Axel Holmström.
Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån
SHL

"Det är klart att det inte har blivit som förväntat här"

Han värvades till HV71 under sommaren och var tänkt att vara en av lagets allra största stjärnor. Återkomsten till SHL har dock inte blivit som förväntat hittills för Axel Holmström då han har varit bänkad i flera matcher. och fått nöja sig med minimal speltid.
– Jag ska inte åka omkring och tycka synd om mig själv, säger 23-åringen till hockeysverige.se.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

2015 var Axel Holmström en av de hetaste talangerna i hela hockey-Sverige. Han vann poängligan i SM-slutspelet med 18 poäng på endast 15 matcher och vann EliteProspect.com Award som SHL:s bästa junior. Han var även en av de bästa spelarna för Sverige i JVM både 2015 och 2016. 

Därefter följde två stabila säsonger i Skellefteå med minst 20 poäng innan det bar iväg till Nordamerika för att förverkliga NHL-drömmen. I AHL fick han det dock inte att stämma och nu är han, 23 år gammal, tillbaka i SHL för spel med HV71. 

"KOM ÖVER DIT I FEL FAS"

För hockeysverige.se berättar han om sina två år i farmarligan.
– Väldigt lärorika säsonger rent personligt och individuellt utanför isen, jag lärde mig självklart även mycket på isen. Det är nya erfarenheter som jag har försökt att lägga bakom mig. Även om allt inte är positivt, eller om det inte går som en dans på rosor, så gäller det att ta med sig det som en erfarenhet. Det är något som jag känner är viktigt att ta med sig in i framtiden också. Det finns mycket för mig att ta med sig, sedan fanns det ju mycket mer att önska hockeymässigt, säger Holmström. 

Vad var det som inte riktigt funkade där borta?
– Jag kom kanske över i lite fel fas, inte riktigt i den formen som jag ville vara i. Jag hade lite skavanker och hade inte fått den bästa sommarträningen då jag mestadels hade tvingats köra rehabträning. Jag kunde inte visa upp min bästa sida direkt när jag kom och första intrycket blev väl inte det så bra med tanke på det. Det är vad det är. Det blev inte som någon av oss hade önskat där borta. För mig har det bara varit att släppa det och gå vidare. Jag tänker inte på det förutom när någon frågar om det, jag har lagt den tiden bakom mig. Det var då och nu ser jag framåt och ser fram emot att fortsätta jobba här i HV71, berättar han.

bb190917zs009-1570028047.jpgI sin andra SHL-match för HV71 blev Axel Holmström målskytt men därefter har spelet inte riktigt stämt. Foto: Axel Boberg/Bildbyrån

När det stod klart att han inte skulle vara kvar i Nordamerika fanns det bara ett alternativ och det var att flytta hem till Sverige för spel i SHL.
– Sverige är ju en toppliga i Europa och det är även en liga som är väldigt bra att utvecklas i enligt mig. Den är ju kanske inte den mest offensiva eller kreativa ligan som finns men den är väldigt utvecklande rent fysiskt och hockeymässigt. Det är väldigt högt tempo där ute och för mig var det en självklarhet att vända tillbaka till SHL, speciellt med tanke på var jag befinner mig i min karriär då jag har några viktiga år framför mig här när det kommer till min egna utveckling.

VILLE INTE TILLBAKA TILL NORRLAND

Axel Holmström är bördig från Arvidsjaur i Lappland och spenderade hela sin svenska proffskarriär i Skellefteå. När det var klart att han skulle återvända till SHL var det flera klubbar som var intresserade, bland annat Luleå och just Skellefteå. Holmström nobbade dock sin tidigare klubb för att flytta till södra Sverige istället.
– Först och främst sökte jag något nytt. Jag vill fortsätta samla egna, nya erfarenheter. Jag ville inte falla tillbaka i någon trygghet utan vill utvecklas som människa och kanske bo på andra ställen än uppe i Norrland.
– Sedan hade jag flera fantastiska samtal med sportchefen här, Johan Hult. HV71 är ju en organisation som alltid är med och tävlar och har ett bra lag. Det var självklart för mig och jag bestämde mig ganska tidigt för att jag skulle flytta hit. Jag fick en bra känsla och har det fortfarande.

Hur har den första tiden här varit?
– Väldigt roligt, det är en fantastisk stad och ett fantastiskt lag. Jag är jättenöjd, sedan finns det ju mer att önska utifrån mig själv.

Axel Holmström inledde med att göra mål direkt i sin hemmapremiär för HV71 men därefter har det inte gått lika bra för centern. På de första sju matcherna snittar 23-åringen under tio minuter i istid per match, det är lägre än vad han hade i Skellefteå som 18-åring. 

"EN MOROT ATT VISA ATT JAG FORTFARANDE ÄR EN TOPPSPELARE"

I HV:s match mot just Skellefteå tvingades Holmström sitta på bänken nästan hela matchen och fick spendera mindre än två minuter på isen över hela matchen.
– Det är klart att det inte har blivit som förväntat, ingen förväntar ju sig någonsin att tvingas sitta på bänken. Man vill alltid visa sig från sin bästa sida och spela sin bästa hockey. Nu gäller det för mig att vara positiv och fortsätta titta framåt.
– Som hockeyspelare finns det alltid en press på sig. Jag är inte ensam om det och ska inte gå runt och tycka synd om mig själv. Jag får inte falla tillbaka och bli negativ utan jag ska fortsätta hålla huvudet högt och fortsätta kämpa. Jag vet vad jag kan göra och vet att jag har en tro på mig själv, just självförtroendet är något man är väldigt mån om. Nu gäller det att se framåt också och inte tänka på det som har varit.

Kan petningarna bli en extra tändvätska för dig?
– Absolut är det så. Det finns ju många som har saker att säga och tycka, det är ju deras jobb. För mig finns det bara saker för mig att bevisa och det är något som jag tar en väldig stor stolthet i. Jag älskar hockey och det är något jag vill göra under lång tid framöver.
– Det blir helt klart en extra morot att visa att jag fortfarande är en toppspelare.

Vad är det som du behöver göra för att få den speltiden du vill ha?
– Det är ju en process i att alltid utvecklas. Jag är ju fortfarande bara 23 år och fortsätter att förbättra de sakerna som jag vet är bra på. Det är lätt att man börja snegla på sina svagheter och utgå från det när man vill förbättra sig men jag gillar att kolla på mina styrkor och jobba för att bli ännu bättre på dem. Någonstans är det ju ändå mina bra sidor som är anledningen till att jag är här, sedan gäller det såklart att förbättra det man inte är lika bra heller.
– Det är inget specifikt som jag behöver göra utan jag ska spendera mycket tid i gymmet och på träning för att utvecklas. Det har jag alla förutsättningar för att göra här, HV71 hjälper mig väldigt mycket och jag har goda möjligheter att fortsätta utvecklas även om det går upp och ner i sitt hockeyspelande.

bb190917mb099-1570028286.jpgAxel Holmström är fast besluten att visa att HV gjorde rätt att satsa på honom.Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

LEVER I NUET 

I gårdagens match mot Linköping fick Holmström dock ett ökat förtroende. Han fick spela över tolv minuter, en ökning med tio minuter jämfört med matchen dessförinnan.
– Det kändes lite ringrostigt, det var ju en stund sedan man spelade på riktigt. Jag kände mig lite försiktig i början men sedan kom jag in i det mer och mer. Det har blivit bättre och bättre för mig, jag får börja där och fortsätta utvecklas.

Axel Holmström skrev på ett tvåårigt kontrakt med HV71. Hans främst fokus är att bli en bättre hockeyspelare under den tiden. Målet om att få spela i NHL finns kvar men just nu lever han dag-för-dag. Han berättar att han har gått vidare från det förflutna och undviker att tänka på framtiden.
– Någonstans har vi alla en dröm om att spela i NHL så enkelt är det ju. Detroit har mina rättigheter men jag har ingen kontakt med dem alls, vi har gått skilda vägar.
– För mig handlar det om att vara här och nu. Många andra pratar om det som har varit, med hur jag spelade i SHL tidigare och i Nordamerika. Jag tittar inte för långt framåt och jag ser verkligen inte bakåt för fem öre, utan jag är här och nu. Jag är inte en bättre hockeyspelare än vad jag är i dag, det är där jag är och sedan får vi se vart det tar mig. Förhoppningsvis kan jag bli så bra som möjligt.
– Man är aldrig bättre än sin senaste hockeymatch eller hur är det klyschan går. Jag försöker leva i det, inte i det förflutna eller det som kommer. Allt mitt fokus är på nuet, säger Axel Holmström.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 15 augusti
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
04:00 Sverige - Tyskland JVM
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch
onsdag 17 augusti
18:00 Finland - Tyskland JVM
19:00 Tingsryd - Karlskrona Träningsmatch
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
21:30 Sverige - Lettland JVM
01:00 Kanada - Schweiz JVM
torsdag 18 augusti
04:30 USA - Tjeckien JVM
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Frölunda Träningsmatch
19:00 VIK Västerås - Vita Hästen Träningsmatch
19:00 BIK Karlskoga - AIK Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch
fredag 19 augusti
18:00 Tingsryd - Kristianstad Träningsmatch
19:00 Björklöven - Skellefteå Träningsmatch
19:00 Södertälje - Almtuna Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Djurgården Träningsmatch
lördag 20 augusti
15:00 Frölunda - Djurgården Träningsmatch
16:00 Kristianstad - IFK Helsingfors Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten