Bildbyrån
HockeyAllsvenskan
ENGLUND: Åtta allsvenska spelare på väg mot SHL
ANNONS

HockeyAllsvenskan har blivit en allt mer effektiv språngbräda till SHL. Hockeysverige.se's Joakim Englund skriver idag om åtta allsvenska spelare med potential att spela i en bättre liga.

Hockeyallsvenskan kryllar av skickliga hockeyspelare där de allra flesta drömmer om att spela på större scener som inbringar mer deg till plånboken. Inte sällan är det SHL eller kanske rent av NHL som främst yngre spelare har som målbild. Lite äldre, mer etablerade spelare inser kanske sina begränsningar och riktar istället blickarna mot andra toppligor i Europa, typ DEL, EBEL eller Liiga. Vissa spelare i ligan har större potential att nå dit än andra, vissa kommer aldrig att lämna Hockeyallsvenskan och några kommer även att vända neråt i seriesystemet för att hitta sitt spel. 

Utan inbördes ordning ser jag stor potential i att nedanstående spelare är närmast att ta klivet uppåt i hierarkin, oavsett om det handlar om SHL eller annan högre rankad liga.

Marcus Bergman, F, Västerås

26-åringen har en riktigt fin utvecklingskurva på senare år. En modern hockeyspelare med bra fart, fysik och skott. Redan i våras var det snack om SHL-spel för Marcus som likt hela Västerås har en bra säsong i ryggen. Nu har emellertid kraven på Marcus ökat, åtminstone från min sida, och jag förväntar mig inget mindre än att han leder sitt Västerås i vinter. Fortsätter han utvecklas och gör en lika bra säsong eller bättre är jag övertygad om att SHL-chansen ligger runt knuten och väntar.

Jonathan Dahlén, F, Timrå

Här är egentligen kommentarer överflödiga. Jag skulle bli föga förvånad om Dahlén gästspelar i Timrå mer än en säsong innan han återigen spänner bågen för spel på högre nivå.

Mattias Norlinder, B, MoDo

Innan jag ens visste vem Mattias var dök han upp i ett klipp som handlade om Conny Strömberg. Det var Fredrik Warg som gjorde ett inslag om Conny där det naturligtvis pratades om Connys snabba ”första skär”. Där dök Norlinder upp när ”första skären” skulle bedömas. Jag tror inte att Warg valt Norlinder på måfå utan han ville ge Conny en rejäl utmaning. Den skridskostarka backen kom in i MoDos representationslag och bildade genast backpar tillsammans med Tobias Enström under föregående säsong. Får han fortsätta utvecklas med Tobias som parhäst och mentor har han alla möjligheter att motsvara förväntningarna hos Montreal Canadiens som draftade honom i tredje rundan.

Gustav Nielsen, B, Timrå

Den lilla backen SHL-debuterade i slutet av förra säsongen. Jag följde direktkvalet mellan Timrå och Oskarshamn på nära håll och föll direkt för den skickliga backen. Det må hända att underlaget på sju matcher som jag såg under en kort tidsperiod kanske innehöll en formtopp, men det jag såg var så pass hög kvalité i Gustavs spel att han bör kunna studsa tillbaka ganska omgående. Om det så är med Timrå eller inte får framtiden utvisa. 

Darren Nowick, F, Västervik

Han hade lite av en succésäsong ifjol under sin första sejour utanför Nordamerika och tycktes bara bli bättre ju längre säsongen led. Kan han bygga vidare på det är det inte omöjligt att det blir SHL-spel redan under den stundande säsongen.

Emil Kruse, M, Västerås

Målvakten har tillhört Rögles organisation under ett par säsonger utan att få fäste. Efter att ha agerat vägg under stora delar av förra säsongen värvades han till Västerås för att ersätta SHL-flyktade Ersson. Om han bara kan komma upp i närheten av samma nivå som föregående säsong i Västervik har han byggt på sig erfarenheten som krävs för att vara redo för spel i SHL. 

István Bartalis, F, Vita Hästen

István är äldsta spelaren på den här listan och kan knappast ses som en talang med sina 28 år. Det faktum att han varit ute i diverse högstaligor i Europa skiljer sig från övriga spelare från den här listan. Men det jag hittills sett av honom är att han spelar ett spel som är en nivå högre än de allra flesta spelarna i ligan vilket bör leda till en högre serietillhörighet i framtiden.

Hugo Gustafsson F, Södertälje

Hugo var med i A-laget en hel del förra säsongen och gjorde 11 poäng på 28 matcher. Jag tror han står inför en genombrottssäsong där han trots bristfällig seniorrutin har goda chanser att centra en av SSK:s topp-2-linor. Är han bara mogen för uppgiften är det förmodligen hans sista säsong i Hockeyallsvenskan för ett bra tag framöver.

Den här artikeln handlar om: