Västerviks Victor Öhman har ont under en match mot Modo tidigare i höstas.
Foto: Bildbyrån/Johan Löf
HockeyAllsvenskan
ENGLUND: "Jag är uppriktigt oroad över deras situation"
ANNONS
Västervik är en stad som är belägen vid kusten mellan Norrköping i norr och Oskarshamn i söder. Att det periodvis kan blåsa hårda, isande vindar är något undertecknad går i god för då jag sedan ett decennium tillbaka lever i staden.

Frågan är om det nu blåser snålare och värre än det någonsin gjort tidigare?

Efter att ha inlett serien lovande med tre raka segrar har det gått desto tyngre på slutet där man radat upp tre raka förluster. Poängskörden står på sju inspelade poäng och är absolut ingen katastrof i sig utan det är trenden med tre raka förluster som är illavarslande.

Jag är inte särskilt orolig över den sportsliga delen då jag tycker klubben förfogar över ett lag som utan större problem bör kunna hålla två lag bakom sig.

Klubbens ordförande Per Embretsen fälldes i dag för misshandel. Straffet blev 50 timmars samhällstjänst samt cirka 7 000 kr som han ska betala i skadestånd. Så länge inte sponsorer drar åt sig öronen tror jag att den här soppan bara är en storm i vattenglaset som snart dragit över.

Något som jag däremot är uppriktigt orolig över är klubbens ekonomi. 

FÖRSÄMRAT PUBLIKSNITT

Efter förra säsongens bokslut stod det klart att man inte klarade de ekonomiska kraven för elitlicensen, vilket innebar att man nu är inne i så kallat kontrollår. Det här är klubbens fjärde år i Hockeyallsvenskan och publiken har successivt minskat för varje år som gått. 

Första säsongen landade publiksnittet på fina 1 721 åskådare i grundserien. Den här säsongens tre första hemmamatcher landar snittet på blygsamma 1 088 åskådare.

Någonstans utgår varje ny budget från föregående års siffror och den negativa publiktrenden som förra säsongen bidrog till missad elitlicens tenderar nu att sjunka ytterligare. Förra säsongen kom det 1 449 åskådare/match, vilket alltså inte var tillräckligt för att erhålla elitlicens. 

I år har snittet sjunkit betänkligt gentemot föregående år. Det gör mig uppriktigt orolig över klubbens framtida existens på den här nivån. Och det faktum att min chans att bevaka ligan live på min hemort då skulle försvinna.

Man kanske kan tycka att Västervik endast är tre hemmamatcher in i serien och att det finns gott om tid att vända publiktrenden. Det är dock inte så enkelt. Första matcherna på en säsong brukar sätta prägeln för var publiksnittet landar. Det är inte alls ovanligt att ett lags första hemmamatcher lockar fler åskådare än vad snittet landar på när säsongen summeras. 

Som sagt, jag är uppriktigt orolig över vart det tar vägen.

BLÅSER REJÄL MOTVIND

Utan att egentligen ha något som helst belägg för detta säger min magkänsla att man sitter i en ganska rejäl ekonomisk knipa där det blåser rejäl motvind. Knackiga resultat, en misshandelsdom på klubbens ordförande, sämre stämning i hallen än vad det varit på många år samt potentiella åskådare som sitter framför tv:n hemma i soffan och muttrar över höjningen av biljettpriser. Allt sammantaget gör att det känns svårjobbat.

Jag hoppas verkligen att jag har fel angående det ekonomiska läget, men jag kan inte blunda för tendenserna jag ser samt den hårda datan vad gäller publiksiffrorna.

Johan Svensson, Mr.Madhawk kallad, gick i dag ut med att Västervik är en av klubbarna som Modos Lukas Wernblom är aktuell för att bli utlånad till. Klubben förfogar i dagsläget över 14 forwards och om det blir aktuellt med ett säsongslån eller övertagande av Wernbloms kontrakt så innebär det att någon annan kommer att få lämna truppen på grund av ekonomiska orsaker. Här tror jag att Erik Nyström ligger i riskzonen för att skeppas vidare alternativt frysas ut. 

Mina källor säger att han sitter på ett dyrare kontrakt och trots att han tog chansen och gjorde 1+1 i gårdagens match mot Tingsryd har han i övrigt inte övertygat i säsongsinledningen. Han var dessutom trettonde forward mot Vita Hästen med endast dryga minuten i istid.

*****

Angående Tingsryd så övertygade de med ett solitt och rejält spel. Man kommer kanske inte vara ett topplag i vinter men heller inget bottenlag. Fyrtornen Oscar Holst och Filip Owesson jagar andan ur halsen på motståndarlagets backar även i år och Robin Olsson spelar lika misstagslöst som han gjort de senaste 15 åren. 

Men den spelare som imponerade mest på mig igår var Felix Olsson

Han öppnade upp matchen, och mina ögon för honom, med en 35-meterspassning som tyvärr ledde till ett missat friläge. Sedan bara fortsatte han att dominera isen med lena dragningar och smarta framspelningar. Han agerade även speldosa i powerplay vilket han skötte med bravur. 

Håll ett öga på Felix, han är bra och kommer förmodligen växa ännu mer. Dels under säsongen men det kommer även bli intressant att se om han, inom några år, även kan växa ur den allsvenska ligan på samma sätt som han uppenbarligen växt ur Hockeyettan-kostymen.

Han är för övrigt en av Tingsryds spetsspelare som klubben hämtat från Hockeyettan precis som lagkaptenen Robin Olsson nämnde när jag pratade med honom för knappa två veckor sedan. 

Har ni inte läst den texten hittar ni den här.

Den här artikeln handlar om: