Dick Axelsson, Ilari Melart, Christian Engstrand, Nichlas Hardt
Bildbyrån
SHL
LISTA: SHL-spelarna som fortfarande saknar klubb
ANNONS
Runt 20 spelare som kan vara aktuella för SHL-spel nästa säsong går fortfarande utan kontrakt. Har du koll på alla?

De senaste dagarna har Johan Forsberg sajnat med Modo och Johannes Salmonsson med Oskarshamn. Adam Brodecki flyttade hem till Brynäs förra veckan. De blir färre och färre, de kontraktslösa spelarna. Men det finns alltjämt några mer eller mindre heta namn som går utan klubb.

Jonathan Granström, Brynäs

Närmast en ikon i Gävle - men frågan är om inte karriären är över. Jonathan Granström spelade inte på hela förra säsongen utan led fortfarande av sviterna från den hjärnskakning han åkte på i slutspelet 2018. Är 33 år, har inte spelat sedan våren 2018, och har haft skadeproblem. Vi har nog sett det sista av den så omtyckte forwarden.

Dick Axelsson, Djurgården

Djurgården eller inget? Det är i alla fall den känslan jag får, utifrån sett. Dick vill spela i Djurgården och jag har svårt att se att det "nej" de gav efter säsongen inte kommer bytas ut mot ett "ja". Dels för att Emil Bemström kan försvinna, men också för att det helt enkelt finns plats för Dick i laget i min mening. Djurgården kan vinna guld med Axelsson i laget. Utan honom rankar jag dem några pinnhål längre ned. Jag tror han hamnar i DIF till slut.

Daniel Widing, Rögle

Gjorde tio poäng på 39 matcher i Rögle i SHL. Får han verkligen ett till kontrakt i Sveriges högstaliga? Tveksamt. Det känns som att det i så fall är någonstans där han täcker upp för skador på kort sikt. Jag tror absolut det finns lag utomlands som kan tänka sig att plocka in Widing, däremot. Kanske en comeback i Tyskland kan bli aktuell?

190226se062-1563450445.jpgDaniel Widing.

James Wright, Linköping

Tyskland känns också som nivån den här killen bör spela på. Visst, han fyllde väl en roll i Linköping förra säsongen, men en nordamerikan som gör elva poäng på 44 matcher är inte värd så mycket i SHL. Därför tror jag att James Wright får se sig om efter en ny klubb i ligor av den tyska klassen. Eller flyttar han hem och lirar AHL/ECHL, kanske?

Alexander Karlsson, Linköping

Den här typen av spelare är alltid svåra. Tidigare kändes det som att de alltid hamnade i HockeyAllsvenskan eller Ettan, men nu har ju den så kallade Alpligan varit gångbar för unga svenskar som inte platsar i SHL. Kan Alexander Karlsson blicka ditåt, tro?

Ilari Melart, Färjestad

Har knäproblem och behöver rehabilitera sig tillbaka från den skadan först. Peter Jakobsson öppnade för att det skulle kunna finnas plats för Melart i Färjestad igen, vid eventuella skador, men känslan är att han gjort sitt i SHL. Jag har svårt att tro att Ilari Melart ska spela i Färjestad igen, i alla fall.

Johan Harju, Luleå

Ruskigt svårläst. Klubbhjärta och lojalitet är inte allt men det känns ändå konstigt att Luleå valde att gå skilda vägar med ikonen. Han är ingen spelare för någon av de två toppkedjorna i SHL längre men han håller SHL-klass. Nu står säsongen runt hörnet och ingen SHL-klubb verkar plocka in Johan Harju, åtminstone inte till en början. Samtidigt är han för bra för att gå ned i HockeyAllsvenskan. Kanske, kanske kan det dyka upp något i Finland?

Patrick Cehlin, Luleå

Precis som i fallet Jonathan Granström är det här en spelare och person som är lätt att tycka om. Precis som i fallet Jonathan Granström känns det också fel att spekulera i en eventuellt ny klubbadress. Det är bara att hoppas att Patrick Cehlin mår bra och att vi får se honom på SHL-isen någon gång igen.

Nichlas Hardt, Växjö

En personlig favorit som hade en ganska tung säsong och inte riktigt lyfte i vare sig Malmö eller Växjö. Jag blir förvånad om vi får se honom i SHL igen. Har tidigare varit bra i Finland och har säkert ett gott rykte där. Annars kanske en flytt hem till Danmark kan bli aktuell för 31-åringen?

Per Ledin, Malmö

NU har vi väl ändå sett honom i SHL för sista gången? Evighetsmaskinen gjorde ett sensationellt gästspel i Malmö under förra säsongen men jag har svårt att se att profilen får en ny chans i högstaligan. Inleder han i HockeyEttan igen?

ishockey-shl-timra-malmo-1562181594.jpegPer Ledin.

Ben Youds, Rögle

Har sannerligen blandat och gett under sina tre år i Sverige. Här är man ju också lite osäker på hälsostatusen efter att det bara blev tolv matcher förra säsongen. Får knappast en ny chans i SHL, i alla fall. Får han chansen i någon annan liga i Europa? Kanske. Men jag får verkligen ECHL-vibbar över Ben Youds.

Jimmie Ericsson, Skellefteå

Inte går det väl en hel säsong utan att vi får se honom i Skellefteå AIK igen?

Fredrik Lindgren, Skellefteå

Veteranbacken sa i en intervju med kollega Rasmus Kågström i somras att han ville spela vidare men att han inte var glödhet på marknaden. Kan säkert dyka upp och "släcka bränder" någonstans där det behövs på grund av skador, annars känns HockeyAllvsenskan som det enda riktigt troliga alternativet.

Janne Jalasvaara, Timrå

Jag tar med honom fast Timrå inte är ett SHL-lag längre. Rutinerad som få och har en fin karriär bakom sig. Men nu? Nej, nu håller Janne Jalasvaara inte i SHL. Hockeyn har sprungit ifrån veteranen. Gissar på spel i Finland - eller inte alls.

Julius Junttila, Växjö

Har inte fått till det i vare sig Luleå eller Växjö men är en stor stjärna i hemlandet. Har han en skicklig agent kanske denne kan snacka till sig ett nytt kontrakt i KHL men jag undrar jag, om inte förra säsongen stängde Junttilas dörr där. Borde dock vara en klass-spelare i de allra flesta ligor i Europa. Kan han få ett kontrakt i Schweiz för att täcka upp för skador? Eller drar han hem?

Justin Pogge, Rögle

En duktig målvakt som garanterat kommer kunna fortsätta göra karriär i Europa. Har fått chansen på ett tryoutkontrakt med Rikard Grönborgs Zürich - så det här är en kille som åtminstone är nära ett lag.

ishockey-shl-karlskrona-rogle-1562191256.jpegJustin Pogge.

Christian Engstrand, Mora

Ja, Mora har åkt ur SHL. Men tar med Engstrand ändå. Jag snackade med honom i juni och då sade han att han blickade utomlands. Så vi får anta att det inte blir spel i Sverige den här säsongen.

Jesper Ollas, Leksand

Pratade häromveckan med kollega Henrik Skoglund. Länkar till den intervjun här. Han sade då att han ville utomlands - och något anbud lär komma. Det vore kul med Jesper Ollas i den brittiska ligan.

Wilde Bröms, Leksand

Är i ett intressant skede i livet. Spelar han vidare, eller satsar han på något annat?

Alla bilder är från Bildbyrån.


Den här artikeln handlar om: