Sök
EN BÄTTRE CHANS. Trejden till Ottawa ger Erik Brännström en kortare väg till NHL.
Vegas

Ett galet år för Erik Brännström: ”Vi fick kvällen på oss att packa ihop”

Flytt till USA, NHL-camp, AHL-spel, JVM – samt trejd och efterföljande NHL-debut. Hockeyåret var en hektisk historia för Erik Brännström och slutade med en flytt som ger honom en större chans att etablera sig i NHL.
– Jag såg möjligheten direkt, säger han till hockeysverige.se om trejden som tog honom från Vegas till Ottawa.

Det är två och en halv månad sedan som Erik Brännströms säsong tog slut i förtid. En skada gjorde att han inte kunde spela de sista veckorna på säsongen. Han erkänner att att han längtar efter att få kliva på is igen. Efter midsommar får han den chansen då han beger sig till Ottawa för att delta på Senators utvecklingsläger.
– Jag ser faktiskt fram emot det. Man har tränat på här ett tag nu, känner mig starkare och snabbare. Man börjar längta efter säsongen. Det blir så efter ett tag, säger Brännström när hockeysverige.se når honom hemma på soffan i Jönköping.

Bakom sig har den tidigare HV71-backen en säsong som innehållit mer än många upplever under hela karriärer. För att summera den kan man spalta upp det i följande höjdpunkter:
* Flytt till USA
* NHL-camp med Vegas Golden Knights
* AHL-debut med Chicago Wolves
* Kapten för Juniorkronorna på JVM
* All-Star-match i AHL
* Trejd till Ottawa Senators
* NHL-debut med Senators
– Det har inte varit en så lång säsong, men väldigt intensiv, konstaterar Erik Brännström.
– Det har varit väldigt roligt och jag har lärt mig mycket. Jag kom till sköna lag där det varit enkelt att passa in och det hjälpte mig mycket. Jag skulle säga att allt gått bättre än jag förväntat mig.

GILLAR HOCKEYN BÄTTRE I NORDAMERIKA

I slutet av augusti förra året packade han väskorna och flyttade över Atlanten. Ett stort steg för en 19-åring.
– Det var nervöst. Man visste inte vad man skulle förvänta sig. Det underlättade ändå att jag kände alla i Vegas organisation, kände till hallarna och arenan plus alla draftkompisar och folk runt klubben. Det gjorde det lättare, säger han.

Det gick också väldigt bra från första början. Erik Brännström gjorde ett par snygga mål på försäsongen och stod på gränsen till att ta en plats i Vegas Golden Knights redan från början.

En stor del i att det gick så bra var att han snabbt fattade tycke för spelet på de små rinkarna
– Den här hockeyn passar mig bättre, menar han.
– Jag vill ha mycket puck och i Sverige är det nästan så att man får för mycket tid på grund av den större isen. På de små rinkarna går jag mer på första instinkt och det passar mig bättre.

Det syntes också på produktionen i AHL. Han sköt två mål i debuten med Chicago Wolves och landade slutligen på 32 poäng (7+25) på 50 matcher i farmarligan – som en av de yngsta backarna i ligan.


Brännström i Wolves tröja. Foto: Dan Hickling/Hickling Images

”JAG BLEV CHOCKAD”

För Wolves slutade säsongen med förlust i Calder Cup-finalen mot Charlotte Checkers. Den fick inte Brännström uppleva. Alldeles innan trade deadline skickades han till Ottawa Senators i den omfattande Mark Stone-dealen.

För Erik Brännström och hans flickvän Nellie kom nyheten som en blixt från klar himmel.
– Jag hade ledig dag och vi satt i lägenheten i Chicago. Jag kollade lite på sändningen, vilka som blev trejdade och trodde det var lugnt. Då ringde en kompis och sa att jag kanske skulle bli trejdad och sedan såg jag att det gick igenom. Då ringde agenten, Ottawa och Vegas på kort tid. Vi fick kvällen på oss att packa ihop i lägenheten.
– Jag blev chockad. Jag trodde aldrig att det skulle hända mig.

Klockan sju nästa morgon skulle flyttlasset sedan gå till Belleville, en liten stad mellan Ottawa och Toronto, där Senators har sitt farmarlag.
– Det var stressiga timmar där. De frågade om jag ville flyga redan på kvällen, men det hade varit lite väl snabbt. Vi åkte och sa hej då till några lagkompisar på kvällen där. Det var snabba ryck, säger han.
– Det var lite känslosamt. Jag hade fått kompisar för livet i Chicago och det kändes tungt att säga hej då till dem. Men samtidigt försvinner jag ju inte, man fortsätter att hålla kontakten.

Även om det var ett tufft uppbrott insåg Erik Brännström snabbt att det skulle gynna hans hockeykarriär.
– Det gjorde jag egentligen när jag såg att jag skulle bli trejdad. De bytte ändå bort en storstjärna som Mark Stone, då kändes det som det fanns en tanke bakom det, att de såg en stor framtid för mig i klubben. Jag såg en möjlighet direkt.

NHL-DEBUTERADE MOT STANLEY CUP-FINALISTERNA

Det banade väg för NHL-debuten mot St. Louis Blues den 14 mars.
– De hade inte så många matcher kvar när jag kom dit, så jag visste inte hur det skulle bli. Men efter en match med AHL-laget tog tränaren in mig på sitt rum och sa att ”du kanske ska spela med dem i morgon”. På träningen dagen efter hade jag just hunnit byta när de bad mig att plocka av mig utrustningen: ”Du ska spela i Ottawa i kväll”. Det var bara att åka till hotellet och packa ihop grejer och åka upp, berättar han.


Foto: Chris Brown/CSM/REX

Andra gången han kallades upp var förberedelserna ännu mer knapphändiga. 
– Vi hade spelat match med AHL-laget och efteråt sa de att jag kanske skulle upp. De bad mig att hålla mig vaken lite på grund av tidsskillnaden då de spelade västerut. Under natten fick jag och två till reda på att vi skulle flyga till Calgary tidigt nästa morgon och spela på kvällen, säger han och tillägger med ett skratt:
– Så hittills har jag inte haft en riktig matchdag, utan det har varit att komma direkt till samlingen framåt kvällen. Men man klagar inte. Att spela i NHL är ju det man har drömt om hela livet.

Konkurrenssituationen i Ottawa är inte alls lika tuff som i Vegas, där det finns fler etablerade veteraner under kontrakt. Det bådar för fler NHL-möjligheter redan till hösten.
– Självklart hoppas jag på att kunna gå in i laget. Med en bra sommar så skapar man sig de bästa förutsättningarna. Jag kommer att kämpa för en plats och jag tror att det finns ganska bra chanser. Sedan ska man förtjäna de chanserna också.

Fortsätter Erik Brännström på inslaget spår lär det vara det minsta av hans problem.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten