Sök
Västerviks Victor Öhman har ont under en match mot Modo tidigare i höstas.
Foto: Bildbyrån/Johan Löf
HockeyAllsvenskan
ENGLUND: "Jag är uppriktigt oroad över deras situation"
Västervik är en stad som är belägen vid kusten mellan Norrköping i norr och Oskarshamn i söder. Att det periodvis kan blåsa hårda, isande vindar är något undertecknad går i god för då jag sedan ett decennium tillbaka lever i staden.

Frågan är om det nu blåser snålare och värre än det någonsin gjort tidigare?

Efter att ha inlett serien lovande med tre raka segrar har det gått desto tyngre på slutet där man radat upp tre raka förluster. Poängskörden står på sju inspelade poäng och är absolut ingen katastrof i sig utan det är trenden med tre raka förluster som är illavarslande.

Jag är inte särskilt orolig över den sportsliga delen då jag tycker klubben förfogar över ett lag som utan större problem bör kunna hålla två lag bakom sig.

Klubbens ordförande Per Embretsen fälldes i dag för misshandel. Straffet blev 50 timmars samhällstjänst samt cirka 7 000 kr som han ska betala i skadestånd. Så länge inte sponsorer drar åt sig öronen tror jag att den här soppan bara är en storm i vattenglaset som snart dragit över.

Något som jag däremot är uppriktigt orolig över är klubbens ekonomi. 

FÖRSÄMRAT PUBLIKSNITT

Efter förra säsongens bokslut stod det klart att man inte klarade de ekonomiska kraven för elitlicensen, vilket innebar att man nu är inne i så kallat kontrollår. Det här är klubbens fjärde år i Hockeyallsvenskan och publiken har successivt minskat för varje år som gått. 

Första säsongen landade publiksnittet på fina 1 721 åskådare i grundserien. Den här säsongens tre första hemmamatcher landar snittet på blygsamma 1 088 åskådare.

Någonstans utgår varje ny budget från föregående års siffror och den negativa publiktrenden som förra säsongen bidrog till missad elitlicens tenderar nu att sjunka ytterligare. Förra säsongen kom det 1 449 åskådare/match, vilket alltså inte var tillräckligt för att erhålla elitlicens. 

I år har snittet sjunkit betänkligt gentemot föregående år. Det gör mig uppriktigt orolig över klubbens framtida existens på den här nivån. Och det faktum att min chans att bevaka ligan live på min hemort då skulle försvinna.

Man kanske kan tycka att Västervik endast är tre hemmamatcher in i serien och att det finns gott om tid att vända publiktrenden. Det är dock inte så enkelt. Första matcherna på en säsong brukar sätta prägeln för var publiksnittet landar. Det är inte alls ovanligt att ett lags första hemmamatcher lockar fler åskådare än vad snittet landar på när säsongen summeras. 

Som sagt, jag är uppriktigt orolig över vart det tar vägen.

BLÅSER REJÄL MOTVIND

Utan att egentligen ha något som helst belägg för detta säger min magkänsla att man sitter i en ganska rejäl ekonomisk knipa där det blåser rejäl motvind. Knackiga resultat, en misshandelsdom på klubbens ordförande, sämre stämning i hallen än vad det varit på många år samt potentiella åskådare som sitter framför tv:n hemma i soffan och muttrar över höjningen av biljettpriser. Allt sammantaget gör att det känns svårjobbat.

Jag hoppas verkligen att jag har fel angående det ekonomiska läget, men jag kan inte blunda för tendenserna jag ser samt den hårda datan vad gäller publiksiffrorna.

Johan Svensson, Mr.Madhawk kallad, gick i dag ut med att Västervik är en av klubbarna som Modos Lukas Wernblom är aktuell för att bli utlånad till. Klubben förfogar i dagsläget över 14 forwards och om det blir aktuellt med ett säsongslån eller övertagande av Wernbloms kontrakt så innebär det att någon annan kommer att få lämna truppen på grund av ekonomiska orsaker. Här tror jag att Erik Nyström ligger i riskzonen för att skeppas vidare alternativt frysas ut. 

Mina källor säger att han sitter på ett dyrare kontrakt och trots att han tog chansen och gjorde 1+1 i gårdagens match mot Tingsryd har han i övrigt inte övertygat i säsongsinledningen. Han var dessutom trettonde forward mot Vita Hästen med endast dryga minuten i istid.

*****

Angående Tingsryd så övertygade de med ett solitt och rejält spel. Man kommer kanske inte vara ett topplag i vinter men heller inget bottenlag. Fyrtornen Oscar Holst och Filip Owesson jagar andan ur halsen på motståndarlagets backar även i år och Robin Olsson spelar lika misstagslöst som han gjort de senaste 15 åren. 

Men den spelare som imponerade mest på mig igår var Felix Olsson

Han öppnade upp matchen, och mina ögon för honom, med en 35-meterspassning som tyvärr ledde till ett missat friläge. Sedan bara fortsatte han att dominera isen med lena dragningar och smarta framspelningar. Han agerade även speldosa i powerplay vilket han skötte med bravur. 

Håll ett öga på Felix, han är bra och kommer förmodligen växa ännu mer. Dels under säsongen men det kommer även bli intressant att se om han, inom några år, även kan växa ur den allsvenska ligan på samma sätt som han uppenbarligen växt ur Hockeyettan-kostymen.

Han är för övrigt en av Tingsryds spetsspelare som klubben hämtat från Hockeyettan precis som lagkaptenen Robin Olsson nämnde när jag pratade med honom för knappa två veckor sedan. 

Har ni inte läst den texten hittar ni den här.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten