Sök

RÖNNKVIST: Frölunda HC – tidernas All-Star Team

Ronnie Rönnkvist fortsätter sin hockeyhistoriska genomgång där han tar ut tidernas All-Star Team för alla SHL-lag. I dag är det Frölundas tur.

Hockeysverige.se:s reporter och hockeyhistoriker Ronnie Rönnkvist har tagit på sig en näst intill omöjlig uppgift, att plocka ut sitt All-Star Team genom alla tider från lagen som spelar i SHL. Idag: Frölunda HC:s All-Star Team.

Frölunda HC, eller Västra Frölunda IF som jag själv är uppväxt med, är svensk hockeys senaste svenska mästare. IF försvann redan 1984 och Västra 2004. Första guldet vann klubben 1965. Då hette stjärnorna i laget Ronald ”Sura-Pelle” Pettersson, Lasse Lundwall, Roger ”Viking” Olsson, Gert ”Barney” Blomé och så vidare. Totalt har det blivit fem SM-guld och inte mindre än tio SM-finaler. Frölunda är nog också ensamma inom elithockeyn att ha haft samma lagkapten under tio säsonger, Joel Lundqvist.

Frölunda har haft många starka namn i sin laguppställning genom åren. Bland annat flera finska starka kort som Christian Ruuttu, Petteri Nummelin, Tomi Kallio och Ville Peltonen. Ingen av dessa kom med i mitt All Star team. Det gjorde inte heller legendaren Niklas Andersson eller hans bror Mikael. Inte heller Niklas son, Lias, eller hans pappa Ronny. Det visar på vilka stora namn som huserat i klubben. Inte heller Erik Karlsson, som bara spelade drygt en säsong i Frölunda, Arne ”Lången” Carlsson, Leif ”Blixten” Henriksson, Per-Johan ”Pebben” Axelsson, Håkan Algotsson, John Klingberg, Patrik Carnbäck eller Lars-Erik Sjöberg fick plats.

I alla fall kom jag fram till att mitt personliga All-Star Team för Frölunda, med en ”runner-up” på varje position ska se ut enligt följande:

Målvakt:

Henrik Lundqvist
Har varit en av världens bästa målvakter under många år. ”Henke”, från skidorten Åre, har satt avtryck i NHL, men han visade även under sin tid i Frölunda att han kunde vara skillnaden på om laget skulle vinna SM-guld eller inte. Totalt har han vunnit två SM-guld med Frölunda, men även ett VM- och ett OS-guld. När hockeysverige.se lät över 70 före detta och nu aktiva målvakter rösta om vem som är Sveriges bästa målvakt genom tiderna vann ”Henke”.

Runner-up: Göran Högosta

Backar:

Anders Broström
Store ”Bros” blev värvad till Västra Frölunda från Tingsryd, men rötterna har han i Kallinge. Under sina åtta säsonger i klubben gav han verkligen allt för klubbmärket på bröstet. Han gjorde det med kraft och kunnande, men också hela tiden med glimten i ögat. Tillsammans med Brynäs Stig Salming var han under stora delar fruktad i elitserien. Inte mindre än fyra gånger toppade han elitseriens utvisningsliga. Idag är han den kanske största ikonen i klubben.

Ronnie Sundin
Spelade 16 säsonger i Frölunda, men har hela tiden behållit sitt dalmål. Som bekant kommer Sundin ursprungligen från Ludvika. Det var sällan några stora rubriker kring Sundin, men det var få gånger vi såg honom göra en dålig match. Han gjorde ett försök med NHL-spel i New York Rangers, men det stannade vid en match i ligan. Resten av säsongen tillbringade han i AHL. Har vunnit två SM-guld med Frölunda, ett OS-guld och ett VM-guld. Med det är han en av Frölundas mest meriterade spelare genom alla tider. 

Runner-Up: Stefan Larsson


Henrik och Joel Lundqvist tillsammans 2002. Foto: Bildbyrån/Rickard Nilsson

Forwards:

Ronald ”Sura-Pelle” Pettersson
Jag vågar påstå att Frölunda inte hade varit vad det är i dag om inte klubben värvat ner ”Sura” och Lasse Lundvall 1960. Båda två var med om hela resan från division 2 till SM-guldet 1965. Det var matcher där duon spelade upp till 40-45 minuter. För mig är det då självklart att dom ska vara med i Frölundas All Star team genom alla tider. I Tre Kronor spelade dom tillsammans med Nisse Nilsson, men honom lyckades man aldrig få ner till Göteborg. Ronald Pettersson vann ett SM-guld med Frölunda, ett med Södertälje och två VM-guld innan en knäskada stoppade hans karriär. Han var även förbundskapten under två säsonger. Legendaren från Surahammar avled 2010.

Joel Lundqvist
Är man lagkapten i Frölunda under tio säsonger i en tid då spelare byter klubb var och varannan säsong så är man given i mitt Frölunda All-Star Team. Har en enorm passion och ett driv som får unga spelare som kommer till klubben att höja ögonbrynen och förstå vad det betyder att vara en spelare i Frölunda. Lundqvist debuterade i Frölundas A-lag säsongen 2000/01 och är fortfarande en av lagets och hela SHL:s bästa spelare. Det visar om inte annat det pris han fick för den gångna säsongen, SHL:s bästa forward. Totalt har det blivit fyra SM-guld och tre VM-guld för Joel Lundqvist. Dessutom har han hunnit med tre säsonger i NHL.

Lars-Eric Lundvall
En del av Lasses meritlista kan ni läsa på hans kompis Ronald Pettersson text ovan. Lars-Eric Lundvall kom ursprungligen från Bofors och efter sin långa karriär som spelare i klubben blev av tränare och ledare där. Han ses fortfarande ofta på Scandinaviums läktare då hans Frölunda spelar. Det som lockade Lundvall och Pettersson till Göteborg var att de båda skulle få en bensinmack nere på Polhemsgatan av Anders Bermar att vara föreståndare för. Det passade Lasse och ”Sura” alldeles utmärkt för då var det nära till träningarna på Ullevi samtidigt som dom kunde få tjata lite med folket som kom in och tankade. Lasse Lundvall vann ett SM-guld med Frölunda, ett med Södertälje och två VM-guld.

Runner-up: Daniel Alfredsson

På måndag ska vi titta närmare på spelarna som gjort ett extra avtryck på mig hos Värmlands storhet, Färjestad.

TIDIGARE ALL STAR-LAG

Brynäs IF 

Djurgårdens IF

Tisdag 19:00
Västerviks IK - IF Björklöven
1 5.40
X 4.95
2 1.45
Tisdag 19:00
Djurgårdens IF - Brynäs IF
1 1.80
X 4.35
2 4.15
Tisdag 19:00
IK Oskarshamn - Färjestads BK
1 4.20
X 5.20
2 1.67
Tisdag 19:00
IF Malmö Redhawks - Linköping HC
1 2.00
X 4.20
2 3.35
Tisdag 19:00
Växjö Lakers HC - Luleå HF
1 2.90
X 4.00
2 2.30
Tisdag 19:00
Rögle BK - Örebro HK
1 1.87
X 4.30
2 3.70
Tisdag 19:00
Skellefteå AIK - HV 71
1 2.10
X 4.20
2 3.15
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten