag damerna för min säkerhetsskull och sedan blev det naturligt eftersom jag skulle byta till tjejerna helt ändå så passade jag på att göra det då.

Hur gick snacket bland tjejkompisarna i klassen när du valde att spela hockey?
– Dom är inte så jätteintresserade. Några går på innebandy och dom tycker det är jättecoolt att jag kör hockey. Samma sak med killarna, men jag har inga hockeykillar i min klass så ingen är så insatt i det.
– Lärarna är nog dom som tycker det är mest kul. Alla lärare vet vem jag är, när jag är på en turnering vet alla att jag är där. Dom har stenkoll.

Har du fått skit någon gång för att du är tjej och spelar hockey?
– Inte direkt för att jag spelar hockey. Jag är ganska självsäker, vet vad jag kan och inte kan, står upp för mig själv och om jag får säga det själv är jag väldigt säker som person.

SDHL-DEBUTERADE SOM 13-ÅRING

Klara Kenttälä upplever också att det är en ganska stor skillnad vid sidan av isen om man jämför dam- och herrhockey.
– Stämningen och hur man pratar i omklädningsrummet. Jag tycker själv att jag alltid haft en bra kontakt med killarna och känner nu då jag slutat att det är jättetråkigt och att jag saknar dom.
– Ibland då jag övervägt om jag skulle gå på tjej eller killträning har jag valt tjejerna bara för att jag kan slappna av lite mer där.

SDE-forwarden var bara 13 år då hon förra säsongen debuterade i SDHL. Det blev då totalt sex matcher i grundserien och två i kvalet.
– Det var jättekul. Jag trodde verkligen inte att jag skulle få debutera, men det handlade helt enkelt om tajming.
– Jag var på teknikträning i augusti förra året. Då kom den nya tränaren, Shane (Warschaw) dit. Det var bara jag och en annan tjej på den träningen förutom en massa killar. Han åkte fram till mig, frågade hur gammal jag var och på vilken position jag spelar.
– Sedan gjorde jag min debut i en träningsmatch mot AIK. Anledningen var helt enkelt för att dom hade få spelare. Många var sjuka och flera av spelarna hade inte kommit till Sverige ännu. Vi ju hade många utländska spelare förra säsongen också.
– Jag fick jättemycket speltid den matchen och det gick jättebra. Det blev en bra start. 

Jag antar att det blev och blir en del engelska i omklädningsrummet?
– Ja, så blir det. Jag tycker att det har fungerat jättebra eftersom jag varit i Kanada flera gånger och kört hockey. Dessutom tycker jag om att prata och är inte så blyg av mig så det är lugnt.

kenttala-3-1570449795.jpgKlara Kenttälä SDHL-debuterade som 13-åring.Foto: Ronnie Rönnkvist

HAR DJURGÅRDSSTJÄRNAN SOM MENTOR

Klara Kenttälä har också en av världens bästa spelare, Jennifer Wakefield, som lite av en mentor för sig.
– Första gången träffade jag henne på Furudals Hockeyskola under tjejveckan då jag var runt elva år. Året efter träffade jag henne igen på tjejveckan. Då sa hon ”om ni någon gång vill spela i Kanada eller har några frågor kan ni sms:a mig.”
– Året efter ville jag till Kanada för att gå på en camp eller något eftersom jag tyckte att det verkade väldigt kul. Då kontaktade jag henne och frågade om hon hade någon camp jag kunde få tips om. Hon hade en camp som hon själv arrangerade i Kanada. Då blev det naturligt att jag åkte dit.

SDE-forwarden håller fortfarande kontakten med Wakefield.
– Jag har gått på hennes camper tre år i rad. I somras tipsade hon mig om att gå på ”Snipe city hockey”. Det är ett ”college showcase”. Den gick jag på och jag träffade henne där också, så jag har jättebra kontakt med henne, vilket är jättekul.

190913as044-1570449925.jpgJennifer Wakefield är en mentor till Kenttälä.Foto: Andreas Sandström/Bildbyrån

Vill du också gå på college framöver?
 – Ja, det är mitt största mål just nu. Självklart har jag damlandslaget som mål också, men något jag verkligen siktar på med betyg och allt sådant är college. Det är något jag har i bakhuvudet vad jag än gör.

Klara Kenttälä tränar idag fullt ut med SDE:s A-lag som har gjort sensation i inledningen av SDHL.
– Det fungerar jättebra och jag känner att jag får mer och mer självförtroende efter varje träning. Jag har kommit in i tempot och har utvecklats jättemycket bara på dom här veckorna jag kört med SDHL-laget.

DRÖMMER OM HOCKEY PÅ HELTID

SDE Hockey-forwarden är en av flera som blivit historisk i och med hennes deltagande i den första TV-pucken för tjejer.
– Det känns som det har uppmärksammats mycket mer och det är flera som kommit fram till mig och sagt ”Är du med i TV-pucken, vad coolt”. Det är fler som känner igen namnet TV-pucken än Stålbucklan.

Vad tror du det betyder för damhockeyn att få TV-puckstatus?
– Jag tror faktiskt det är ett stort steg. Dels sänds slutspelet och finalerna samtidigt som killarnas. Jag tror att folk när dom ser våra matcher kommer fatta att tjejhockey inte är så dumt.
– Det kanske också gör att pengarna faktiskt kommer finnas inom damhockeyn framöver.

Finns drömmen där att kunna spela hockey på heltid här i Sverige?
– Ja, det är klart. Just nu känns det som att det skulle vara som att sikta mot stjärnorna med tanke på vad det är idag.
– Sedan har det utvecklats något enormt senaste åren. Förhoppningsvis får jag vara med om att spela på heltid. Det hade varit lite sjukt faktiskt, säger 15-åringen med ett leende.

Vad visste du själv om damhockeyn när du började spela?
– Ingenting. Jag tänkte att jag skulle bli första tjejen i NHL. Så tänkte jag under fem års tid. Sedan började jag fatta att det faktiskt fanns damhockeyligor på elitnivå.

SIKTAR PÅ U18-LANDSLAGET

Ett av delmålen för våra unga talanger fram mot Damkronorna är U18-landslaget, en målbild som givetvis även finns hos Klara Kenttälä.
– Klart att det är ett mål, men det är en stor konkurrens. Givetvis är det något jag hoppas på. Jag tränar stenhårt varje dag. Sedan kan jag bara hoppas på att dom ser mig. Det jag också märkt är att det är en mycket större konkurrens att komma med den här säsongen jämfört med för tre år sedan.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten