Sök
Nyheter
KARLSSON: Vad tusan ska Winnipeg göra med Patrik Laine?

En lysande målskytt som kommer göra 50 mål och bära Winnipeg till titlar? En superstjärna värd att bygga laget kring? Eller en endimensionell spelare som inte är värd att satsa på? Vad tusan är grejen med Patrik Laine?

Igår skrev jag om ”Offer sheets” och faktumet att ovanligt många stjärnor blir restricted free agents vid månadsskiftet. Patrik Laine är en av dem som kommer få ett nytt kontrakt – men vi har absolut ingen aning om vilket typ av kontrakt han ska ha och vilken typ av kontrakt han faktiskt förtjänar.

Kollega Rasmus Kågström skrev tidigare idag en sammanställning över tio unga stjärnor som ska få feta kontrakt i sommar och han länkade då till en text där Patrik Laines situation analyserades. Enligt den ska Patrik Laine få ett åttaårskontrakt värt ungefär åtta miljoner dollar per säsong. Men vet ni vad? Jag tror inte det finns en chans att Patrik Laines representanter går med på en årslön under nio miljoner dollar om det är ett långtidskontrakt som diskuteras.

Men förtjänar han verkligen det? Ingen aning. Patrik Laine är en så unik spelare så att det knappt går att bedöma vad han ska ha för avtal. Hade jag skrivit texten i november (då han låg på ett målsnitt som skulle ge honom sjuttiosex mål) hade jag krävt att han skulle få tolv miljoner dollar.

KOMPLEX SPELARE

Om vi däremot går efter vad han gjorde januari till mars ska han få ett ettårskontrakt med en låg lön, för att bevisa att han ens ska få vara kvar i NHL. För det är ju en av sakerna som gör Patrik Laine så komplex. Han är så fruktansvärt ojämn. När han är het är han ostoppbar. När han inte är het är han en fjärdekedjaspelare som inte ens lirar i första powerplay. Han gör heller inte så mycket poäng, jämfört med de allra bästa spelarna i världen. En säsong där han gör 30 mål landar han på mycket blygsamma 50 poäng. Ett rejält bakslag med tanke på att många inför säsongen höll honom som favorit till skytteligatiteln. I stället slutade han delad trea – i den finska skytteligan. I den finska poängligan slutade han sexa, sex poäng före Torontos Kasperi Kapanen som väntas få ett kontrakt i trakterna kring tre miljoner dollar per säsong. Sju poäng före den ständigt kritiserade Buffalobacken Rasmus Ristolainen.

Jag kan inte minnas att vi sett en spelare som honom, på den här nivån, tidigare. Man brukar snacka om att en sån som Filip Forsberg är ”streaky” och har höga toppar och djupa dalar när det handlar om målskytte. Men Forsberg är en betydligt mer användbar spelare än Laine, om vi plockar bort just målskyttet. Patrik Laine är ett extremfall. Man får liksom allt eller inget. Ska vi dra det till sin spets måste vi helt enkelt ställa oss frågan: Hur många år och hur många dollar är Patrik Laines skott värt?

EN AV DE BÄSTA MÅLSKYTTARNA

Laine är bara 21 år. Bara fem spelare (Alex Ovetjkin, Nikita Kutjerov, John Tavares och Auston Matthews) har gjort fler mål än den finske superstjärnan sedan han slog sig in i NHL för tre år sedan. Han har exempelvis gjort nio fler mål på sex färre matcher än Jeff Skinner, som nyss skrev på ett kontrakt till 2027 med en årslön på nio miljoner dollar tidigare under sommaren.

Skinner är, precis som Laine, en ganska ojämn spelare med höga toppar och djupa dalar. Jeff Skinner är dessutom 27 år. En ålder då det ofta börjar gå lite nedåt för målskyttar. Skinner har gjort 30 mål eller fler fyra av nio säsonger i NHL. Patrik Laine har gjort 30 mål eller fler tre gånger. På tre säsonger. Parallellen fungerar inte helt eftersom Laine är RFA och Skinner hade blivit UFA, men ändå.

UTFORSKAR MARKNADEN?

Auston Matthews gjorde fyra mål i sin NHL-debut.

Jämför vi med Auston Matthews, vilket väl är en bättre parallell eftersom de gick etta och tvåa i draften samma år, har Matthews gjort 112 mål på 211 NHL-matcher medan Laine står på 111 mål på 237. Matthews fick ett femårskontrakt värt ungefär 11,6 miljoner dollar per år. Han är dessutom center. Så han kan inte begära samma pengar som Matthews. Men för en normal spelare i den åldern och med den produktionen som Laine är i och har haft så hade han ändå kunnat peka på Matthews, säga att han fick 11,6 mijloner, och åtminstone kräva 10-10,5. Men så enkelt är som bekant inte läget.

Tidigare har det snackats om att Patrik Laine är beredd att utforska marknaden om han inte får ett bud som är tillräckligt bra från Winnipeg. Då snackades det om att Jets skulle behöva gå upp mot de där tio miljonerna per år. Men det kommer de nog inte vilja. Patrik Laine är helt enkelt inte en tillräckligt bra spelare, i deras mening. Han gör mål. Han kan vinna skytteligan tio gånger i sin NHL-karriär. Han har världens kanske bästa skott. Men han var också helt värdelös under inledningen av 2019. Och han bidrar inte med något annat än just de där målen. Det finns underliggande siffror som i princip odugligförklarar Patrik Laine som NHL-spelare, om vi ska vinkla det lite hårdare än vad som kanske är nödvändigt.

VÅGAR WINNIPEG?

Vågar Winnipeg då knyta upp honom på åtta år á tio miljoner dollar? Vad händer om han inte blir mer än en 30-målsskytt som inte gör så mycket mer än just mål? Vågar de ens ge honom åtta år över huvud taget? Ens om de får honom till åtta miljoner dollar per år? Ja, det tror jag ändå de skulle göra. Men jag vettefasen om de egentligen vill ge honom så mycket mer än just de där åtta miljonerna, som läget är nu.

Normalt snackas det om att spelarna vill ha trygghet. De vill ha åtta år och säkra sin framtid så snabbt som möjligt. Men i Patrik Laines fall kan det vara annorlunda. Jag har funderat kring om det kanske inte är bäst att begära ett kortare kontrakt. Sen läste jag Elliotte Friedmans tankar på Sportsnet, och han skrev samma sak. Är det någon som ska jobba för ett kortare kontrakt är det Patrik Laine. Dels för att han har en märklig roll i Winnipeg med stundtals väldigt lite speltid, och dels för att han just nu inte är i ett läge där han kan kräva åtta år á tio miljoner – men låt säga att han skriver ett tvåårskontrakt och gör 40+-mål båda gångerna.

Då kommer han vara i ett helt annat förhandlingsläge om två år. Och om produktionen fortsätter vara sämre, om han fortsätter få en märklig roll i laget…då kanske han till och med kan se sig om efter ett klubbyte. Men dit är det ju en bit.

KAN MATTHEWS NYSKAPANDE KONTRAKT PÅVERKA?

Friedman skriver att om han ”hade haft Laines talang hade han satsat på sig själv i det här läget”, och med det menar han ju att 21-åringen borde ta ett kort, lite billigare kontrakt, hoppas på att göra två dundersäsonger och sen dunka in cash i stora lass om ett par år i stället. Men numera finns det ju också ett tredje alternativ…

Det där femårskontraktet som Auston Matthews nyligen skrev på ritar om kartan lite. TSN:s Darren Dreger döpte det till ett ”hybridbrokontrakt”, en blandning mellan ett brokontrakt och ett längre avtal. Tidigare har det varit givet att spelarna antingen tar ett kort kontrakt (ett till två år) och sen ett långt (sex till åtta beroende på din stjärnstatus). Nu finns ett nytt alternativ, som lär vara eftertraktat för spelarna. Men det är nog Winnipeg inte så intresserade av.

DET BLIR ÅTTA ÅR

Så, vad kommer då hända? Ptja, jag blir inte förvånad om kontraktsdiskussionerna drar ut på tiden. Patrik Laine är en så unikt märklig spelare att det går att argumentera för alla möjliga tänkbara lösningar. Jag tror faktiskt att ett kortare kontrakt skulle vara bäst i det här fallet. Då får Winnipeg chansen att se hur bra han är, och Laine själv får ett par nya år på sig att visa att han är en superstjärna som ska ta över som NHL:s bästa målskytt när Alex Ovetjkin slutar om några år.

Men vad tror jag då? Jag tror det i slutändan ändå blir ett långt kontrakt. Med ett värde på kring 9,5 miljoner dollar kanske. Sen får general manager Kevin Cheveldayoff och de övriga i Winnipeg be till högre makter att Laine kommer vara ligans bästa målskytt det kommande decenniet, och att han inte blir en 30-målsskytt med tveksam attityd som landar på 50 poäng.

Men hans spetskvalité är helt enkelt på tok för bra för att riskera att gå miste om. Hans skott är för värdefullt.

 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten