Sök
Nyheter
MJÖRNBERG: Så borde kvalet till Hockeyallsvenskan se ut

Av 46 lag kommer endast ett enda ha chansen att ta sig uppåt i seriesystemet per säsong framöver. Det kräver en genomtänkt kvalmekanism. Här är mitt förslag på hur Hockeyettan borde spelas framgent.

Som sagt, förslaget att endast ett lag ska kunna gå upp från Hockeyettan till Hockeyallsvenskan varje säsong klubbades igenom i helgen.

Som sagt, ett slutspel med en final om den där platsen känns inte som rätt väg att gå för Hockeyettan (vem skulle bry sig om till exempel Huddinge-Piteå, hur dyrt skulle det inte bli resemässigt med till exempel KRIF-Boden och så vidare).

Så hur borde det se ut då?

Det ska ligaorganisationen och det förträffliga förbundet sätta sig och kika på nu.

Jag tänkte komma med ett litet förslag. Några ledord på vägen.

Vad vi vet är att Hockeyettan högst troligt kommer att bestå av 46 lag. I alla fall under den första säsongen (20/21) med den beslutade upp- och nedflyttningsstrukturen. Det har inte beslutats om någon bantning och kommer således att vara 46 kvalificerade lag även efter kommande säsong så länge inte ekonomin fäller någon.

Med det vid handen tycker jag det förefaller rimligt att behålla dagens upplägg med två Allettor med tio lag (fördelat med fem kvalificerade från varje grundserie) i varje och fortsättningsserier därunder.

En sex lag stark kvalserie med endast en garanterad plats att spela om förefaller så klart inte lika vettigt som om det hade varit två platser på spel, men är ändå något jag skulle föredra före tidigare behandlade final.

En kvalserie med sex lag från Hockeyettan borde i alla fall ha förutsättningar att bli förhållandevis jämn med många med i budet om den allsvenska platsen ganska länge.

Således, jag vill se kvalserien kvar och jag vill se den fyllas med sex Hockeyettan-lag.

Därför förespråkar jag så klart att seriesegrarna (en från Allettan norra och en från Allettan södra) är direktkvalificerade till kvalserien.

Så hur ska resterande fyra lag sållas ut?

Jag är av den fulla övertygelsen att det måste finnas något mer att spela om än att inte behöva kvala neråt i fortsättningsserierna. Med andra ord måste även seriesegrarna därifrån fortsatt ha möjligheten att kvala uppåt.

Men har man inte kvalificerat sig för Allettan ser jag egentligen ingen anledning till varför man ska vara garanterad någon hemmamatch i en första runda av, låt oss kalla det play-in.

Man kan tycka att det blir lite menlöst att nio av tio lag från Allettorna får spela vidare så som var fallet den här säsongen, men jag fortsätter att hålla fast vid det upplägget även här för att kunna få in rätt antal lag i spel i följande exempel. Alternativet är att lag 6 till 10 (det vill säga hälften av lagen) har spelat klar redan efter Allettan och det är att kapa lite väl många lite väl tidigt. Bara lag tio är färdigspelade för säsongen i mitt exempel.

Därför är mitt förslag följande:

Lagen 8 och 9 från de två Alletorna (det vill säga fyra lag) får spela play-in mot seriesegrarna från fortsättningsserierna. Detta i bäst av en match. Lagen från Allettan har hemmaplansfördel. Det gör att det innebär ett påtagligt minus att ta ”bakvägen” även om man skulle vinna fortsättningsserien och skapar samtidigt en hel del dramatik i och med pressen det sätter på lagen som slutat i botten av Allettan som måste vinna sin hemmamatch.

Efter det steget är fyra lag kvar och dessa förenas då med de tolv lag som slutat 2-7 i de två Allettan-serierna för ett playoff 1.

Det blir 16 lag i åtta matchserier. Gärna i bäst av tre och gärna med den valprocedur där de bättre rankade lagen väljer sitt motstånd som redan finns idag. Det skapar en härlig nerv.

Åtta lag går då vidare till ett playoff 2 där samma princip tillämpas och de fyra matchserierna i bäst av tre sållar ut de fyra lag som sedan förenas med de två seriesegrarna i kvalserien.

Fördelarna är många.

Det betyder mer att vinna Allettan. Det betyder mer att över huvud taget ta sig till Allettan. Fortsättningsserielagen kan ta sig till slutspel men får annars inga fördelar. Många lag får vara med och spela slutspel. Positionerna i serien blir viktiga. Valproceduren blir kvar. Playoff-processen blir kortare/snabbare och innebär inte en lika lång väntan för dem som går direkt till kvalserien. Sex jämna lag i kvalserien med (förmodat) skaplig geografisk spridning skulle skapa ett större engagemang och vara lättare att sälja än en final. Och så vidare.

Så well, så skulle jag absolut kunna tänka mig att se Hockeyettan spelas nu när vi har det läge vi har efter förbundsmötets beslut.

* * *

Det hela uppspaltat lite mer överskådligt:

Allettan Norra och Södra

1 Till Kvalserien (2 lag)
—–
2 Till Playoff 1 (12 lag)
3
4
5
6
7
—-
8 Till Play-In mot seriesegrarna i fortsättningsserierna (4 lag)
9
—-
10 Har spelat klart för säsongen

Play-In
* Fyra matchserier.
* Lag 8-9 från de två Allettorna (4 lag) mot seriesegrarna från de fyra fortsättningsserierna.
* Bäst av en match där Allettan-lagen har hemmaplan.
* Segrarna till Playoff 1

Playoff 1
* Åtta matchserier.
* Lag 2-7 från de två Allettorna (12 lag) tillsammans med de fyra segrarna från Play-In.
* De bäst rankade lagen från seriespelet väljer sina motståndare.
* Bäst av tre matcher
* Segrarna till Playoff 2

Playoff 2
* Fyra matchserier.
* De åtta segrarna från Playoff 1.
* De bäst rankade lagen från seriespelet väljer sina motståndare.
* Bäst av tre matcher
* Segrarna till kvalserien

Kvalserien
* Tio omgångar
* Två seriesegrare från Allettorna tillsammans med fyra segrare från Playoff 2.
* Seriesegraren klar för spel i Hockeyallsvenskan

* * *

Det tog lång tid men tillslut kunde så slutligen Hudiksvall presentera sin nya tränare inatt.

Och det fortsätter att vara rutinerat på tränarbänken i Glysiskyrkan.

Efter Lars ”Lillis” Lövblom blir det Per Ljusteräng som axlar rollen att försöka ratta skutan framåt.

Rent spontant känns det som en bra lösning. 51-åringen fick lite oförtjänt sparken från Tingsryd innan säsongen knappt hunnit börja ifjol, men gjorde ett starkt jobb med KRIF dessförinnan.

Han vet vad som krävs i Hockeyettan och bör vara en herre som kan hantera de förväntningar som kommer att ställas på klubben efter vårens succé med kvalseriespel.

Idag 19:00
AIK - Almtuna IS
1 2.40
X 4.00
2 2.50
Idag 19:00
HC Vita Hästen - Tingsryds AIF
1 1.77
X 4.05
2 4.00
Idag 19:00
Karlskrona HK - Mora IK
1 2.35
X 4.05
2 2.55
Idag 19:00
Södertälje SK - Timrå IK
1 2.85
X 4.05
2 2.10
Idag 19:00
Västerås IK - Västerviks IK
1 1.65
X 4.45
2 4.40
Idag 19:00
Modo Hockey - IF Björklöven
1 2.35
X 4.10
2 2.55
Idag 19:00
Kristianstad IK - BIK Karlskoga
1 4.00
X 4.65
2 1.67
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten