John Tortorellas gäng tappade en hel del talang under sommaren.
Foto: Christopher Hanewinckel-USA TODAY Sports
NHL

Columbus Blue Jackets: Baksmälla eller pånyttfödelse?

ANNONS

Uträknade av de flesta efter sommarens förluster av framför allt Sergej Bobrovskij och Artemij Panarin. Nu måste John Tortorella gräva djupt i sitt taktiska arkiv för att göra en vinnare av ett lag som tappat en hel del talang, konstaterar Uffe Bodin.

Det är svårt att klandra Jarmo Kekäläinen för att han gick all in. 

Efter närmare 20 år i NHL hade Blue Jackets fortfarande inte tagit sig förbi första slutspelsrundan inför förra säsongen. Det ändrade Kekäläinen på med en aggressiv värvningsplan som lade grund för storskrällen mot grundseriedominanten Tampa Bay Lightning i första rundan.

Den finske general managern valde inte bara att behålla Sergej Bobrovskij och Artemij Panarin, som båda hade indikerat att de hade för avsikt att testa free agent-marknaden den här sommaren. Han värvade också både Matt Duchene och Ryan Dzingel från Ottawa Senators innan trade deadline. 

Det räckte för att knäcka Tampa, men inte att ta sig förbi blivande finalisten Boston Bruins i andra rundan.

Kortsiktigt? Absolut! Men samtidigt en nödvändig ur ett symboliskt perspektiv. Columbus fans har haft tålamod med ett lag som oftast varit mediokert. Den här satsningen skapade äntligen något att yvas över. 

Men underbart är som bekant kort. Och efter den här sommaren – där man förlorat de fyra spelarna nämnda ovan – får Blue Jackets börja om på ny kula.

Hur ska det gå?

jones-2-1562186471.jpegSeth Jones.Foto: Aaron Doster-USA TODAY Sports

POÄNGKUNGEN

Cam Atkinson

Efter Artemij Panarins avsked kommer blickarna att lyftas mot framför allt Atkinson och hans bidrag för Blue Jackets. Den speedige lille forwarden satte personbästa med 41 mål och 69 poäng i fjol och behöver fortsätta gå i bräschen om det här laget ska ha chansen att gå till slutspel. Kommer att behöva få bra understöd av spelare som Pierre-Luc Dubois och Gustav Nyquist.

MÅLVAKTSETTAN

Joonas Korpisalo

Det här blir Columbus kanske största test. Förlusten av Sergej Bobrovskij öppnar dörren för Korpisalo eller Elvis Merzlikins att kliva in och ta över förstaspaden. Korpisalo har visat en del potential som backup, men det är först nu vi får se om han klarar av att hantera den utsatta rollen som förstakeeper. Merzlikins har varit bra på internationell nivå och svarat för bra hockey i Schweiz. Men i ännu större utsträckning än i fallet med Korpisalo har vi ingen aning om vad han är på NHL-nivå. En av dessa herrar måste krasst sett leverera om Blue Jackets ska ta sig till slutspel.

BACKESSET

Seth Jones

Poängproduktionen dippade en smula under fjolårsäsongen, men Jones är i allra högsta grad med i toppskiktet när man talar om ligans bästa backar. Han är en komplett back som behärskar spelets alla delar. Vid snart 25 års ålder är han på väg in i karriärens absoluta prime och med en riktig fullträff till säsong skulle han kunna blanda sig i kampen om en Norris Trophy. Speciellt om han får fortsätta att bygga kemi med parhästen Zach Werenski.

GENOMBROTTSMANNEN

Alexandre Texier

Fransmannen, som fått sin skolning i Finland de senaste två åren, var en stor glad överraskning när han klev in i NHL under slutet av säsongen. Efter att först ha skjutit fem mål på sju matcher i AHL debuterade Texier för Blue Jackets och spelade till sig förtroende i slutspelet. Med de luckor som har uppstått under sommaren finns det utrymme för spelare som honom och Emil Bemström att spela till sig en permanent roll i laget på en gång.

SVENSKARNA

Gabriel Carlsson

Efter en lovande start på äventyret i Nordamerika har den nu 22-årige backen haft svårt att vinna klubbledningens förtroende. Efter att bara ha spelat en NHL-match förra säsongen går Gabriel Carlsson in i den här säsongen – som dessutom är ett kontraktsår – med mycket att bevisa. Det är några backar han måste passera i hierakin för att ta en ordinarie plats i laget.

Alexander Wennberg

En annan spelare med mycket att bevisa. Wennberg hade ett riktigt tungt fjolår i NHL, där en bristande produktion slutligen bidrog till att stockholmaren placerades på läktaren av John Tortorella. Med Matt Duchene ute ur bilden har 24-åringen alla chanser att vinna tillbaka rollen som andracenter. Men då måste han först och främst vinna tillbaka förtroendet hos Tortorella. Det positiva inhoppet i hockey-VM skvallrar om att det fortfarande finns mer att hämta i Wennberg.

Gustav Nyquist

Efter NHL-karriärens mest produktiva säsong, som avslutades med en trejd från Detroit till San José och en lång slutspelsresa, blev Nyquist unrestricted free agent. 30 år gammal är han kanske bättre än någonsin och kommer få en nyckelroll i ett försvagat Columbus. Det är givetvis inte rimligt att förvänta sig Nyquist ska ersätta Panarin rakt av, men i en framskjuten roll har han chansen att göra runt 20 mål och 60 poäng igen.

Jakob Lilja

Fick ett genombrott med Djurgården som ledde hela vägen till ett NHL-kontrakt. Lilja kommer att stå på gränsen till att ta en botten sex-roll i det här laget. Kan han fånga John Tortorellas uppmärksamhet på campen och visa att han är en spelare att lita på har han en chans. Men det är en 50/50-situation.

Emil Bemström

Fjolårets målkung i SHL har fått en lite tråkig start på Nordamerika-äventyret då en ansiktsskada stoppat honom från att kunna delta på Blue Jackets rookieläger. Det behöver inte vara ett hinder för Bemström om han bara visar upp sin spetskompetens runt motståndarkassen. Columbus skriker efter offensiv talang efter att ha tappat en hel del av den varan under sommaren. Det gör att Bemström har alla möjligheter att kliva rakt in i laget – och kanske till och med ta en plats i lagets topp sex.

Övriga svenskar i organisationen:
Anton Karlsson, b
Kevin Stenlund, fw

DRAFTVALET

Eric Hjorth

Jarmo Kekäläinens satsning under förra säsongen kostade en hel del draftval. Det gjorde att Blue Jackets inte hade något draftval förrän i fjärde rundan. Där plockade man upp Linköpings backtalang Eric Hjorth, en spelare som missade stora delar av fjolårssäsongen på grund av skada. Nu ska 18-åringen representera Sarnia Sting i OHL. Beskrivs som en storvuxen och rörlig back med offensiv uppsida. 

COACHEN

John Tortorella

Mannen, myten och legendaren. John Tortorella är ett namn som till och med breddpubliken som följer sporten kan referera till. Hans väldokumenterade utbrott och syrliga utspel har gått virala på YouTube och sociala medier vid många tillfällen. Men faktum är att han med åren har blivit lite mer balanserad och lugn. Han kan fortfarande bjuda på citat som får ögonbryn att höjas, men det är sällan han helt och hållet tappar fattningen likt han kunde göra tidigare. När Columbus Blue Jackets nu har tappat en hel del kvalité i laguppställningen kommer veterancoachens närvaro att bli ännu viktigare. Tortorella måste anpassa sin taktik till den nya verkligheten. Klarar han av det – och Blue Jackets får bättre målvaktsspel än vi kanske förväntar oss – har laget en chans.

PROGNOSEN

Det är svårt att hitta en NHL-klubb som tappat lika många profiler under en och samma sommar som Columbus Blue Jackets gjorde i år. Det värsta Jarmo Kekäläinen skulle ha kunnat göra efter tappen av Bobrovskij, Panarin och Duchene hade varit att börja jaga ersättare på free agent-marknaden. Nu plockade han visserligen in Gustav Nyquist, men det var ingen värvning som kostade skjortan.

Trots att förra säsongens satsning kostade på, både vad gäller talanger och draftval, har Blue Jackets en fin grupp prospects på väg upp. Den här säsongen kommer mycket att handla om att få spelare som Alexandre Texier och Emil Bemström att bli bekväma i NHL och låta dem växa organiskt.

Baksidan med alla tapp är givetvis att laget tappat en hel del i slagstyrka. Bobrovskij lämnar ett stort hål och massor med osäkerhet bakom sig. Är Korpisalo eller Merzlikins verkligen målvakter att axla manteln? Framåt är det i första hand Panarins kreativitet som inte kan ersättas.

Mycket faller på John Tortorella att försöka bygga ett starkt kollektiv av det här laget. På pappret är Columbus Blue Jackets inte kattpiss. Men det var samtidigt ett lag som snubblade sig in i slutspel på den sista wild card-platsen Eastern Conference förra säsongen. Och det med Bobrovskij och Panarin i laget.

Det är på förhand svårt att se Blue Jackets som ett slutspelslag. Men jag skulle aldrig våga avfärda ett lag med John Tortorella i båset. Han har en förmåga att få ut mer av sina spelare än många andra coacher.

tex-1568062440.jpgAlexandre Texier.Foto: Aaron Doster-USA TODAY Sports

IN OCH UT   

Nyförvärv: Elvis Merzlikins, mv, Lugano, Veini Vehviläinen. mv, Kärpät, Andrew Peeke, b, University of Notre Dame, Vladislav Gavrikov, b, SKA Sankt Petersburg, Emil Bemström, fw, Djurgården, Jakob Lilja, fw, Djurgården, Gustav Nyquist, fw, San José, Marko Dano, fw, Winnipeg, 

Förluster: Sergej Bobrovskij, mv, Florida, Keith Kinkaid, mv, Montréal, Adam McQuaid, b, klubblös, Lukas Sedlak, fw, Traktor Tjeljabinsk, Matt Duchene, fw, Nashville, Artemij Panarin, fw, New York Rangers, Mark Letestu, fw, Winnipeg, Ryan Dzingel, fw, Carolina. 

COLUMBUS BLUE JACKETS TRUPP 2019/20

MÅLVAKTER
#70
Joonas Korpisalo (G)251994Pori, FIN19083L19/20$1,150,000
#90
Elvis Merzlikins (G)251994Riga, LAT19187L19/20$874,125
BACKAR
#53Gabriel Carlsson (D)221997Örebro, SWE19587L19/20$894,166
#44
Vladislav Gavrikov (D)231995Yaroslavl, RUS19093L19/20$925,000
#4
Scott Harrington (D)261993Kingston, ON, CAN18894L21/22$1,633,333
#3
Seth Jones (D)241994Arlington, TX, USA19395R21/22$5,400,000
#46
Dean Kukan (D)261993Volketswil, SUI18784L19/20$725,000
#27
Ryan Murray (D)251993White City, SK, CAN18593L20/21$4,600,000
#65
Markus Nutivaara (D)251994Oulu, FIN18587L21/22$2,700,000
#58
David Savard (D)281990St-Hyacinthe, QC, CAN188103R20/21$4,250,000

Zach Werenski (D)221997Grosse Pointe, MI, USA18895L21/22$5,000,000
FORWARDS
#77
Josh Anderson (RW)251994Burlington, ON, CAN191100R19/20$1,850,000
#13
Cam Atkinson (RW)301989Riverside, CT, USA17381R24/25$5,875,000
#52Emil Bemström (RW)201999Nyköping, SWE17982R21/22$925,000
#28Oliver Bjorkstrand (RW/LW)241995Herning, DEN18380R20/21$2,500,000
#56
Marko Dano (C/W)241994Eisenstadt, AUT18296L19/20$800,000
#17
Brandon Dubinsky (C/LW)   “A”331986Anchorage, AK, USA18893L20/21$5,850,000
#18Pierre-Luc Dubois (C/LW)211998Ste-Agathe-des-Monts, QC, CAN19194L19/20$894,166
#71


Nick Foligno (W/C)   “C”311987Buffalo, NY, USA18392L20/21$5,500,000
#37
Markus Hännikäinen (LW/RW)261993Helsinki, FIN18691L19/20$750,000
#38
Boone Jenner (C/LW)   “A”261993Dorchester, ON, CAN18893L21/22$3,750,000
Jakob Lilja (LW)261993Limhamn, SWE18488L19/20$792,500
#20
Riley Nash (C/RW)301989Consort, AB, CAN18586R20/21$2,750,000
#14Gustav Nyquist (RW/LW)301989Halmstad, SWE18083L22/23$5,500,000
#42
Alexandre Texier (C/LW)191999Grenoble, FRA18488L21/22$897,500
#10Alexander Wennberg (C)241994Nacka, SWE18689L22/23$4,900,000
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
fredag 31 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL