Fredrik Pettersson Wentzel
Ronnie Rönnkvist / Bildbyrån
SHL

"Försöker glömma den säsongen så mycket som möjligt"

Efter ett par tunga år är Fredrik Pettersson-Wentzel nu nykomlingen Oskarshamns stora målvaktshopp. Nu berättar den landslagsmeriterade målvakten om återkomsten till svensk hockey och den jobbiga säsongen i Tyskland.

 Det stämde inte för mig och jag kom in i det fel från början.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)

Mellan 2014 och 2016 var 
Fredrik Pettersson-Wentzel till och från med i Tre Kronor. Säsongen 2016/17 vann han SM-guld och 2013/14 silver. Inför förra säsongen ville 28-åringen från Uppsala prova på något nytt. Han lämnade då HV71, som han vunnit SM-guld med, för att flytta till Düsseldorf, men flytten blev inte alls vad han själv hade hoppats på.
- Jag försöker glömma den säsongen så mycket som möjligt, säger Pettersson-Wentzel då hockeysverige.se träffar honom för en intervju på Globe Hotel som liggen mellan Globen och Tele 2 Arena, alltså på den plats där gamla ödledammarna låg en gång i tiden.
- Det stämde inte för mig och jag kom in i det fel från början. Ju längre säsongen led desto mindre fick jag spela. Sedan var vi för många importer och då spelade jag mindre på grund av det.
- I efterhand kan jag se det som en bra läropeng för mig att åka utomlands för att uppleva lite andra grejer, möta andra lag och se en annan hockey. Jag tar med mig mycket från det runt hockeyn, att bo i ett annat land och sådana bitar. Däremot, rent hockeymässigt är jag inte nöjd med säsongen alls.

Varför valde du Tyskland från början och vad förväntade du dig?
- Jag ville testa något annat och möta lite andra lag, se något annat. Då hade jag åtta, nio SHL-säsonger i ryggen. Samtidigt förväntade jag mig att få spela mycket. Jag åkte inte dit ner för att kolla på hockey. Nu blev det inte som jag ville eller förväntade mig.

Var det mycket media och tryck på dig som import?
- Hockeyn är stor där, men självklart är fotbollen det som är störst. Samtidigt är det mer folk på läktarna under hockeymatcherna där än vad det är här.
- Det blev annorlunda då jag var i Tyskland eftersom jag inte förstod vad dom skrev i tidningarna, vilket var ganska skönt, säger förra tysklandsproffset med ett skratt. 

Kunde ha blivit kvar i Tyskland

Som coacher i Düsseldorf hade Fredrik Pettersson-Wentzel två före detta tyska landslagsspelare, Harold Kreis och Tobias Absteiter. Två bra tränare enligt 28-åringen.
- Dom var bra och inga konstigheter där. Vi hade en bra dialog under hela säsongen. Sedan spelade jag med (Mathias) Niederberger som är tysk landslagsmålvakt. Han gjorde en jättebra säsong så det var tuff konkurrens också. 

bb190906lt030-1568200008.jpgFoto: Bildbyrån

Om det inte alltid allt fungerade tipptopp på isen så fungerade livet vid sidan av bättre. I laget spelade även svenskarna 
Calle Ridderwall och Nichlas Torp, vilket underlättade den tillvaron en hel del.
- Både Calle och jag hade tuffa säsonger så vi försökte hitta på lite annat under säsongen. Det var skönt att ha honom där. Han hade bott i Düsseldorf förut och kunde visa mig runt lite.
- Han hade en jättesäsong där för sju år sedan och var ganska pigg när vi drog igång säsongen, men fick sedan inte till det riktigt spelmässigt. Helt klart var han lite igenkänd på gatorna där.

Var det nära att du skulle blivit kvar i Tyskland?
- Först var det lite snack om det. Det var under första halvan av säsongen, om jag skulle förlänga. Vi valde att vänta lite, men sedan blev det ganska klart från båda parter att vi skulle gå skilda vägar.
- Vi pratade lite med några andra lag i Tyskland och jag var rätt nära några lag. När det sprack, jag kände att jag ville spela i toppskiktet i Tyskland annars kunde jag lika gärna åka hem till Sverige för att spela. 

Två tunga säsonger

För fyra säsonger sedan var du landslagsmålvakt, hur ser du på att din utveckling som målvakt varit efter det?
- Jag har haft två säsonger där jag inte fått ut hundra procent av mitt spel, jag har inte ens varit nära.
 Samtidigt har jag inte känt att jag blivit sämre som målvakt. Jag har fler verktyg idag för att spela bra än vad jag hade för tre, fyra år sedan.
- Sedan handlar det om att få till det och det finns olika anledningar till att jag inte fått det dom här två säsongerna. Mitt sista år i HV71 var det mycket utifrån som gjorde att jag inte fick till det. Förra säsongen hade jag mig själv att skylla mycket att jag inte fick ut max av mitt spel.
- Nu känner jag mig i bra form och verkligen redo för att spela mycket igen. Det känns bra. 

ishockey-shl-djurgoerden-hv71-5-1562192276.jpegFredrik Pettersson-Wentzel i HV-tröjan. Foto: Bildbyrån.

Sneglar du mot landslaget igen?
 - Vi får väl se. Det kommer fram unga keeprar hela tiden och som är bra, men jag har några år kvar i alla fall, säger Pettersson-Wentzel med ett leende och fortsätter:
- Jag vill tillbaka till den nivån jag var på för några år sedan, när jag var landslagsaktuell hela tiden. Det vet jag att jag kan om jag bara får till det. Jag kan bara fokusera på mitt eget spel och spela så bra som möjligt. Sedan får vi se om (Stefan) Ladhe vill ha mig i landslaget eller inte. 

'De är bäst i SHL'

Hur skulle du säga att nivån är på svenska målvakterna i SHL jämfört med bara för några säsonger sedan?
- Den är jättehög. Sedan kan jag känna att det inte är samma topp i SHL som det varit tidigare. Nivån är ändå väldigt hög och som jag sa kommer det upp unga killar hela tiden som är bra.
- Det är ändå svårt att svara på den frågan. SHL har blivit mer och mer att man spelar på två målvakter. Idag är det inte som förr i tiden då lagen hade en målvakt som i princip spelade 90 procent av matcherna. I alla fall är det kul att vara tillbaka och se vad som hänt i ligan.

Vem är SHL:s bästa målvakt för tillfället enligt dig?
- Oj… Av det jag hört och sett från förra säsongen var ”Lassi” (
Joel Lassinantti) riktigt bra. Samtidigt spelar alltid ”Bulans” (Thomas Berglund) lag alltid bra försvarsspel. Då är det lättare att vara målvakt också. Men som svar på din fråga är fortfarande ”Lassi” och Viktor Fasth med där uppe. 

fredrik-pettersson-wentzel-3-1568200229.JPGFoto: Ronnie Rönnkvist.

"En riktigt kul utmaning"

Fredrik Pettersson-Wentzel kommer antagligen få en ganska svettig säsong i och med att han valde spel i bottentippade Oskarshamn kommande säsong.
- När vi väl valde att kolla mot Sverige fanns det inte många platser kvar. När det sedan började bli mer och mer aktuellt med Oskarshamn kände jag att det kunde bli en riktigt kul utmaning.
- Jag har under min karriär egentligen bara spelat i lag som ska vinna SM-guld och vara med i toppen. Samma sak var det i Tyskland förra säsongen. Vi ville vara topp fyra och vinna guld där.
- Det känns kul med en annan typ av utmaning där det är andra förutsättningar och annat snack kring laget. Det här känns kul och dessutom, nu då jag blivit lite äldre, har jag fått tagit en lite med ledande roll i laget utanför isen. Det känns också inspirerande och kul.

Det är många rynkar på näsan vad det gäller att Oskarshamn tagit klivet upp i SHL, men förra landslagsmålvakten har så här långt bara bra erfarenheter av klubben och laget.
- Det är mycket bättre än jag trodde. Många av killarna jag inte hade koll på alls och heller aldrig sett spela har jag blivit imponerad av.
- Klart att jag känner att det inte organisationsmässigt inte är lika stort eller håller samma klass som i HV71 eller Färjestad som jag varit i tidigare. Det visste jag också om då jag sajnade.
- Det ska bli kul och unga killarna i laget är sugna att visa upp sig på SHL-scenen nu. Klart att det kommer bli tufft, men jag är redo.

Du kanske även vill läsa:
IK Oskarshamn: Ingen slagpåse – men hur ska de orka hela vägen?
Plus IK Oskarshamn: Ingen slagpåse – men hur ska de orka hela vägen?
"Hade hellre fått fler chanser och misslyckats"
"Hade hellre fått fler chanser och misslyckats"
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 25 september
13:00 Luleå - Brynäs SDHL
15:30 AIK - HV 71 SDHL
16:00 Modo - Leksand SDHL
16:00 Djurgården - Linköping SDHL
16:10 SDE - Göteborg SDHL
20:00 Washington Capitals - Buffalo Sabres NHL
00:00 Edmonton Oilers - Winnipeg Jets NHL
måndag 26 september
03:00 Colorado Avalanche - Vegas Golden Knights NHL
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
tisdag 27 september
19:00 Skellefteå - Färjestad SHL
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 HV 71 - Leksand SHL
19:00 Brynäs - Örebro SHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 28 september
19:00 Brynäs - SDE SDHL
19:00 Mora - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Vastervik - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - AIK Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens NHL
torsdag 29 september
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Växjö - Brynäs SHL
19:00 Leksand - Örebro SHL
19:00 Linköping - Luleå SHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Färjestad - Skellefteå SHL
19:00 Rögle - Malmö SHL
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
fredag 30 september
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten