Sök
Ali Khaldi.
Foto: Ronnie Rönnkvist
ÖVRIGT

Väsbyhjälten som tog plats i algeriska landslaget

”Algeriet, varför är inte jag där?"
Ali Khaldi var en av del av Vilda Väsby som mycket oväntat tog steget upp till Elitserien 1987.
Långt efter att hockeykarriären lagts till handlingarna dök en oväntad chans upp – nämligen att få representera Alis pappas hemland Algeriet i
 en landslagsturnering.

SOLLENTUNA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Algeriet är ingen stor hockeynation. Rättare sagt så finns det knappt någon hockey alls i det främst fotbollstokiga landet som är det största i Afrika. Trots det har en av Väsbys hjältar från avancemanget till Elitserien 1987 spelat i deras hockeylandslag. 

Hans namn är Ali Khaldi, uppväxt i Akalla och till stor del fostrad som hockeyspelare i Djurgårdens ungdomsverksamhet. Idag jobbar han främst som personlig tränare.
– Det här är 2008 och jag går in på Aftonbladet och ser att det var något jag borde läsa. Jag tog upp artikeln och då var det en kille från Grums med marockanskt ursprung som varit nere och spelat Arab Cup i Abu Dhabi, berättar Ali Khaldi då vi slagit oss ner i en hotellfoajé i Sollentuna.
– Jag såg att Marocko, Förenade Arabemiraten, Kuwait, någon ytterligare och Algeriet som var med. ”Algeriet, varför är inte jag där?”

alikhaldi-3-1568820276.jpgAli Khaldi.Foto: Ronnie Rönnkvist

"DU MÅSTE VARA ALGERIETS BÄSTA LIRARE?"

Många skämtade med Khaldi om att han var just algerier då han spelade hockey.
”Ali, du måste vara Algeriets bästa lirare?” (Skratt). I alla fall tog jag kontakt med en kille i London, Karim Kerbouche, som dragit ihop det här. Han hade över nätet hittat killar med algerisk bakgrund och som hade spelat hockey.
– Eftersom jag lade av så pass tidigt fanns det inga stats på mig så han kunde då inte hitta mig. Jag drog ner ett mail till honom. Året efter skulle det bli en ny Arab Cup. Vi hade träningsläger i Paris en vecka i maj och körde stenhårt.
– Då var jag med och lirade ett antal matcher för det algeriska landslaget mot franska division 1- och 2-lag. Det var en kille till från Sverige men med algeriskt ursprung, men dom flesta var från Frankrike såklart och som lirade i franska ligan. Det var även med någon från Kanada.

Vilken nivå höll laget?
– Om jag ser till förra året då jag var nere och coachade laget i Arab Clubs Championship skulle jag säga att någon kanske skulle kunna spela division 1-hockey, men annars är det ner på division 3- eller 4-nivå.

Du har alltså coachat laget också?
– Arab Cup skulle spelats varje år. Hösten 2009 hände det ingenting. Efter det skulle vi spela African Cup, men det hände heller ingenting. Då lade jag det där åt sidan.
– Nu har det tagit fart igen så förra året i april var vi i Abu Dhabi och lirade Arab Club Championship. Då var det Algeriet, Egypten, Libanon, Tunisien, Förena Arabemiraten…

Finns det intresse kring det här nere länderna du nämner?
– I Algeriet har man inte har man inte någon riktig koll på hockeyn. Det är en skön snubbe som spelat i England, Karim Kerbouche, som styr hela grejen. Han har bland annat haft massor med möten med sportministeriet för att vi ska få ett eget förbund.
– Sedan finns det en kille i en relativt stor stad som heter Sétif som har ett köpcentrum. Inne där finns en liten rink och det är den enda isen som finns i Algeriet. Där har Karim och några killar från Frankrike varit nere och hållit i lite hockeyskolor både på och off ice. Vi har skickat ner utrustning och lite sådant till dom.
– Däremot finns det ett intresse i Frankrike och det finns en del algerier, marockaner och tunisier där som numera lirar hockey.

ali-khaldi-algeriet-1568820007.jpg
Ali Khaldi (vänster) i Algeriets färger.Foto: Privat

SPENDERADE HELA DAGARNA PÅ NATURISEN

Ali Khaldi är född i Sverige, men anledningen till att han är iblandad i den algeriska hockeyn är att hans pappa har rötterna där.
– Jag har dubbla medborgarskap. Min farsa är från Algeriet. Däremot är morsan norska så egentligen fanns det ingen hockey i mig från första början.

Var fick du hockeyintresset ifrån?
– Jag minns att jag fick ett par grillor av några norska släktingar då jag var fem, sex bast. Då klev jag ner på någon naturis utanför huset. Där var jag hela dagarna.
– Sedan var det en farsa till en av mina polare som var tre år äldre, den farsan såg mig där nere och sa ”du borde hänga med på hockeyskola.” Jag hängde med till en hockeyskola i Kallhäll som var i Jakobsbergs GoIF:s regi och på den vägen är det.
– Det var också mycket hockey ute i Jakobsberg vid den här tiden och vi hade ett väldigt bra 65-lag.

Just känslan av att ha rötterna i Algeriet är något som växer mer och mer inom honom.
– Jag har varit ner dit och ju äldre jag blivit desto mer känner jag att Algeriet delvis är mitt land. Såklart blir det ännu tydligare när vi ser hur det ser ut i samhället. Eftersom jag heter Ali Khaldi så förstår man att jag inte är svensk. Då blir det ännu viktigare för mig att stå upp för dom bitarna och mina rötter.
– Sedan är jag svensk, men jag kan inte sitta vid ett fikabord och höra folk säga ”jävla araber.” Det funkar inte. ”Vi tänker inte på dig Ali, du är ju svensk.” Min farsa är arab… Det här har blivit viktigare och viktigare för mig ju äldre jag blivit.

"ALI, ALI, APA"

Som hockeyspelare fick han också höra ett och annat om sitt ursprung även om han inte lade så stor vikt vid det.
– Jag kommer ihåg Bamse-cupen. Vi var åtta bast. Då stod det, jag tror det var grabbar från andra gängen, och skrek ”Ali, Ali, Apa”. Jag gissar inte att det var några föräldrar med, men jag kommer ihåg det där väldigt väl.
– Det var inget som bet på mig utan jag förstod att anledningen till att dom skrek på mig var inte för att jag var dålig utan tvärtom, att jag var bra.

Det måste ändå ha satt sig inom dig eftersom du minns det väl nästan 50 år senare.
– Ja, exakt. Jag kommer verkligen ihåg det och det har satt sig. Sedan var det en del på seniornivå att det i trashtalket var "jävla svartskalle" och hej och hå, men det hade jag inga bekymmer med.

alikhaldi-2-1568819963.jpgAli Khaldi.Foto: Ronnie Rönnkvist

"ATT VI INTE FATTAR BÄTTRE 2019"

Hockeysverige.se har tidigare träffat flera spelare som drabbats av rasism och talat öppet om det. Bland andra Daniel Muzito Bagenda och Hugo Enock.

När vi berättar om vad som drabbat dom skakar för Ali Khaldi på huvudet och det märks tydligt på honom att det här är inget som han tycker vi ska acceptera i svenska samhället.
– Jag tycker det är vidrigt och en ren okunskap. Ska vi ta det längre så är det här vad som händer här ute i samhället, säger Khaldi och nickar ut mot torget utanför hotellfönstret.  
– Självklart tycker jag det är en vidrig företeelse. Det var inte lika mycket på den tiden jag växte upp och lirade. Jag tog det mer som en skön kick ”nu jäklar ska jag mosa er.” Idag är det på ett helt annat sätt.
– Det är så märkligt att det ens förekommer, att vi inte fattar bättre 2019. Det handlar om det allmänna tyckandet om invandringen, men det är helt andra frågor. Idag når dessutom saker ut mycket snabbare via sociala medier. Om någon kallade mig för svartskalle i en match så nådde det ingenstans utan det stannade hos mig.
– Dom här killarna du nämner har kanske fått utstå det här länge, under många, många år både på isen och i sociala medier bara för att dom valt att lira hockey.

MED PÅ VILDA VÄSBYS RESA

Svensk-algeriern från Akalla var också med om en klassisk resa 1987 då han var en av spelarna i det Väsby-lag som tog klivet upp till elitserien.
– Det var häftigt eftersom det var helt osannolikt. Vi var i stort sett ett antal unga grabbar som inte hade tagit någon tröja i AIK, Djurgården eller Hammarby, men vi hade bra hockeykunskaper. Dessutom hade vi ett väldigt bra driv, vilket var det som gjorde att vi gick upp.
– (Niklas) Wikegård piskade på samtidigt som vi var villiga att göra allt…

Var Niklas Wikegård mer pådrivare än vad Anders Sörensen var?
– Ja, det var han absolut. Wikegård var pådrivande och bara några år äldre än jag. Han var dessutom yngre än några i laget. Det var honom man ville visa sig för. Sörensen var kanske tänkaren i sammanhanget.
– Det var inget svårt att vara pådrivare för det här laget eftersom vi var många unga galna. Det var full fart framåt och vi var villiga att göra det som krävdes av oss.

Ni lär ha varit tajta vid sidan av också.
– Ja, det var vi verkligen. Det tycker jag var häftig eftersom vi var ett gäng killar som hade lirat mot varandra under hela uppväxten som blev superbra polare. Det var, som sagt var, väldigt häftigt, men det var också en Dagslända. 
– Vi brukar skämta om det jag och Peter (Wallén), vi är väldigt bra polare. Jag hade nummer 18 och sa efter säsongen då vi gått upp att jag lade av eftersom jag satt på bänken så mycket den säsongen. Jag var 22 år, men kände att jag inte nådde dit jag hade som mål.
– Jag lämnade min tröja. Då kom Peter dit, tog min nummer 18 och sedan lirade han ner grabbarna, avslutar Ali Khaldi med ett skratt.

Ali Khaldi valde efter hockeykarriären att i stället hålla på med kampsport och jobba som personlig tränare. En intervju med honom om hur han ser på att man ska förbereda unga spelare för träning innan dom kommer i målbrottet hittar ni inom kort på hockeysverige.se. 

Du kanske även vill läsa: Fyra svenskar på hockey-VM:s bakgård: ”Allt betalas av oss spelare själva” Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten