Lucas Feuk a-lagsdebuterade med fem matcher för SSK ifjol.
Södertälje SK

Inledde med konståkning – nu är TV-puckstjärnan redo för allsvenskan

Hans första kontakt med isen skedde genom konståkning. Men efter ett tag började Lucas Feuk med ishockey. Samma sport hans pappa, den förre Djurgården- och Södertäljespelaren Tomaz Eriksson nådde framgång i. Nu väntar första ”riktiga” a-lagssäsongen för Lucas Feuk i Södertälje.
— Det är ett stort steg och av det jag hört är det en stor skillnad, berättar han för hockeysverige.se.

SÖDERTÄLJE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Lucas Feuk inledde sin hockeybana i IFK Salem, alltså samma klubb som bland andra Mikael Ahlén har sina rötter i. Efter en kort sväng till Djurgården kom han sedan att hamna i Södertälje, alltså samma resa som pappa Tomaz Eriksson gjorde i slutet av 1980 och början av 1990-talet. Förra säsongen fick dessutom Feuk chansen att testa på A-lagshockeyn i SSK och till kommande säsong har hans fina spel belönats med ett A-lagskontrakt.

NÄRA ATT DET BLEV KONSTÅKNING

Nu är inte namnet Feuk det allra vanligaste. Med tanke på att pappa Tomaz heter Eriksson kan man fundera kring vad Feuk kommer ifrån.
– Man uttalar det ”föök”, säger Lucas Feuk när hockeysverige.se träffar honom i centrala Södertälje samtidigt som det dunkar musik från studentflak och poliser står i vägkorsningarna och dirigerar om trafiken. Stämningen är med andra ord god utanför fönstret vid cafét där vi sitter.
– Namnet kommer tydligen långt bak i tiden från Danmark. Det är på mammas sida, men jag har ingen dansk släkt.

Däremot är det pappa Tomaz som ledde in Lucas i hockeyn, men det var nära att det skulle bli en annan sport för juniorlandslagsforwarden.
– Från början var det han. Jag var nog inte med i omklädningsrummet så mycket då jag var liten, jag tror inte det i alla fall.
– Det började i Salem. Jag stod på is när jag var två månader, men inte med skridskor. Jag var två och halvt år när jag första gången åkte skridskor.
– Pappa försökte lära mig en del, men det var mest lek i början. Han var tränare för mig då, men jag började faktiskt först på konståkning…

Konståkning?
– Syrran är konståkerska och det var där jag också började. Jag var med lite på hennes träningar och testade på.

Vilken nivå håller din syster Louise inom konståkningen?
– Jag tror att hon var ganska bra och tävlade i teamåkning på en ganska hög nivå i Sverige. Under gymnasietiden fick hon andra intressen och lade av med konståkningen. Senaste tiden har hon börjat köra på med kompisgäng och fått tillbaka glöden lite.

HADE PAPPA SOM TRÄNARE

Däremot ser inte Lucas Feuk sig själv som någon vidare konståkare.
– Nej, jag är inget bra alls (skratt). Jag hade Tomas Storm då jag gick på skolhockey två mornar i veckan mellan sexan och nian. Då testade jag lite sådant. Det kanske inte var konståkning, men vissa delar i den träningen var ganska lika.
– Jag gick på Annerstaskolan då. Där gick jag bland annat med Marcus Pedersén som nu spelar i Linköping och Gustav Grahn Luleå. Det är ändå lite spelare som jag känner igen därifrån och som nu spelar i J20-elit, vilket är ganska kul.

Tomaz Eriksson gjorde totakt 137 matcher i högsta serien för Djurgården och Södertälje. Foto: Bildbyrån

Varför blev det Södertälje?
– Jag spelade i Salem. Sedan gick jag till Djurgården tillsammans med pappa och var där i två säsonger. Pappa gick först till Södertälje och när jag var 11-12 år gick jag också till dit.
– Pappa var hjälptränare i 00:orna medan jag var i 01:orna och medellaget första säsongen. Efter den säsongen var jag uppe med 00:orna och körde. Då hade jag pappa som tränare. Det hade jag fram till sista säsongen med 01:orna i U16. Efter det har jag inte haft något med honom att göra på tränarnivå.

Du måste ha fått en del tips och råd av pappa ändå?
– Ja, hur mycket som helst. Sedan kanske det inte är så lätt att ta in allting efter en match då han säger ”du skulle göra så här eller så här i stället”, skrattar Lucas Feuk och fortsätter:
– Småtips är det såklart att jag fått av honom, men också hur jag ska träna och göra allt rätt vid sidan av. Det har varit mycket vad jag ska stoppa i mig och vad jag inte ska stoppa i mig.

VANN SKYTTELIGAN I TV-PUCKEN

Vid TV-pucken 2016 fick Lucas Feuk lite av ett genombrott på juniornivå. Han vinner målskytteligan med 13 gjorda mål på elva matcher och även poängligan på totalt 18 poäng.
– Där gick det otroligt bra. Vi hade Jörgen Winborg som tränare. Han och min pappa känner varandra bra. Jag tror till och med att han var på mitt dop, säger Feuk med ett leende och fortsätter:
– Det kändes jättebra med Jörgen som tränare. Jag tror just tränar-biten var viktig för mig eftersom jag fick bra med förtroende från honom och fick verkligen spela mitt spel. Dessutom spelade jag med kedjekamrater från laget samtidigt som puckarna studsade in.
– Egentligen är det ganska sjukt för jag hade inte förväntat mig att vinna den poängligan. Jag hade lite fördel med kvalet eftersom jag hade med mig fem poäng från det. Dock gick det inte jättebra för laget, men när jag satt i bussen hem från Rosengård efter turneringen var jag ändå ganska nöjd med att ha vunnit poängligan.

Du gjorde nio av målen i powerplay, även det mest i turneringen, vad ser du som nyckeln i ett bra powerplay?
– Kedjekamraterna. Det viktigaste är att man kan ta hjälp av andra, men också använda sig själv som ett hot. Jag tycker också det är viktigt att dom andra är ett hot och med det drar på sig markeringar så det skapas ytor. Det gäller att hitta en bra balans i det där. Det är svårt att markera fem spelare om man är fyra.
– I TV-pucken var jag ”point”. Jag stod på blåa eftersom jag gillar att ha överblick över spelet och känna att jag får riktigt mycket puck som jag kan fördela på båda kanterna. Sedan använde jag mitt skott nästan varje gång jag hade möjligheten eftersom jag vet att jag behöver skjuta många skott för att göra mål.

Lucas Feuk styrka är annars just spelförståelsen.
– Ja, men jag lever också mycket på farten, det i kombination med spelförståelsen. Sedan tycker jag i alla fall att jag har ett bra skott. Jag skjuter otroligt mycket, men jag har dock fått möta min överman den här säsongen. Jag trodde jag sköt mycket, men Emil Lind, skjuter också otroligt mycket.
– Vår kedja hade skjutit otroligt mycket innan jul. Det var otroliga siffror och vi satt och skrattade åt det där i omklädningsrummet.

STARKT FJOLÅR

Södertälje-forwardens säsong 2018/19 var riktigt bra. På 43 matcher i J20 svarade han för 21 mål och totalt 43 poäng. Dessutom fick han spela fem matcher i Hockeyallsvenskan med SSK.
– Allmänt är jag jättenöjd med säsongen. Det kändes bra redan från start med sommar-fysen och jag fick en ny nivå på min fysträning. Jag fick nya tränare i (Anders) Hultin och Patric Gozzi. Jag hade aldrig träffat på dom tidigare.
– Jag tror att en anledning till att det gick bra för mig var att just fysträningen var så bra. Sedan spelade jag, Lind och (Daniel) Nilsmats ihop från första träningen. För mig har det varit en riktig stabilitet att ha dom med mig.
– Dels har dom rutin dels är båda riktigt bra hockeyspelare. Jag fick extremt mycket tips av dom i början och att min säsong gick så bra har jag i stort att tacka dom för. Innan säsongen hade jag bara testat på några J20-matcher, men aldrig spelat fullt ut en säsong. Att möta två år äldre spelare, det är lite mer muskler att möta och jag kanske inte behövde köra på största spelarna direkt. ”Du får ta det lite lugnt för du kommer få igen”.

Lucas Feuk öste in poäng i Superelit ifjol. Foto: Ronnie Rönnkvist

Kedjan med Lind, Nilsmats och Feuk fungerade inte speciellt bra inledningsvis.
– Under fem första matcherna gjorde vi inte ett poäng. Kedjan fungerade inte alls ihop. Vår kedja hade en samling med Hultin. Han sa ”Jag kommer ge er tid, träna på, kämpa för jag tror att det här kommer släppa”.
– Det släppte också och den här tryggheten har vi haft med oss hela tiden. Ibland gör man en dålig match och då är det skönt att man inte splittrar kedjan på en gång för då blir det osäkert istället.
– Han vågade verkligen och trodde på oss. Det var aldrig någon tveksamhet och vi kände aldrig att verkade finnas hos honom att han ville splittra vår kedja, vilket kändes väldigt skönt.

FICK A-LAGSKONTRAKT

Under säsongen blev det även fem A-lagsmatcher för Lucas Feuk.
– Första matchen satt jag ganska mycket på bänken och spelade inte så mycket. När jag sedan åkte med till Pantern borta fick jag bra med speltid och förtroende i powerplay. Dock spelade jag inte på ”pointen” utan på högerkanten.
– Jag hade ett ribbskott. Riktigt synd att den inte gick in för det hade varit häftigt att få sätta en puck. Det var bra och energihöjande för mig att fått vara med på matcherna och även träna på med A-laget.

Inför kommande säsong har Lucas Feuk alltså belönats med ett A-lagskontrakt.
– Ja, ”shit” (Skratt). Pappa hade sagt ”Det kan ju hända nu”. Sedan ringde agenten, Thomas Sjögren, upp och sa att SSK ville skriva kontrakt med mig.
– Det var som att jag fick lite gåshud och det var mäktigt att få skriva sitt första seniorkontrakt.

Fanns det med i tankarna att du kanske skulle få chansen att skriva ett A-lagskontrakt?
– Nej, jag är bara 18 år och hade ett år kvar på mitt gymnasiekontrakt. Jag trodde inte att jag skulle få ett kontrakt, men jag blev otroligt glad och det kom som en överraskning för mig.
– Sedan fick även Emil Lind kontrakt, vilket jag tycker är riktigt skönt. Jag spelade med Emil nästan hela förra säsongen och får nu chansen att spela med honom nästa säsong också. Det ska bli riktigt kul att se om vi funkar tillsammans i A-laget också.

Vad har du för målbild kommande säsong?
– Att ta plats i A-laget och att få spela så mycket som möjligt där. Verkligen ta varje chans jag får och göra det bästa av den.

Känner du dig redo för Hockeyallsvenskan?
– Det är ett stort steg och av det jag hört är det en stor skillnad. Jag tror ändå att jag kommer klara av det om jag spelar på den nivån jag kan göra, så jag tror jag är redo.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten