Sök
Bildbyrån
SHL
SKOGLUND: De kan bli riktigt obehagliga att möta

Igår startade träningsmatchandet igång med matchen Nybro mot Oskarshamn. Det märks att folk har saknat ishockeymatcher att analysera och tycka till om och extra roligt verkar det nu ha blivit eftersom Oskarshamn förlorade första matchen, vilket fick Twitter att explodera en smula i skadeglädje.

Oskarshamn är ju som ni vet ruskigt nederlagstippade inför sin jungfruresa i SHL och de som tvivlar mest (typ nästan alla) fick en rejäl skur med vatten på sin kvarn under gårdagskvällen. Igår såg jag att det snackades om nytt rekord gällande hur lite poäng en nykomling kommer ta etc, etc. Jag tror inte att det behöver gå så illa, jag återkommer till varför nedan i denna text.

Förresten. Det kommer bli ruggigt tufft för Oskarshamn att ”slå” Väsbys bottennotering från 1987. Tre poäng. På den tiden hade vi tvåpoängssystem och Väsby samlade på 22 matcher ihop till en vinst och en oavgjord. Jag är fullständigt övertygad om att Oskarshamn kommer ha mer än en vinst och en oavgjord efter 22 omgångar i vinter.

Sen...Nu såg jag förvisso inte matchen, men vad jag hört och läst mig till så verkade Oskarshamn inte allt för intresserade under gårdagen. Medan man kan tänka sig att Nybro var taggade till tänderna inför en månghövdad publik. Nybro som jag förövrigt tror på stenhårt kommande vinter i Hockeyettan.

Sen ska vi också veta att skillnaden mellan toppen av Hockeyettan och botten av SHL faktiskt har minskat de senaste åren. Det visar om inte annat alla de spelare vi sett, exempel Joel Persson, de senaste åren som snabbt tagit sig från tredjeligan till högsta serien. Sen är det såklart stor skillnad, men inte så stor som många vill göra gällande.

Jag vill delge er lite rolig info jag kollade upp här nu på morgonen. Det kan komma som en chock, men jag har faktiskt lyckats luska reda på att träningsmatcher egentligen inte säger ett skvatt om hur säsongen kommer arta sig. Speciellt inte den första matchen. Jag kan leda detta i bevis också.

Om vi börjar med just Oskarshamn så inledde de för två år sedan sitt träningsmatchande med en förlust mot det dåvarande Hockeyettan-laget Kristianstad med 1-2. Säsongen slutade sedan med att Oskarshamn nästan tog sig till ett direktkval mot Mora, men fick ge sig mot Leksand i playoff.

Inför säsongen 17/18 vann Troja, som då var nykomlingar i allsvenskan, den första träningsmatchen mot de regerande svenska mästarna HV71 med 2-1. Troja åkte sedan ur Hockeyallsvenskan när det var dags att summera.

När Modo vann guld 2007 inleddes faktiskt den säsongen med en räcka förluster under försäsongen. Bland annat mot allsvenska Björklöven. Samma Björklöven som jag vill minnas slog Luleå på försäsongen när Umeå-laget låg i ettan.

Säsongen 17/18 torskade SHL-laget Rögle i den första träningsmatchen mot Tingsryd. Ett Tingsryd som var ruggigt nära att tvingas kvala sig kvar i allsvenskan.

I slutet av 90-talet vann HV71 rubbet på försäsongen. Men i elitserien inledde de med idel förluster.
Som ni märker så säger egentligen inte försäsongen ett skvatt om någonting egentligen. Även om det såklart är en fingervisning så ska man nog inte dra allt för stora växlar. Speciellt inte från en match som spelas när lagen varit på is en ytterst kort tid.

Jag lovade er min syn på Oskarshamn inför säsongen och det faktum att jag inte tror att de kommer bli så avhängda som många andra verkar tro.

Till att börja med så vill jag slå fast att jag absolut tror de kommer hamna sist när vi summerar efter 52 omgångar. Det finns faktiskt ingenting som talar för något annat, truppen är för tunn och orutinerad för nivån. Jag ser heller ingen ledande enhet som skulle kunna dra lasset kväll efter kväll efter kväll efter kväll, en leading line. Även om det finns väldigt många ”om, men och kanske.” Spelare som Simon Després och Tyler Kelleher har grunderna till att kunna bli ledande spelare, men då behöver de blomma och komma in i SHL snabbt.

Det finns en hel del som talar för att Oskarshamn kan bli riktigt obehagliga för motståndarna i enstaka matcher. Nummer ett är deras spelsystem som bar frukt förra säsongen och som nog kommer ställa till besvär för ett och annat segervisst SHL-lag under hösten. Jag är relativt säker på att Håkan Åhlund och Fredrik Hallberg har vässat än mer på detta under sommaren.

De kommer ha en matchvinnarmålvakt längst bak i Fredrik Pettersson Wentzel. Han, liksom alla andra målvakter, trivs när han får stå mycket och jag tycker mig ha sett genom hans karriär att det är vid de tillfällen han fått vara ohotad etta som han levererat som bäst. Nu säger jag dock inte att han är ohotad etta i Oskarshamn, det har varit märkligt tyst kring Tex Williamsson under våren och sommaren. Han lär ju vara ruskigt taggad nu när han äntligen får sin SHL-chans. Så han kommer nog flåsa ”PW” i nacken. Men stalltipset är nog ändå att Pettersson Wentzel kommer få 70-75 procent av matcherna.

Ser vi till utespelarna så såg vi under kvalet att det fanns en hel del som högst troligt skulle spelat i SHL även om Oskarshamn inte lyckats ta klivet upp. Jag tänker i första hand på spelare som Oskar Nilsson,Filiph Engsund och Joakim Thelin. Men det fanns fler. En sån som talangfulle JVM-forwarden Filip Sveningssonhar alla möjligheter i världen att få ett genombrott. 15 mål och 27 poäng som junior i allsvenskan skojar man inte bort. Där finns det talang.

Sist men inte minst. Det verkar bo ett jävlar anamma i väggarna hos klubben. Under alla allsvenska säsonger de gjort så kan jag aldrig minnas att de på förhand nämnts som ett topplag, ändå har de varit med flera gånger när det handlat om kval uppåt mot SHL. De har varit nederlagstippade förr och det tror jag man har stor nytta av nu. Så här sa backen Oskar Nilsson till mig tidigare i somras när jag var nere på ostkusten och intervjuade honom.
– Jag har sagt det tidigare, när man spelar i små städer och i lag som är lite uträknade då får man ihop gruppen på ett annat sätt. Det blir som vi mot världen litegrann. Det är inte som i många storklubbar, AIK speciellt, där är det mer att ”de är ju bäst”. De ser sig själva som bäst. Här är det mer avslappnat, fast ändå fullt fokus på vad vi ska göra.


Jag tror inte man ska underskatta den där småstadskänslan och "vi mot världen." Intresset är stort i Oskarshamn, sett till folkmängden, och det lär nog koka i deras lilla kompakta arena. 


Jag har genom åren pratat med en del gamla Oskarshamnsspelare och a l l a säger samma sak: Att de minns en bra lagsammanhållning från tiden i klubben och en fantastisk grupp. Såna saker kan bära långt, men jumboplatsen får de nog ändå räkna med. Men de kommer inte vara i närheten av att vara den sämsta nykomlingen genom alla tider. Jag sticker ut hakan redan nu och slår fast att de kommer skrapa ihop mellan 40 och 50 poäng.  

Så för att summera. Ett spelsystem som burit frukt förr och vält berg. En rutinerad målvakt med matchvinnarpotential. Utespelare, förvisso orutinerade, med grunder som kan bära långt om de blommar ut. Ett stort intresse på orten och en omvittnad lagsammanhållning och jävlar anamma där det finns fog att tro att alla kommer kriga livet ur sig för varandra...

Jodå, de kommer bli obehagliga för många moståndare.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten