Eric Gelinas
Bildbyrån
SHL

Fem klubbar på tre år — nu har han hittat hem i SHL

ANNONS

Klubbytena har avlöst varandra de senaste säsongerna. Men nu har Éric Gélinas landat i Ängelholm – redo att jobba i lugn och ro samt ta sig an sin första hela SHL-säsong. 
– Det är ett kul spelsätt här. Jag var imponerad av ligan ifjol och hade väldigt kul. Det spelade in i mitt beslut att återvända, säger Röglebacken till hockeysverige.se 

ÄNGELHOLM (Hockeysverige.se)

Eric Gelinas har några händelserika hockeyår bakom sig, minst sagt. 

Säsongen 2016-17 delade han mellan Colorado Avalanche i NHL och San Antonio Rampage i AHL. 2017-18 representerade han Laval Rocket i AHL och när säsongen 2018-19 inleddes hade han KHL-lagets Slovan Bratislavas logga på bröstet. Innan fönstret för övergångar stängde i våras stod det dock klart att backen skulle representera Rögle under spurten av säsongen.

Fem klubbar på tre år. Snacka om många och stora förändringar.

Flytten från Slovakien till Ängelholm skulle komma att förändra en hel del för den 28-årige kanadensaren. I våras skrev Gelinas på för två nya år med Rögle vilket ger honom kontinuitet i hockeykarriären igen. 

– Folket här i klubben, lagledningen, personalen och spelarna gör det till ett roligt ställe att jobba och spela på. Det var skönt att veta var jag skulle och hur det skulle bli inför den här säsongen. Jag är glad att vara tillbaka. 

Den fransk-kanadensiska backen föddes i Vanier, Ontario 1991. 2009 draftades han av New Jersey Devils som nummer 54 totalt och fick tre år senare debutera i NHL. Han var en "Devil" i tre och en halv säsong, innan han trejdades till Colorado där han fortsatte slåss för en fast NHL-plats. Totalt blev det 189 matcher i NHL och 236  i AHL vilket summerar hans proffskarriär i Nordamerika så här långt. När han sedan valde att flytta till Bratislava skrev han ett bytt kapitel i karriären. Även om det blev ett kort sådant. 

– Det är stor skillnad. Det var första gången jag var i Europa. Jag kom till en klubb där jag inte kände någon, jag kände inte till språket eller hur det skulle fungera. Det var lite stressigt på ett sätt. När jag kom hit (till Rögle) i slutet av säsongen tyckte jag verkligen om allt, det är därför jag valde att komma tillbaka. 

”GÄLLER ATT RÖRA PÅ FÖTTERNA”

Med sitt skott blev Eric Gelinas ett farligt vapen från Rögles blålinje. Under den snart avslutade försäsongen har han bland annat fått visa upp det i en central roll i lagets powerplay. Med dagar kvar till premiären finslipar han och Rögle nu på detaljerna för att försöka slå HV71 på hemmaplan. Gelinas ser gärna till att bidra på fler sätt än med sitt skott, och med erfarenheten från de tio matcherna han gjorde i våras ska han bli ännu bättre. Nu vet han vilken typ av liga han kommit till. 

– Om jag ska jämföra SHL mot KHL är tempot lite högre här. Det är lite tätare defensivt, men det är en väldigt bra liga. Det finns några superstjärnor, men generellt sätt är alla spelare väldigt bra. 

– Det gör att ligan håller hög nivå. Det är ett kul spelsätt här. Jag var imponerad av ligan ifjol och hade väldigt kul. Det spelade in i mitt beslut att återvända.

gelinas-topp-1562182840.jpegEric Gelinas jobbar på att få fart under fötterna. Hockeysverige.se

Kanadensaren mäter 193 centimeter och väger 98 kilo. Det är en stor kropp att flytta på, särskilt när tempot är högt och rinkarna är stora, till skillnad på de något mindre som finns hemma i  Nordamerika. 

– Det finns skillnader mellan ligorna. Här är det aldrig någon som tar ledigt. Det är alltid full fart så jag var tvungen att lära mig att hela tiden röra på fötterna. Man har inte så mycket tid på sig här, men måste röra sig för att skapa ytor. 

– Det är en sak som jag lärde mig förra säsongen och det som jag fokuserat mest på under försäsongen. Att bli snabbare i fötterna och få upp konditionen. Jag känner mig bra nu och att träningen betalat av sig. Jag är redo att anta utmaningarna som kommer. 

En av utmaningarna blir kanske att lära sig lite svenska. 

Nu är det ju trots allt tänkt att han ska stanna i Ängelholm de kommande två åren.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL