Sök
FRAMTIDENS DAMKRONOR
Maja Beverin.
Ronnie Rönnkvist
SDHL

Framtidens Damkronor: Maja Beverin

Svensk landslagshockey på damsidan upplevde sin mörkaste stund någonsin när man ramlade ur A-VM tidigare i år. Men det finns nya talanger som kommer underifrån, redo att ta över från det tidigare gardet. I en artikelserie på hockeysverige.se får ni möta några av framtidens Damkronor. Idag möter vi HV71:s Maja Beverin.


JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

Idag fortsätter vi mini-serien om framtidens Damkronor. I del ett mötte ni Lova Blom som nyligen gjort klart med spel i Djurgården kommande säsong. Idag ska vi bege oss ner till Jönköping för att träffa Maja Beverin som nu går in på sin tredje säsong i SDHL. Då ska vi komma ihåg att hon ännu bara är 17 år.

Förbundskaptenen Ylva Martinsen berättar om Maja Beverin:
- Maja är fysiskt stark och bra skridskoåkare. Blir spännande att följa Majas säsong i HV71, där hon hittills fått begränsat med speltid. Förhoppningsvis kan hon ta steg i sitt spel som ger mer förtroende.

MOSTER ANNA VAR FÖREBILDEN

Maja Beverin har gått den så kallade långa vägen i HV71 och har det som moderklubb.
- Jag är från Norrahammar och det är där jag är uppvuxen, berättar backlöftet när hockeysverige.se träffar henne i Kinnarps Arena för en intervju.
- Anledningen till att jag började med hockey var faktiskt min moster, Anna Norén. Hon var med och startade det som nu är HV71:s damlag. När jag var yngre hängde jag med henne på träningarna med det som då hette Queens. Jag var lite maskot på isen där. 


Maja Beverin var ensam tjej i sin åldersklass i HV71 att börja med hockey.
- Efter skridskoskolan, då jag började spela hockey, var jag ensam tjej. Sedan har det varit tjejer som kommit dit och testat på. Det har oftast varit konståkare, men det är ingen som har stannat kvar i laget. 


bb180402bb751-1563180175.jpg

Maja Beverin har vunnit brons med Småland i Stålbucklan.Som dom flesta tjejer så började även 17-åringen från Norrahammar att spela med killar.
- Jag tycker att jag alltid känt mig respekterad även om jag har bytt om i ett eget omklädningsrum och så vidare. Det har faktiskt varit jättekul hela tiden.
- Första gången jag spelade med tjejer var då Troja/Ljungby startade som damlag. Då var jag med där. Det måste vara fyra år sedan nu, så jag var 13 år då.

Hur upplevde du att spela med och mot ”tanterna” i ett seniorlag?
- Det var ändå ganska många unga i det laget och vi hade väldigt kul. Många av mina tajta vänner spelade också där. Bland andra Thea Johansson, Ida Helmersson, Elin Svensson och om här tjejerna som var med i smålandslaget.
- Jag minns att jag tyckte det var väldigt kul samtidigt som jag var nervös. Vissa av spelarna var ganska mycket större, men det var mest roligt att få testa på det. 


noren-bavarin-640px-1563187731.jpg

Anna Norén och Maja BeverinOm du ser tillbaka på den tiden då exempelvis din moster spelade i Queens, hur upplever du att damhockeyn har utvecklats i Jönköping sedan dess?

- Dels har HV valt att satsa på ett damlag och tog då hit Queens. Det gjorde att det blev ett större intresse. Sedan har vi börjat få flicklag här så jag tycker att intresset ökar mer och mer. 

- Nu har vi ett flicklag i HV71, men det är ganska många tjejer som är med där och kommer för att testa på. Vissa stannar medan andra kommer lite då och då. 


maja-beverin-barn-1563187466.jpg

Maja Beverin


Damlaget har varit i SM-final och även haft många starka profiler i laget, när du själv går på stan här i Jönköping, kommer det fram folk och vill snacka hockey med dig?
- Det är inte så att dom känner igen mig, men om jag går med en HV-tröja kan vissa komma fram och fråga om jag spelar hockey ”åh, vad roligt”. Det är kul när det kommer fram folk och säger så. 


VANN JVM-SILVER  

I november 2018 spelade HV71 en så kallad rekordmatch i samband med damlagets tioårsjubileum. Dit kom det 2 450 åskådare, vilket är en fin siffra med SDHL-mått mätt. Tyvärr har det varit svårt att hålla samma publiksiffror i match efter match för HV71. 

- Nej, det blev inte så…

Hur ska ni få folket i Jönköping att komma på era matcher?
- Svår fråga. Jag tror det behövs att man skriver mer i tidningen om spelarna och våra matcher, men även gör mer reklam för damhockeyn på stan och få ut och visa att vi faktiskt spelar en väldigt bra hockey.

Säsongen 2017/18 var Maja Beverin redo för debut i SDHL.
- Den var för två säsonger sedan. Jag satt där i omklädningsrummet nervös och ville inte göra några misstag. När jag sedan kom ut där, det var så kul att spela.
- Det blev inte så många byten, men dom jag spelade var helt fantastiskt. Även om jag var nervös så ju mer jag kom in i det desto mer släppte det. Det var även väldigt lärorikt och kul att ha alla erfarna spelare vid sin sida.


maja-beverin-8-1563180311.JPG

Maja Beverin.


HV71-backen har utvecklat hel del av sina ”skills” sedan hon kom upp i A-truppen för två säsonger sedan.
- Det jag skulle säga att jag utvecklat mest är min spelförståelse, men även väldigt många tekniska delar. Sedan har jag byggt upp mig fysiskt, men jag har egentligen utvecklat det mesta.

För två säsonger sedan var Maja Beverin med och vann JVM-silver i Ryssland, en resa hon sent kommer glömma.
- Det var en riktigt mäktig känsla. Jag spelade bara något byte i finalen och det var ganska tufft att sitta på bänken i en final. När vi kom vidare till finalen var det bara lycka, säger Maja Beverin som spricker upp i ett leende.

Fick du en förklaring av Ylva Martinsen varför du inte fick mer speltid?
- Jag var sjunde back och dessutom en av dom yngsta i laget. Hon sa också att jag skulle vara nöjd med att vara med eftersom det är riktigt bra att vara där, kommit så långt. Det fick mig att tänka om lite.
- Jag tycker hon var bra på att förklara, ge mig med feedback och sådant. Det var väldigt lärorikt.

Intresset för turneringen i Ryssland var enormt stort och när svenskorna slog ut Ryssland i semifinal var det inför en utsåld arena.
- Jag vet inte ens hur man ska förklara känslan. Det var mycket nerver, men så otroligt kul, säger Maja Beverin samtidigt som hon spricker upp i ett stort leende. 


TUNGT FJOLÅR

Däremot var hennes förra säsong en besvikelse för henne där hon fick sparsamt med speltid i SDHL, men även några matcher med Troja i Division 1.
- Det blev inte så mycket speltid här i HV71. På så vis har det ändå varit en ganska tuff säsong. Jag har även fått lite spel i Troja.
- Jag tycker ändå det är väldigt lärorika träningar och jag har lärt mig mycket av det och har utvecklats som spelare. Självklart är det ändå så att jag vill spela matcher så det har varit, som sagt var, väldigt tufft.

Hur har du hanterat det?
- I början tog jag det väldigt hårt. Sedan har jag tränare som pratat med mig ”tänk på det här”, men det har ändå tagit väldigt mycket på mig. Det gäller bara att jobba vidare.

Fanns det tankar på att rent av sluta spela?
- Nja… Klart att det kanske kommer lite sådana tankar, men det har inte varit att nu lägger jag av. Jag älskar hockey för mycket för det.
- Jag var även här i HV sjunde back och det gäller att jobba på alla delar i mitt spel så jag kan bli lika bra som alla andra laget. Sedan hade vi många rutinerade och erfarna backar.
- När jag spelade var det oftast med Rosa (Lindstedt) och hon är både äldre och rutinerad.

Var hon bra på att leda dig som back?
- Ja, det tycker jag absolut även om hon pratar engelska som kan vara lite svårt ibland.


GÅR I COLLEGETANKAR

Inför kommande säsong har Maja Beverin sin målbild klar för sig.
- Nu är det sommarträning och har jobbat på ganska hårt med den. Jag vill kunna få mer speltit, vilket är mitt mål den här säsongen. Sedan vill jag även komma med i JVM-truppen.
- Vi är idag sju backar i HV71, men jag har haft lite prat med tränaren, Lucas Frey, och vi ska försöka lösa så jag får speltid även om vi har väldigt rutinerade backar den här säsongen med. Om det inte kommer in mer speltid i HV71 så löser vi det med Troja istället.

I tankarna hos Maja Beverin finns även spel på college i framtiden.
- Ja, det har jag faktiskt tänkt på, men ännu inte bestämt mig. Jag tycker det låter riktigt kul och känner att det kan vara väldigt utvecklande för min karriär. Samtidigt skulle det vara kul att testa på något nytt och inte bara stanna i Sverige för att spela.

Hur långt har du kommit i dom tankarna?
- En bit, måste jag ändå säga. Vi har pratat om det hemma och jag har varit i lite kontakt med någon skola.

Är det mer än själva hockeyn som lockar då?
- Ja, absolut. Det skulle vara kul att kunna komma hem efter åren där och ha en utbildning. Jag tänker i så fall försöka gå en utbildning innehållande ”fysio”, ”PT” eller liknande. Det tror jag kan vara kul att kombinera hockeyn med då jag blir äldre och ska börja jobba.

Finns spel i Damkronorna med i dina tankar?
- Klart att mitt stora mål alltid kommer vara att få spela ett OS. Bara att komma med i landslaget och få spel en turnering är också ett mål, avslutar Maja Beverin.

Du kanske även vill läsa: Framtidens Damkronor: Lova Blom Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten