Sök
Han spenderade åtta år i USA men nu är Hampus Gustafsson tillbaka i Sverige och har fått göra sin SHL-debut.
Foto: Bildbyrån
SHL

"Har alltid varit en dröm att få chansen att spela i SHL"

Efter åtta år i USA vände Hampus Gustafsson hem till Sverige. Efter en lyckad provtid med Rögle BK blev han klar för spel i klubben resten av säsongen. Nu har, 25 år gammal, fått göra sina första matcher i SHL. 
– Än så länge har det varit riktigt, riktigt kul, säger han till hockeysverige.se.

Han spelade i Troja-Ljungbys juniorlag fram till 2011. Då flyttade Hampus Gustafsson till USA och började spela juniorhockey och collegehockey innan han blev sajnad av Washington Captials. 

Han fick spela i AHL med Hersey Bears men blev inte kvar efter fjolåret. Då bestämde sig 25-åringen för att vända hem till Sverige igen och blev klar för spel i Rögle. 

Nu har Gustafsson fått göra sina första seniormatcher i Sverige. 
– Det har varit jätteskoj. När man väl har klarat av den här provperioden och fick förlängt då har jag verkligen kunnat se fram emot att dra igång säsongen. Det har varit en annan typ av hockey för mig och det har varit otroligt kul. Första matchen här i Ängelholm var det jäkligt härligt drag i arenan. Än så länge har det varit riktigt, riktigt kul, säger han till hockeysverige.se.

"EN RIKTIGT HÄRLIG UTMANING"

Rögle har inlett starkt och har plockat tre segrar på de fyra inledande matcherna. Än står Gustafsson fortfarande på noll poäng och han tycker att starten har varit hyfsat bra för hans del.
– Jag tycker att det har gått helt okej, förhoppningsvis kan jag bygga vidare på det här och göra det bättre där ute. Det känns ganska bra och stabilt. Det har funkat bra i flera olika spelformer och hittills känns det helt okej. Men som sagt, självklart finns det fortfarande utrymme att bygga vidare på mitt spel.

Han spelade totalt 83 matcher i AHL och 29 matcher i ECHL under sina knappa tre år inom Washingtons organisation. Han kände därefter att åtta år var tillräckligt många att ha spenderat i USA och valde att vända hem.
– Jag kände att de sista två åren där inte gick riktig som jag ville. Det kändes som att jag behövde en nystart och ville testa på något nytt, jag var öppen för det mesta egentligen. När jag kom i kontakt med Rögle så förstod jag att de hade något riktigt spännande på gång och satsade hårt. När jag fick chansen att försöka komma och ta en plats, då kändes det bara rätt. En riktigt härlig utmaning helt enkelt.

skarmavbild-2018-10-19-kl-15-42-53-1562179586.jpegHampus Gustafsson.

HAR ALLTID VELAT SPELA I SHL

Den utmaningen har också gjort att Gustafsson får göra något helt nytt med tanke på att han bara har spelat juniorhockey tidigare. Trots att han drömde om NHL när han var i USA så får han nu uppnå den målsättning som han hade som en ung kille i Ljungby.
– När man var yngre var ju alltid målet att få spela i SHL, det var här man ville spela. Det är ju det högsta som går att nå inom Sverige och det var alltid en dröm. Sedan blev det att jag åkte över till USA och tog en annan väg. Nu när jag fick chansen att kunna ta en plats och faktiskt få spela i SHL. Jag kände att det verkligen var något som jag ville testa på, för att jämföra hur man står sig i ligan. Jag har ju bara sett det på TV men aldrig få uppleva det själv.

Senast han spelade på stor rink var i Troja-Ljungbys J20-lag 2011. Efter att ha vant sig vid att spela på liten rink blev det en klar skillnad att återvända hit.

Har det blivit en stor omställning att vänja sig vid den stora rinken?
– Ja, det tycker jag. Det blir andra vinkar och ytor som behöver täckas av, det är ju också ett lite annat spel här. Nu känner jag att jag har kommit in i det på ett bra sätt men det tog några veckor där i början. Nu känns det som normalt.

Vilka är de största skillnaderna mellan att spela i AHL och SHL?
– Eftersom att det är lite tajtare med rinken där så går det också lite fortare. Där är det ett skottläge nästan var du än är i offensiv zon, det är mer start och stopp och dumpa puck. Här är det mer kontrollerat spel, det är ju fortare en hög fart men lite annat spelsätt. Här ska man ta hand om pucken annorlunda. Det är inte lika rakt som det är i USA. Det är ännu viktigare att vårda pucken här eftersom att det är större ytor, och då även svårare att vinna tillbaka pucken om man tappar den.

"INTRESSET FÖR SHL HAR ÖKAT JÄTTEMYCKET"

Både för Hampus Gustafsson och för Rögle var det en osäkerhet som rådde kring hur det hela skulle falla ut. Därför skrev de först tryout-kontrakt innan de visste att det skulle bli bra. Därefter fick 25-åringen sitt kontrakt förlängt för resten av säsongen. 

Han kände ett driv att bevisa sig själv och jämföra sitt eget spel med hur det var i SHL. Nu visar Gustafsson att det är en nivå som han trivs att spela på. 
– I början visste man inte riktigt vilken nivå jag, eller ligan, låg på. Jag själv kan ju tycka och tänka vad jag vill men de som bestämmer här i Rögle tyckte att jag höll, med tanke på att det blev permanent här. Det är ju ett kvitto på att det jag gjorde på isen uppskattades. Jag gör allt jag kan för att jag ska göra det bättre hela tiden. Det känns absolut som att jag hör hemma på den här nivån.

bb190914pa147-1569346352.jpgHampus Gustafsson är en stark defensiv forward men vill nu även visa sina offensiva kvalitéer och bidra med poäng.Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Har du fått blodad tand för SHL nu då?
– Absolut, man visste inte riktigt vad man ger sig in i först. Jag hade skaffat mig ett liv där i USA och det blev nästan som att jag fick flytta över Atlanten igen trots att det här ändå är hemma. Det blev en stor omställning men det är klart att det är trygghet här och jag har nära hem till Ljungby också.
– Jag ser ju verkligen hur mycket hockeyn betyder här i Ängelholm. Jag känner att jag vill kunna göra alla glada och stolta över laget. När man ser vilken inramning och vilken inlevelse som det är på matcherna så får man helt klart blodad tand. Det känns som att intresset för SHL runt om i hela Sverige har ökat jättemycket de senaste åren och det gör ju bara att det är ännu mer kul att spela här.

VILL LYFTA SITT OFFENSIVA SPEL

Just hur det är runt omkring isen och främst på läktarna är något som skiljer sig kraftigt från hur det var borta i Nordamerika. Här upplever han att det är roliga att spela inför hemmafansen, trots att det var mer publik på läktaren i USA.
– Det finns ingen ingen klack där borta. Även om det är mycket folk så är det inga ramsor, det blir inte samma känsla. Det är högljutt men inte på samma sätt. Där jag spelade var det riktigt bra publiksnitt, 9000-10 000, men det blir ändå inte samma tryck och ibland var det nästan tomt på en del bortamatcher. Här känns det som att det är klart bättre tryck.

I Hersey Bears hade han en mer tillbakadragen roll och kände att han inte riktigt fick förtroende. Han sattes även i en defensiv roll vilket gjorde att bara sköt tre mål och stod för tolv poäng under sin tid i AHL. 

Hans främsta egenskaper är i det defensiva spelet och han är bra på att döda utvisningar. Nu när han återvänder till SHL vill han dock även få chansen att vässa på sina offensiva färdigheter och börja leverera mer.
– Jag får göra det man är värvad för och göra det bästa man kan av de förutsättningarna. Även om jag har en relativ lik roll som den jag hade i AHL så får jag betydligt mer speltid här. Jag känner mig mycket mer involverad i spelet och matcher. Nu får jag verkligen spela, även om det är i en fjärdelina. Nu får jag göra grejer, jag får hitta på saker offensivt och vara kreativ så det är klart att det är skillnad.
– Jag kan göra vad jag kan och få fram lite kreativitet. Det är också något som jag vill kunna förbättra. Det vore kul att kunna bidra med lite mål också. Hade varit jättekul att komma hem och göra det. Det viktiga nu är att vinna matcher och göra vad som krävs för det. Min prioritering är det defensiva spelet men det tar jag gladeligen på mig för jag känner att jag har en större del av laget som är viktigt. Jag vill ju samtidigt göra en del mål och vara involverad i det offensiva spelet också, säger Hampus Gustafsson

Idag 19:00
Västerviks IK - IF Björklöven
1 5.50
X 5.00
2 1.47
Idag 19:00
Djurgårdens IF - Brynäs IF
1 1.74
X 4.50
2 4.35
Idag 19:00
IK Oskarshamn - Färjestads BK
1 4.20
X 5.30
2 1.67
Idag 19:00
IF Malmö Redhawks - Linköping HC
1 2.15
X 4.20
2 3.05
Idag 19:00
Växjö Lakers HC - Luleå HF
1 2.95
X 4.10
2 2.25
Idag 19:00
Rögle BK - Örebro HK
1 1.80
X 4.50
2 3.85
Idag 19:00
Skellefteå AIK - HV 71
1 2.10
X 4.25
2 3.10
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten