Sök
Amanda Johansson.
Ronnie Rönnkvist
SDHL

Framtidens Damkronor: Amanda Johansson

Hon började som utespelare, men i dag är hon en JVM-meriterad målvakt med en hel del erfarenhet från SDHL. I dagens avsnitt av Framtidens Damkronor möter ni AIK:s keeper Amanda Johansson.

SOLNA (HOCKEYSVERIGE.SE)

I del åtta av Framtidens Damkronor får vi träffa den första målvakten i vår artikelserie. Det handlar om AIK:s JVM-målvakt, Amanda Johansson. Även om hon numera är stockholmare tyder dialekten på att hon inte är född i stan.
– Nej, jag är från Onsala från början. Där bodde jag första åtta åren, men sedan flyttade jag till Billdal, säger Amanda Johansson då vi träffar henne på ett soldränkt Ulriksdals IP samtidigt som klubbens herrlag har träning i ishallen bakom oss.

Varför ska vi som turister besöka Billdal?
– Vacker plats att vara på, fin utsikt, havet nära, fin ishall och bra människor, säger 17-åringen med ett leende.

Anledningen till att Amanda Johansson började med hockey var att hennes storebror, Linus Johansson, spelade.
– Först gick vi på judo tillsammans. När han började där sa jag att jag också ville börja. Sedan ville mamma att han skulle spela hockey också. Då ville jag också börja på hockey ”Jag vill göra som han gör”.
– Då fick jag börja i hans hockeyskola, vilket var tre år innan jag egentligen fick börja. När sedan min årskull började så fortsatte jag där. Hela tiden spelade jag med killar och det var först för fyra år sedan jag började spela med tjejer, vilket var en stor omställning.

bb181219dy004-1562183734.jpeg Foto: Bildbyrån

Från början var hon faktiskt inte målvakt.
– Första fem åren var jag utespelare. Sedan provtränade jag som målvakt och fastnade för det. Då var jag runt nio år. I början körde jag varannan träning när vi delade inom laget vem som skulle ha målvaktsutrustningen. När jag sedan fick köpa min egen ville jag vara målvakt på riktigt.

Det var också själva målvaktsutrustningen som gjorde att AIK-målvakten ville satsa som målvakt.
– Tyckte A-lagets målvakter var coola när dom gick förbi med sina stora målvaktsgrejer.
– Annars är det ”Henke” Lundqvist som jag ser upp till eftersom jag varit på hans hockey-läger både som spelare och ledare. 

TAJT MED AMHOLT

Felizia Wikner Zienkiewicz, som ni tidigare träffat i serien Framtidens Damkronor, kommer också från Kungsbacka-trakten precis som Amanda Johansson.
– Vi har spelat tillsammans något år i alla fall. Sedan spelade hon en del med damerna i Hovås, men jag tyckte själv inte att det var så kul där utan spelade mest med killarna. Dessutom är hon några år äldre än jag.
– Jag spelade även med Anna Amholt några gånger när jag gick upp och spelade med dom som var äldre.

Amholt och Johansson förenades förra säsongen då Amholt skrev på för AIK. Inför kommande säsong har hon valt att flytta till HV71.
– Det var kul att träna med Anna. Vi har många minnen som vi kunde skämta lite kring. Däremot var det tråkigt att hon fick hjärnskakning, men det är skönt att hon kommit tillbaka.

"DET BLEV LITE TJAFS"

Amanda Johansson flyttade från Billdal till Österåker norr om Stockholm där hon spelade med killarna där
– Jag bodde först i Österåker, men flyttade till Sollentuna förra sommaren. Dom ringde sedan från Division 1-laget här i AIK och frågade om jag ville provträna där.
– Det var en skön grupp samtidigt som dom tyckte att jag var bra. Då kunde jag lika gärna fortsätta spela här, men killaget i Österåker tyckte inte det var jättekul att jag skulle spela i en storklubb samtidigt. Det blev lite tjafs där bort så då bytte jag hit helt.
– Jag var i division 1-laget under två säsonger. Sedan frågade ”Empa” (Emelie Berggren) om jag ville skriva på ett kontrakt, vilket var självklart och jag blev jätteglad.
  
amanda-johansson-7-1565703789.JPGFoto: Ronnie Rönnkvist

Varför flyttade du från Billdal till Österåker?
– Mammas kille bodde där så familjen dit. Det var riktigt tungt att flytta till Stockholm och jag tyckte inte om det alls. Jag ville inte lämna hockeyn, kompisarna och allt sådant. Dessutom, Stockholm är ju… (skratt) Jag hade lite olika förväntningar kan man väl säga. 

Hur trivs du i Stockholm nu?
– Jag trivs faktiskt rätt bra. Det är skönt med skolan (hockeygym i Solna) och jag tycker om lärarna där. Jag har träningar med bland andra dom där, säger Amanda Johansson som nickar mot ett gäng killar ur U18-laget som går förbi oss efter haft någon form av uteträning.
– Sedan har jag målvaktsträningar på ”HG” så just nu känns det riktigt roligt. Dessutom har jag bra kompisar i laget som jag kan vara med.

"SVIMMADE OCH SLOG I ETT BORD"

Amanda Johansson var bara 16 år när det var dags för debut i SDHL säsongen 2017/18.
– Jag fick höra av coachen (Emelie Berggren) att jag skulle spela matchen mot Modo. Egentligen skulle jag spelat en match tidigare, men då hade jag fått sy i pannan några dagar tidigare, vilket gjorde att jag inte kunde ha hjälm på mig under någon vecka. Det var efter att jag svimmat och slagit i ett bord, vilket gjorde att jag fick ett jack…

Svimmade?
– Jag tror att det var ett blodtrycksfall eller liknande, säger 17-åringen med ett leende och fortsätter:
– Jag hade varit på is två gånger efter det då coachen sa att jag skulle spela. Det var spänt, men dom i laget kom fram och sa att det skulle gå bra. Jag fick bra ”pepp” av laget och det var magiskt att gå ut och stå där i kassen.
– Själva matchen kommer jag inte håg så mycket från mer än att jag släppte in ett mål och att vi inte gjorde något. Det var ändå en rolig match att stå och hålla så pass tätt bakåt åt laget.
 

minatsu-murase-10-1565703087.JPGMinatsu Murase. Foto: Ronnie Rönnkvist

Under första tiden i AIK:s A-lag fick Amanda Johansson kampera ihop med OS-målvakten, Minatsu Murase.
– Hon är väldigt tävlingsinriktad och det var mycket tävling mellan oss. Jag såg upp till henne. Dessutom är hon sex år äldre än jag. Det var mycket att jag kollade på henne i gymmet för att se vad hon gjorde för övningar för att bli så pass bra som hon faktiskt är.
– Samma sak på isen, om hon gjorde en annorlunda förflyttning så tänkte jag att det kunde jag också göra. Hon gav mig mycket inspiration.

"BÖRJADE GRÅTA"

Förra säsongen blev det relativt mycket matchande för Amanda Johansson. I grundserien blev det 16 matcher och två i slutspelet.
– Säsongen var framgångsrik och det var roligt att få spela mycket. Däremot var det, som sagt var, tråkigt att Anna fick hjärnskakning och inte kunde spela. Samtidigt var det kul att känna förtroende och jag tycker att jag gjorde det rätt bra då jag fick chansen.
– Jag kände mycket i gymmet att jag kunde stegra på vikterna och jag fick upp min fysiska förmåga, viket gjorde det lättare för mig på isen också när det gällde att vara med då det gick så pass snabbt.
- Sedan fick jag också mycket hjälp av målvaktstränaren, Robin Blidstrand. Bland annat mycket på ”HG” där vi hade många individuella pass, vilket jag fick väldigt mycket utveckling ifrån.

Du fick även spela Junior-VM förra säsongen, vad betyder det för ditt självförtroende?
– Det var en väldig ”styrkeboost”. Jag ”nojjade” över det jättelänge ”tänk om jag inte kommer med”.
– När jag väl fick beskedet började jag gråta. Jag var i skolan och sprang till min kompis gråtande och skrek ”Jag kom med och du kom också med”, haha…
– Båda fällde tårar och vi var så lyckliga. När vi väl kom dit… Det var så magiskt att åka hela vägen till Japan, 24-timmar i flyg, och när man väl stod där ”vi är här”. Jag får gåshud bara av att tänka på det.
– Min första hela match var mot USA. Jag kände verkligen att det jag som fick förtroende att spela och den känslan var helt magisk.

GÅR IN MED TRE A-LAGSMÅLVAKTER

Kommande säsong har AIK tre målvakter under kontrakt. Förutom Amanda Johansson är det även Sabina Eriksson, som närmast kommer från HV71, och finska OS-målvakten, Meeri Räisänen, som närmast kommer från Connecticut Whale i NWHL.
– För mig är det bara att kriga på och visa att det är jag som ska spela. Annars kommer jag backa upp dom andra om det behövs och peppa laget om jag inte ska spela.
– Om jag ska spela så ska jag inte ha ”skalle” över det utan ta det på ett vuxet sätt och hjälpa laget att vinna.

Givetvis kom värvningen av Meeri Räisänen som lite av en överraskning eftersom det tänkta målvaktsparet från början skulle vara Johansson och Eriksson.
– Det var en chock, men jag och Jared Cipparone (coachen) har hela tiden haft en bra dialog. Det är en bra möjlighet att kunna ha tre målvakter, men samtidigt kan det vara lite tungt att ha det.
– Det innebär också att jag har flera att tävla mot och dom kan även hjälpa mig om jag behöver ändra på någonting, står fel eller liknande. Likaså kan jag hjälpa dom så jag tror faktiskt att det kommer bli bra.

Kan du tänka dig att spela i AIK:s division 1-lag om det skulle bli så?
– Vi funderar lite på killag i J20 om det skulle behövas matchning och jag inte får spela i SDHL. Division 1 är faktiskt en lite för låg nivå.

Din målvaktskollega i JVM, Tindra Holm, har nu tagit klivet upp i Damkronorna, känner du att det visar att även du har chansen att vara där snart?
– Jag får ta det som det kommer. Hon är en bra målvakt, men jag är väl också ganska bra (skratt). Det är kul att hon kommit med till Damkronornas camp.
– Nu var jag på U22-campen och det gör att det känns som jag kommer närmre och närmre. När säsongen sätter igång kan det också bli så att jag kommer ännu närmre om jag får spela matcher, avslutar Amanda Johansson. 

Du kanske även vill läsa: Framtidens Damkronor: Lova Blom Framtidens Damkronor: Maja Beverin Framtidens Damkronor: Estelle Forsberg Framtidens Damkronor: Annie Silén Framtidens Damkronor: Linnea Johansson Framtidens Damkronor: Felizia Wikner Zienkiewicz Framtidens Damkronor: Nicole Hall Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten