Lindström och Ahnelöv har inlett lovande
Bildbyrån
SHL
EKHOLM: Fem tankar efter premiärveckan
ANNONS
Mer än en vecka av SHL. Drygt en en halv av HockeyAllsvenskan. De första omgångarna i landets två högsta serier har dragit igång och på många sätt med dunder och brak. Vem hade trott att Oskarshamn skulle leda SHL? Att Växjö av alla lag skulle ligga på 0 poäng och att nederlagstippade Tingsryd skulle inleda som en frisk fläkt i HockeyAllsvenskan? Det finns mycket att ta in efter de första omgångarna. Jag synat fem punkter lite extra:

Jonas Ahnelöv

Han kom till Leksand med en förhoppning om revansch på fjolårssäsongen, som i ärlighetens namn var ganska tungt för Jonas Ahnelöv. Men vilket lyft han fått. Med mer ansvar och större roll än den han hade i Rögle har Ahnelöv blivit den ledande back Leksand hoppats på att få i honom. Redan nu känns det som att han gjort fler offensiva utflykter än på hela förra säsongen, och då har poängen också kommit. Hans mål och två assist än så länge är bara fyra poäng färre än vad han gjorde på 39 matcher i Skåne 2017-18. Extra viktig har den rutinerade och tidigare OS-backen varit i Johan Fransson och Mattias Karlssons skadefrånvaro. Visst kan han bli en av säsongens bästa värvningar?

INRAMNINGEN

Det har redan nu varit en rad fantastiska fester runt matcherna i både SHL och HockeyAllsvenskan. Timrå hyllade Jonathan Dahlén med ett mäktigt tifo. Leksand bjöd på en vitklädd Tegera Arena mot Malmö, som svarade med nästan 10 000 åskådare i derbyt mot Rögle. Oskarshamn har utsålt. I går var det fullsatt mellan MODO och Björklöven i  HockeyAllsvenskan. Jag hade lätt kunnat räkna upp fler ... Säsongen har fått en häftig start, rent publikmässigt. Nu är det bara att hoppas att det håller i sig...

bb190922po147-1569324434.jpg

Fansens hyllning till Dahlén i Timrå. FOTO: Bildbyrån

Kristianstad-Tingsryd

Jag var på den historiska hockeyallsvenska premiären i Kristianstad i fredags. Ett fullsatt (2300) Kristianstad ishall fullständigt kokade. Jag visste inte vad jag skulle förvänta min innan matchen, men överraskades positivt. Kristianstads klack höll igång hela tiden och på bortastå trängdes tre busslaster av TAIF-supportrar vilket skapade en enorm stämning i den lilla hallen. 

Det blev inte sämre av att matchen var en höjdare. Intensiv hockey, högt tempo och målschanser åt båda hållen. Dessutom bjöd lagen på dramatik. Kristianstad ledde med 2-1 när 31 sekunder återstod. Då fick gästerna straff och kvitterade. I sudden avgjorde sedan Joachim Nermark till TAIF-supportrarnas stora glädje. Det var en sådan där match man alltid vill uppleva. Hoppas på fler sådana under säsongen. 

Kristianstad och Tingsryd kan förresten bli intressanta att följa. Kristianstad kan mycket väl ta sig in topp-8 och Tingsryd är nog inte redo att ta den där bottenstämpeln de fått inför säsongen...

Dominik Bokk

Tysken har inte fått en smakstart i Rögle, åtminstone inte poängmässigt. St. Louis Blues-talangen står fortfarande på noll poäng och har fått utstå en del kritik från läktarhåll i Catena Arena. Men vilka krav ska man egentligen sätta på en 19-åring? Han kommer till en ny klubb och omgivning och visst - han har spetskompetenserna - men allt går inte i raketfart alltid. Jag har råkat se alla Rögles matcher och även om han kammat in noll poäng hittills har Bokk skapat rejält mycket framåt. Hans corsi (andelen skottprocent framåt när spelaren är på isen) ligger på 64,18 procent. Bara två spelare, med lika många matcher spelade, har bättre i Rögle (Mattias Sjögren 66,67 och Erik Andersson 67,19).

Bokk har tillsammans med Sjögren och Nils Höglander varit aktiva i att skapa målchanser. Rögle har vunnit tre av fyra matcher.  Fortsätter Bokk spela som han gjort lär poängen trilla in väldigt snart. Då kommer Rögle ta ännu fler segrar i sina jakt på en topp-6-plats. 

bb190815mb154-1567500698.jpg

Dominik Bokk har inte fått det att lossna i Rögle — ännu .Foto: Bildbyrån

Joakim Lindström — BÄST I ÅR IGEN  

Joakim Lindström blir äldre till åren, men han fortsätter leverera hockey som om det var berättat i en fiction-bok. 35-åringen har redan gjort sju poäng och toppar SHL:s poängliga. Man borde väl inte vara förvånad egentligen, eller hur? I Cmores sändning i lördags specialstuderade de Lindström. Hur han såg ytor innan de fanns, hur han stod uppställd med pucken och med hjälp av riktningen på sina skridskor kunde lura motståndet var pucken skulle gå (grym analys av Wikegård och Rönnqvist för övrigt). Det är små detaljer, men det är små detaljer som blir avgörande. Joakim Lindström är mästare på att utföra dem. Han är det i år igen. 

Vi hörs!

//@ekholmpeter


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch