Sök
Roberto Luongo.
Foto: Brian Fluharty-USA TODAY Sports
NHL
SIBNER: På NHL-premiär med Bobby Lou
Prisa Gud. Nu är vi äntligen igång!

TAMPA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det var med mycket ivriga steg jag navigerade mig fram i ökenhettan och solgasset på Channelside Drive i Tampa denna torsdag. Kloka människor har sagt till mig att man måste gå långsamt när man bär kostym och det är 33 grader, men att promenera långsamt ligger inte i min natur. Jag är över huvud taget allergisk mot folk som går långsamt. Inget friskar heller upp som lite frustande ryggsvett i en svinkall hockeyarena. 

Från kvällens derbypremiär i Amalie Arena kan vi konstatera att Tampa Bay Lightning fick precis den start de behövde. Ett rätt så uppsnackat Florida Panthers kom på besök med ett bättre försvar, en demontränare och en uppgraderad målvakt.

Eller ja, de hade faktiskt också med sig förra årets målvakt. Roberto Luongo har ju gått i pension men var ändå den första jag såg när jag gjorde säsongsdebut vid grytorna i Lightnings fantastiska pressmatsal ikväll. Jag vet inte riktigt vad han har för roll hos Panthers just nu, men om hans uppgifter så bara sträcker sig till att hålla Dale Tallon och övrigt manskap på humör i pressboxen under matcherna så lär han vara värd varenda krona. 

Luongo är en stjärna. Han har en utstrålning som få andra, och det blir extra tydligt när han slipper sladda runt i ishockeyuniform och svett drypande i ansiktet.

Med krulligt backslick, skarpa skor och en uppsyn som vrålade ”fan så gött att åka runt och pranka folk, äta vad jag vill, hänga i korridor och skriva roliga saker på sociala medier hela säsongen” var han en mycket uppfriskande syn bland de bitvis lite gråa, sammanbitna figurer som vanligtvis befolkar sådana utrymmen i egenskap av gästande lags tjänstemän i sorlet före match.

”Coolt att de har TV i hissen när det tar sån tid”, utbrast han till synes uppriktigt upprymd när vi klev in i den massiva varutransport som tar journalister och annat löst folk från bottenplan upp till pressläktaren i Amalie Arena, inte sällan i sällskap av ölvagnar och soptunnor som knös in under de många stoppen längs vägen.  

Efteråt berättade Anton Strålman att han snart får Bobby Lou som granne i Parkland. Det hade jag också velat ha.

Nåväl. Panthers ser som helhet spännande ut och var sugna på att visa delstatsrivalen att det finns ytterligare ett lag att räkna med i Florida nu för tiden. Och så kan det mycket väl också vara, för Barkov och Hoffman och Trocheck och kompani snurrade bitvis riktigt friskt. Efter halva matchen skulle jag nog säga att de rentav var det bättre laget. 

Men så drog de också på sig ett gäng utvisningar och det kan man inte göra i Amalie Arena ens om man tar med sig en målvakt för 70 miljoner. 

Även om Tampa officiellt bara gjorde ett mål i power play så var det Panthers-utvisningar som låg bakom fyra av målen i 5–2-segern.

Att Lightning direkt fick utdelning från spelare som nyförvärven Kevin Shattenkirk och Patrick Maroon och att en Ondrej Palat som bör studsa tillbaka efter en svag säsong också fick måla var viktigt. Det skadar nog inte heller att Kutjerov hittade målet. (REDS ANM: skribenten skrev självmant med europeisk stavning så inte Uffe ska behöva ändra).

Apropå det: den stora behållningen i Tampa ikväll var Michail Sergatjev (REDS ANM: det fick jag ändå göra här. /UFFE). Tre assist från ryssens klubba och trots att han fortfarande är lite liberal med pucken i egen zon emellanåt är han otroligt läcker att beskåda. Det här blir nog året då han blommar ut ordentligt och det bör ramla in sisådär 60-70 poäng på kontot. Och då lär det nog också ramla in en del gosiga slantar framåt sommaren. 

bb190411bb008-1-1570173896.jpgMichail Sergatjev.Foto: Kim Klement-USA TODAY Sports

+++ 

Det var inte långt borta att dessa rader aldrig blev skrivna. Nu gör jag mig ingalunda illusionen att mina samlade hockeyverk är någon oförglömlig livsgärning i stil med ”Klockan klämtar för dig”, men det var åtminstone precis vad den gjorde på I-75:an på väg hem från matchen ikväll.

En eventuellt inte helt nykter förare i en rejäl Chevy Suburban tailgatade mig genom den lite täta trafiken ut ur Tampa och när det väl öppnade upp sig och the highway blev alive höll han sånär på att preja mig av vägen just söder om Brandon. Ett par mil senare hann jag ändå ikapp pugulisten, eventuellt för att jag körde rakt fram i en och samma fil istället för att kryssa mellan alla fyra. 

Då höll samma bil på att få sladd i rullgruset utanför vägrenen och tre ton Suburban vill man inte ha in i sidan av en liten vit Volvo. Eftersom irrationell fildisciplin är mer eller mindre gängse trafikmönster här på Floridas motorvägar under sena kvällar hade jag i normala fall gjort min klassiker och skickat helljuset och tutan efter honom. Kanske ett långfinger genom en nedvevad ruta. 

Jag skyr normalt inte konfrontation med dåliga bilister och drar mig inte heller för handgemäng med smaklösa alfahannar om situationen så skulle kräva. 

Men just den här bilen framfördes med registreringsskylt som kort och gott löd ”TYRANNY”. 

Man vet liksom att det inte är läge att hamna i en fender bender med en sådan snubbe på en kolmörk motorväg strax före midnatt.

+++ 

Anton Strålman. Känslosam match för honom givetvis, även om Panthers redan mött Tampa tre gånger under försäsongen. Men nu ikväll var det ju på riktigt. 

Han och familjen har flyttat från Tampa och är i färd med att sälja kåken ute på Davis Island. Nu är det istället fashionabla Parkland borta på östkusten som är hemma, åtminstone de närmaste tre åren. 

Mannen från Tibro hyllades snyggt på jumbotronen i Amalie med ett videomontage, och publiken bjöd upp med en liten ovation och rejäla applåder.
– Det var roligt, det är alltid kul att komma tillbaka och spela mot gamla lag. Det är det. Tyvärr fick vi inte med oss det resultat vi ville, men överlag tycker jag vi spelade ganska bra. Man vill ju ha poäng, men det var väl en OK start, sa Strålman efter matchen. 

Jag sprang för övrigt på Strålman redan före matchen. Mindre trivsamma omständigheter.

På väg till pressrummet hamnade jag i vanlig ordning mitt i smeten när bortalaget värmde upp med fotboll, och just som jag kom där och släntrade fram i mina myggjagare landade bollen vid mina fötter. Mycket till hockeyspelare blev jag ju inte, men jag var ändå oändligt mycket sämre på fotboll. Min instinkt att försöka returnera Keith Yandles lyra slutade således inte särskilt väl. 

Jag drog inte bara en utan TVÅ sträckta vrister rakt in i det låga staket som skiljer spelargången från journalisterna där i korridoren. Viss åverkan noterades. 

Eftersom det inte fanns något lämpligt brunnslock att försvinna ner i tog jag till slut helt sonika upp den förlupna bollen med handen och kastade den över staketet till Strålman. Ett bekant, hemtamt och förhoppningsvis förstående ansikte bland idel jublande hockeymiljonärer.

– Tjenare! sa han. 

– Tibro FF! hojtade jag.

+++ 

Jag ägnar en tanke åt Erik Karlsson, som blev pappa till en dotter i går. Nu vet vi vad det var för ”personal matters” som höll honom borta från premiären mot Vegas och efter det helvete som familjen Karlsson gick igenom förra året är det inte konstigt att han velat hålla locket på denna gryta så gott som det varit möjligt. Naturligtvis extra känslosamt och glädjande att det hela nu fick en lycklig utgång.

Så, grattis till Erik och Melinda! 

Det är stort att bli föräldrar och något säger mig att Karlsson kommer bli en lika fantastisk pappa som han är en hockeyback. Han verkar på den punkten ha en del gott att brås på också.

+++

Ingen Scotty Bowman på plats i Tampa ikväll. Han bor ju annars i krokarna här neråt Sarasota och är på plats på varenda hemmamatch, trots att han jobbar åt sonen i Chicago. Jag gissar att han kanske är ute med Blackhawks på deras resa i Europa.

Nästan lite skönt, eftersom jag är ganska säker på att han inte gillar mig. Han blängde på mig jättesurt under en av de sista matcherna i grundserien ifjol eftersom jag stod alldeles för nära honom i matkön, två gånger. Sedan dess nickar han inte ens och undrar väl i största allmänhet vad jag är för idiot som går runt och trängs i vikingaskägg och grälla skjortor och pratar fornnordiska.

Normalt går sådant mig fullständigt förbi. Jag har fler vänner än jag hinner med ändå. Men det är en av världens genom tiderna största hockeyprofiler vi talar om och EGENTLIGEN är jag ju skittrevlig och det vill jag ju att en sådan legendar som Bowman också ska tycka.

Någon gång under den här säsongen ska jag få revansch och göra något trevligt som får oss tillbaka på nicka-artigt-i-kaffekön-status och innan april är målet att kunna publicera en selfie med honom här på hockeysverige.se

+++

Runtom NHL i övrigt: det är svårt att hålla koll på andra matcher när det är premiär och man inte riktigt kommit in i multitaskingen. Men det var kul att snegla på Rangers-Winnipeg i spelavbrotten. Att båda lagen har brister i försvaret var knappast något nytt, men att de skulle starta med en sådan smällkaramell och öppna ställ åt båda hållen var ju extra glädjande för oss som älskar mål. Imorgon ska Jets åka och möta Devils ute i Newark och det kan bli nytt målkalas då. 

Mika Zibanejad fick bästa tänkbara start med fyra poäng och att han vinner den svenska poängligan i år ger nog inte sådana odds hos spelbolagen att man bör pantsätta huset. Rangers powerplay, med honom och den ryske brödmannen som tänkbara skyttar, det förefaller läskigt att försvara sig mot.

Tack också till Nikolaj Ehlers som trots förlusten petade in tre assist och gav visst hopp åt mitt sargade fantasylag, som tack vare en pågående telefonkonferens mitt under brinnande draft just nu består av en målvakt, en back och ett dussin forwards varav hälften är skadade eller nedskickade till AHL. 

+++ 

Rasmus Dahlins mål mot Pittsburgh? Ja herregud, vad säger man. Killen är 19 år och leker ibland hockey på NHL-nivå. Ge honom ett år till så får han röster till Norris Trophy.


Pittsburgh? En match är ingen match men jag står fast vid att det kan bli tungt i år. 

++++ 

Mycket imponerande seger av Nashville. Underläge hemma mot Minnesota efter två perioder trots stort spelövertag, och ett potentiellt förlösande mål i powerplay som efter diverse turer blev bortdömt. Troll i maskineriet är bara förnamnet och att förra säsongen slutade som den gjorde berodde mycket på att Predators från jul och framåt hade stora problem att hitta fantasi och effektivitet i anfallsspelet. 

Men nu gick de ut och vände på steken. Till slut 5-2 och tre assist av Matt Duchene i debuten och även om jag trivs som fisken i vattnet här i Florida så önskar jag ändå att jag satt på Broadway i Nashville och skrev de här raderna. Det lär ha varit en sjujävelens drag där denna torsdag.

+++

Imorgon hoppas jag kunna släppa mina riktiga arbetsuppgifter redan vid 14.00 och ratta in Chicago-Philadelphia. Det är två lag jag är mycket nyfiken på att se den här säsongen och att de båda möts på neutral plan i Europa blir en perfekt start på helgen.

På återseende!

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten